iltasyazilim
FD Üye
Türkiye ’de yetiştiği yerler: Tüm Anadolu ’da yetiştirilir
Nisanmayıs aylarında yeşilimtırak renkli çiçekler açan 315 m boyunda, tek evcikli bir ağaç Vatanı Çin ’dir Cisim silindirik, düşey ve kalın; kabuk çatlaklı ve grikahve renklidir Yaprakları saplı, iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı dairesel veya yürek şeklinde, üstteki yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir Kenarları dişlidir Çiçekler, tek cinsli yaprakların koltuğunda ve saplı durumlar yaparlar Erkek çiçekler uzunca silindirik gruplar halindedir Kadınsı çiçekler oval ya da toparlakça durumlar halindedir
Yenilen meyve, dişi durumdaki çiçeklerin, çiçek örtü yapraklarının etlenmesiyle meydana gelen bileşik bir meyvedir
Dut odunu “morin maddesinden nedeniyle sarı bir renk almıştır Dayanıklı olduğundan tarım araçları, takunya vesaire yapılır
Dut ağacının türleri, uzun zamandan beri yenen meyveleri ya da ipekli böcekçiliği için yetiştirilmiştir Birkaç türü ve bazı bahçe formları park ve bahçelerde süsleme bitkisi olarak da yetiştirilmektedir
Türkiye ’de yetiştirilen dut çeşitleri:
Ak dut: 1015 metre boyunda, geniş taçlı (dal ve yaprakları kısmı) bir ağaçtır Ak dutun vatanı Çin ’dir Yenen tatlı meyveleri vardır Yaprakları ipekböcekçiliği için yem olarak kullanılır Türkiye ’nin çoğu bölgelerinde meyvesi ve yaprakları için yetiştirilmektedir Güneydoğu Anadolu ’da Kahramanmaraş, Gaziantep, Kuzey Anadolu ’da Tokat ve Doğu Anadolu ’da Erzincan dolaylarında meyveleri kurutulduğu gibi pekmezi, pestili de yapılmaktadır Bursa ’da ve başka yerlerde yapraklarından ipekböcekçiliğinde faydalanılmaktadır Erkek ak dut ağaçları, Batı Anadolu ’da İzmir ve Selçuk ’ta sokak ve yol ağacı olarak kullanılmaktadır
Kara dut: 1015 metre boyunda, kalın dallı bir ağaçtır Olgun meyvesi siyah renkte suludur Tazeyken yenir veya şurup yapılır Yaprakları barbar ve tüylü olduğu için ipek böceklerine yem olarak verilmez
Dut Resimleri
*
Nisanmayıs aylarında yeşilimtırak renkli çiçekler açan 315 m boyunda, tek evcikli bir ağaç Vatanı Çin ’dir Cisim silindirik, düşey ve kalın; kabuk çatlaklı ve grikahve renklidir Yaprakları saplı, iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı dairesel veya yürek şeklinde, üstteki yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir Kenarları dişlidir Çiçekler, tek cinsli yaprakların koltuğunda ve saplı durumlar yaparlar Erkek çiçekler uzunca silindirik gruplar halindedir Kadınsı çiçekler oval ya da toparlakça durumlar halindedir
Yenilen meyve, dişi durumdaki çiçeklerin, çiçek örtü yapraklarının etlenmesiyle meydana gelen bileşik bir meyvedir
Dut odunu “morin maddesinden nedeniyle sarı bir renk almıştır Dayanıklı olduğundan tarım araçları, takunya vesaire yapılır
Dut ağacının türleri, uzun zamandan beri yenen meyveleri ya da ipekli böcekçiliği için yetiştirilmiştir Birkaç türü ve bazı bahçe formları park ve bahçelerde süsleme bitkisi olarak da yetiştirilmektedir
Türkiye ’de yetiştirilen dut çeşitleri:
Ak dut: 1015 metre boyunda, geniş taçlı (dal ve yaprakları kısmı) bir ağaçtır Ak dutun vatanı Çin ’dir Yenen tatlı meyveleri vardır Yaprakları ipekböcekçiliği için yem olarak kullanılır Türkiye ’nin çoğu bölgelerinde meyvesi ve yaprakları için yetiştirilmektedir Güneydoğu Anadolu ’da Kahramanmaraş, Gaziantep, Kuzey Anadolu ’da Tokat ve Doğu Anadolu ’da Erzincan dolaylarında meyveleri kurutulduğu gibi pekmezi, pestili de yapılmaktadır Bursa ’da ve başka yerlerde yapraklarından ipekböcekçiliğinde faydalanılmaktadır Erkek ak dut ağaçları, Batı Anadolu ’da İzmir ve Selçuk ’ta sokak ve yol ağacı olarak kullanılmaktadır
Kara dut: 1015 metre boyunda, kalın dallı bir ağaçtır Olgun meyvesi siyah renkte suludur Tazeyken yenir veya şurup yapılır Yaprakları barbar ve tüylü olduğu için ipek böceklerine yem olarak verilmez
Dut Resimleri
*