Dut ağaçlarından toplanan meyveler kazanlarda saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Kansızlığa uygun gelen bu meyve, demir bakımından zengindir. Bilhassa dut pekmezinin de sıhhate değerli yararları bulunuyor. Pekala, dut pekmezi nasıl yapılır? İşte nefis dut pekmezi tanımı...
Adana’nın Kozan ilçesinde dut pekmezinin seyahati başladı. Üçbey Dağlarında yaşayan vatandaşlar sarı altın olarak bilinen dut pekmezi için odun ateşinde kaynayan kazanların başına geçti. İlçeye bağlı Kuytucak Mahallesi Üçbey Dağları eteklerinde yaşayan Ahmet Yiğenoğlu, 600 rakımlı köyünde dut pekmezi için odun ateşinde sarı altın olarak bilinen dut pekmezi için kazanların altını yaktı. Bahçesindeki dutlardan 200 kilogram dut hasat eden Ahmet Yiğenoğlu 20 kilogram pekmez için saatlerce kazan başında emek verdiğini anlattı. Dut pekmezinin şifa deposu olduğunu söyleyen Yiğenoğlu, "Bu dönemin birinci dut pekmezi için kazanlarda dutlarımızı kaynatmaya başladık. Evvel dutlarımızı çuvallara koyuyoruz ve üzerine koyduğumuz sert bir taş ile suyunu elde ediyoruz. Kazanda yaklaşık 6 saat boyunca kaynayan dutlar uzun bir mesainin akabinde pekmez oluyor" dedi.
Pekmez kışlık hazırlıklar içerisinde tahminen de en yararlısı ve lezzetli olanlarındandır. Her sıkıntıya deva olarak bilinen dut pekmezinin yararları ortasında sayabileceğimiz çok sayıda şey vardır. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda her fırsatta dut pekmezinin tüketilmesi gerektiğini söylemiştir. Mevsimine nazaran toplanan, alınan meyvelerden pekmez yapmak ne kadar meşakkatli olsa da tıpkı vakitte hem sağlıklı hem lezzetli olur.
DUT PEKMEZİ TANIMI:
GEREÇLER
1 ölçü dut
1 ölçü süzülmüş dut suyu
YAPILIŞI
Birinci olarak dutları pak bir tülbent yahut çuval içine alın ve altına büyük bir kap yerleştirin.
Çuvalı üst aşağı hareket ettirerek suyunun süzülmesini sağlayın.
Akabinde dut ve suları büyük bir tencere içine alın. Ocağı açın ve kaynamaya bırakın.
Dutlar kaynamaya başladığında üzerine çıkmaya başlayan kefiyi alın.
Dutun rengi kızarana ve çiğliği gidene kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
Kaynayan dutlu karışımı tekrardan süzgece alın ve süzülmesi için bir kap kullanın.
Dut büsbütün süzüldüğünde, süzülen suyu tekrar pişirme kabına alın.
Su kaynadıkça ortaya çıkan köpükleri kaşık yardımı ile alın.
10 dakika daha kaynattıktan sonra dut pekmezini kaplara koyun ve güneş gören bir yerde koruma edin.
Güneş altında 2 gün bekletilen pekmezin üzerinde sarı bir katman oluşacaktır.
2 günün sonunda pekmezi tülbent ile süzün ve cam kavanozlara koyun. Buzdolabında koruma edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
DUT PEKMEZİNİN PÜF NOKTALARI:
- Dutları pişirirken orta sıra tadına bakın. Şekerin büsbütün eriyip tatsızlaşması, pekmezin lezzetini arttırır.
- Dutları pişirirken çok fazla karıştırmamaya ihtimam gösterin. Bu sayede dağılmasını önleyebilirsiniz.
- Dutları güneşte bekletmek için kullanacağınız kapların, az ıslatılmış kül ile ovulması ve yıkanması gerekir.
- Kül ile ovulan, durulanan ve kurulanan kaplar pekmezin ekşimesini önleyecektir.
- Nemli ve güneş görmeyen ortamlar pekmezin ekşimesine ve daha geç olgunlaşmasına neden olacaktır.
- Pekmezin ekşimemesi için hem pişirme, hem de tüketme esnasında pekmeze ıslak bir obje değdirmeyin.
- Şayet kuru dut kullanacaksanız; 2 ölçü suya, bir ölçü kuru dut kullanmanız gerekir.