bilgisayarci
FD Üye
Dünyada bitmeyecek en büyük iki bölüm sıhhat ve yemek kesimi olabilir. Beşerler dünya üzerindeki varlığını sürdürdükleri sürece bu iki bölüm de varlığını sürdürmeye devam edecekler. Zira bu iki kesim mecburiyetten ve muhtaçlıktan doğdukları için bitmeleri pek mümkün değil. Bu yazımızda bizi ilgilendiren durum ise yemek dalı.
Yemek dalı epey büyük bir bölüm. O denli ki yemekler ülkeden ülkeye dünyanın dört bir yanında farklılık gösterebiliyor. Durum bu türlü olunca bu da birbirinden farklı binlerce restoranın var olmasına sebep oluyor. Alışılmış ki bu restoranlarda lezzet, fiyat, sunum, performans, görsellik üzere birçok farklı cinste konuklarına hitap etmeye çalışıyor. Bu yazımızın konusu ise bu restoranlar ortasında bilinen dünyanın en değerli restoranları hakkında.
Dünyanın en kıymetli restoranları:
Ithaa Undersea - Maldivler
Aragawa - Japonya, Tokyo
Kitcho Arashiyama - Japonya, Tokyo
Guy Savoy - Paris, Fransa
Restaurant De L’Hotel De Ville - Crissier, İsviçre
Maison Pic Valence - Fransa, Paris
Masa - New York, Amerika Birleşik Devletleri
Ultraviolet - Şangay, Çin
Per Se - New York, Amerika Birleşik Devletleri
Sublimotion - Ibiza, İspanya
Suyun altında bir sunum yapan: Ithaa Undersea - Maldivler
Dünyanın birinci sualtı restoranı olarak bilinen Ithaa Undersea Maldivlerdeki Rangali adasında bulunuyor. Restoranda yemek yemek kişi başına yaklaşık 320 dolara mal oluyor. Ama bunun karşılığını epeyce âlâ bir formda alıyorsunuz. Hint okyanusunun beş metre altında bir görünümle kim yemek yemek istemez ki? Restoran anlık olarak 14 bireye kadar konuk alabiliyor. Konuk olarak restoranda bulunduğunuzda dünyanın en yeterli şaraplarıyla eşleşen şaraplar, kaliteli yemek çeşitleri ve kokteylleri ile epey lüks bir tecrübe sizi bekliyor. Rezervasyon yapabilmek için adanın en büyük beş yıldızlı beldesinde yanı Conrad Rangali’de kalmanız gerekiyor.
Nitelik yerine nicelikle öne çıkan: Aragawa - Japonya, Tokyo
Japonya’nın Tokyo kentinde yer alan Aragawa görünüşünün bilakis sahip olduğu içeriklerle ön plana çıkan bir restoran. Zira Aragawa eski bir ofis binasının bodrum katında yer alıyor. Genel restoranların bilakis Aragawa her şeyi hürce ve istediğiniz sırayla seçebileceğiniz alakart bir menü sunuyor. Bu türlü bir senaryoda yemeğin fiyatı kendi isteğinize nazaran şekilleneceği için net bir fiyat söylemek sıkıntı ancak genel olarak 260 - 370 dolar ortasında değişkenlik gösteriyor. Restoran Kobe ve Wagu üzere seçkin sığır etlerine ve sahipliği yapıyor ve sığır eti ile ön plana çıkıyor.
Çeşit çeşit sunumlarıyla öne çıkan: Kitcho Arashiyama - Japonya, Tokyo
Tokyo’da bulunan Kitcho Arashiyama, sahip olduğu üç tane Michelin yıldızı Japonya’da bulunan altı restoran içerisinde en güzeli olarak biliniyor. Alakart bir menünün tersine epey kaliteli materyaller eşliğinde on çeşit bir tadım menüsü sunan Kitcho Arashiyama tıpkı vakitte beğenilen tasarımı ile de tanınan bir restoran. Üç Michelin yıldızına sahip olmak düşündüğünüzden daha büyük bir olay. Bu restoranda yemek yemek, 350-450 dolar ortasında bir ödeme yapmayı gerektiriyor. Restoran her bir yemeğin sunumuna ve bu sunumlar ortasındaki zamanlamalara hayli itina gösteriyor. Şu an ki baş şef Kunio Tokuoka ise en güzelden daha kötüsünü kabul etmiyor.
Et eserleri ile öne çıkan: Guy Savoy - Paris, Fransa
Guy Savoy’da kazandığı Michelin yıldızları ile ön plana çıkıyor. 2 farklı yerde ismini taşıyan Guy Savoy’ın bir restoranı Las Vegas’ta başkası ise Paris, Fransa’da bulunuyor. Ama Fransa’daki şube ana şubesi olarak biliniyor. Yüklü olarak et odaklı 13 çeşit sunum menüsü karşınıza çıkaran Guy Savoy, içecekler olmadan kişi başı 626 dolara denk geliyor. Guy Savoy, Gordon Ramsey’in eğitiminden sorumlu olan kişi ve tıpkı halde dünyaca ünlü dört farklı restoranı daha bulunuyor. Bu yüzden yemek yerken hayal kırıklığına uğramayacağınızın garantisi kesin.
Üstün tecrübesi prensip edinen: Restaurant De L’Hotel De Ville - Crissier, İsviçre
Yemek tecrübesi konusunda dünyanın en düzgünlerinden biri olan De L’Hotel De Ville tıpkı vakitte dünyanın en güzel restoranlarından biri olarak biliniyor. Kişi 415 dolar üzere bir fiyat ödemeye hazırsanız on bir çeşitlik bir tatma menüsü sizi bekliyor. Yemeğinizin yanı sıra da 40 sayfalık şarap listesinden gönlünüzce olanı seçebilirsiniz. Birebir formda üç Michelin yıldızına sahip olan De L’Hotel De Ville, fevkalâde bir tecrübe sunmayı kendine unsur edinmiş Frank Giovani tarafından yönetiliyor.
Nesiller uzunluğu aile şirketi olarak çalışan: Maison Pic Valence - Fransa, Paris
Tam bir aile şirketi nezihinde çalışan Pic Valence, uzun yıllardır ailenin farklı fertleri tarafından yönetildi. Şu anki yöneticisi Sophie Pic ise üç Michelin yıldızlı restoran yöneten bayanlardan bir tanesi. Pic Valence dokuz çeşitlik bir tadım menüsü ile karşınıza çıkıyor ve Sophia Pic yemeklerine deneysel yaklaşımları ile tanınıyor. Bunu yapmaktaki hedefi ise hem görsel olarak göze hitap etmek hemde tat olarak damaklara hitap etmek. Pic Valence şu an 130. yılını geçiriyor ve uzun nesiller boyunca da devam edecekmiş üzere görünüyor. Burada yemek yemenin maliyeti ise kişi başı yaklaşık 445 dolar.
Basit ve temel lezzetleri sunum haline getiren: Masa - New York, Amerika Birleşik Devletleri
Masa, sadeliği ve sadece temel, kolay lezzetlere odaklanan bir restoran olmasıyla biliniyor. Yemek olarak basit bir suşi tadım menüsüyle karşınıza çıkan Masa aslında tam olarak bir menüye sahip değil. Zira şefler yalnızca o gün mevcut olan gereçleri kullanıyorlar. Kişi başı 600 dolarlık fiyata sahip Masa, çoklukla ünlü insanların ziyaret ettiği bir yer. Yinede suşi konusunda kesinlike dünyanın en güzelleri ortasında yer alıyor.
Sadece 10 şahsa yaptığı mesken sahipliği ile: Ultraviolet - Şangay, Çin
Dünyanın en seçkin restoranlarından biri olmasının getirisi olarak, tıpkı vakitte da en değerli restoranlarından biri olan Ultraviolet, Şangay’da bulunuyor. Ultraviolet hakkındaki en enteresan ayrıntı ise 10 kişiyi barındıran tek bir masa ile çalışıyor olması. Ultraviolet 900 dolar için 10-20 adet yemek çeşidi karşınıza çıkarıyor. Bu yemek cinslerinden her biri farklı içeriklere sahip ve kendince özel kısımları vurguluyor. İşin daha hoş olan kısmı ise Ultraviolet’in tat dışındaki öteki duyulara da hitap ediyor oluşu. Yemek yerken art planda sesler ve görsel efektlerle farklı duyulara da hitap edip yemekten aldığınız keyfi arttırmak Ultraviolet’in nezih özelliklerinden bir tanesi.
Şarap konusundaki zenginliği ile bilinen: Per Se - New York, Amerika Birleşik Devletleri
Üç Michelin yıldızı ile karşınıza çıkan Per Se, enfes lezzetleri ve son derece hassas bir sunuma sahip olmasıyla biliniyor. Vejetaryen seçeneği de dahil olmak üzere 3 çeşit tadım menüsü sunan Per Se, popülarite olarak Fransız ve Amerikan mutfağından lezzetlere konut sahipliği yapıyor. Kişi başı yaklaşık 600 dolarlık fiyatı olan restoran 19 masaya sahip ve Colombus Park yahut Central Park gibi görüntülere da konut sahipliği yapıyor. Şarap konusunda da hayli güçlü olan Per Se 2.000’den fazla çeşitte şaraba sahip.
Dudak uçuklatan fiyatıyla: Sublimotion - Ibiza, İspanya
İspanya, Ibiza’da bulunan Sublimotion hayli dudak uçuklatan bir fiyata sahip. 20 servislik bir tadım menüsü için Sublimotion kişi başı 2,380 dolar alıyor. Değerli olmasının yanı sıra restoran adet dönemlik halde çalışıyor. Haziran ve Eylül ayları ortasında açık olan Sublimotion yılın yalnızca birkaç ayı açık kalıyor. Lakin bir formda burada kendinize masa ayırtırsanız, 25 farklı profesyonelden oluşan bir grup 3 saat boyunca size 20 çeşit tadım menüsü sunuyor. Üstelik yemeğinizi yerken sanal gerçeklik şovları ve projeksiyon üzere görsel efektler de size eşlik ediyor. Hülasa Sublimotion yemeği ve eğlenceyi bir ortada harmanlamayı amaçlıyor.