Beslenme gereksiniminin karşılanması biyolojik gerekliliğin yanı sıra ruhsal açıdan da epey değerlidir. Bireyler olumsuz his durumları ile karşı karşıya kaldıklarında olağanın dışında bir besin alımı gerçekleştirebilirler. Bu his durumlarına karşı çok yemek yeme davranışı duygusal yeme olup birebir vakitte yeme bozukluğu sınıflandırılmasında yer almaktadır. Ruh halinin denetimi için besin tüketimi duygusal yemenin bir sonucudur. Bu durum ruhsal faktör olarak kıymetlendirilmektedir. Heyecanlanma, çok gerilim durumlarında da besin alımında kısılmaya gidilmesi duygusal durumların yemek yeme üzerine bıraktığı tesir ile söz edilmektedir. Hislerimizin, iştah ve besin alımı üzerinde %30-48 oranında artma yahut azalmaya sebep olduğu belirtilmektedir.
Bireyden bireye değişen şartlar göz önünde bulundurulsa da ekseriyetle gerilim, anksiyete, depresyon, kızgınlık üzere olumsuz hislerin yemek yemeyi arttırdığı ve rutin beslenme seviyesinde berbata giden bir sonuç ile karşı karşıya bıraktığı bulunmuştur. Olumlu his durumlarının bireyler üzerinde tesiri incelendiğinde ise besinden zevk alarak yemeyi, sağlıklı besin seçimini ve tüketimi arttırdığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bilhassa kilo vermeye yönelik bir sürecin içine girildiğinde, yeme davranışlarının düzenlenmesinde duygusal yemenin kıymeti giderek artmaktadır.
DUYGUSAL YEMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
-
Gerilim -
Depresyon -
Ebeveyn modellemesi -
Öfke -
Can düşüncesi -
Memnunluk
Duygusal açlık his durumlarının yeme ile sonuçlanmasından doğan bir açlık olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin yemek yeme saatinin gelmesi ya da acıkmaya başlamasıyla değil his durumları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Aniden yemek yeme isteği gelir ve erişim sağlayabildiği her besini bilhassa de güç kıymeti yüksek yağlı besinleri tüketmeyi ister. Halbuki fizikî açlıkta kan şekerinde düşüklük ile bir arada acıkma hissiyle belirti vermektedir. Muhakkak ölçüde yemek yeme davranışından sonra tokluk hissi olmaktadır.
TAHLİL TEKLİFLERİ
-
Gerilimle başa çıkma -
Meditasyon yapma -
Farkındalıklı beslenme -
Hareket etme -
Beslenme günlüğü tutma -
Sağlıklı beslenme rutini oluşturma -
Paketli eserleri satın almama -
Porsiyon denetimi yapma -
Uzmanlardan dayanak alma