Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ebu bekr kettani

Ebu bekr kettani
0
103

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
EBU BEKR KETTANÎ HAYATI

Evliyanın buyuklerinden Kunyesi, EbU Bekr, adı Muhammed bin Ali bin Cafer Bağdadi elKettani'dir Aslen Bağdatlı olup, omrunun buyuk bir kısmını Mekke'de gecirmiştir EbU Bekr Kettani, Cuneydi Bağdadi'nin talebesidir EbU Saidi Harraz, Abbas bin Muhtedi, Amr elMekki, Ebu'lHuseyin NUri gibi alimlerin sohbetinde bulundu 933 (H322) senesinde Mekke'de vefat etti

EbU Bekr Kettani; vera, takva, haram ve şuphelilerden kacmada zuhd, dunyaya duşkun olmama ve marifette son derece ileri olup, Hicaz alimlerinin buyuklerinden idiMucahede ve riyazette nefsin isteklerini yapmama, istemediklerini yapmada gercekten ileride ve ceşitli ilimlerde kamil olup, ozellikle hakikat ve marifet ilimlerinde pek derin idi

Kendisine Harem'in kandili derlerdi Sabaha kadar namaz kılar ve Kur'anı kerim okurdu Kabe'de otuz sene, altın oluğun altında ibadet etti Bu zaman icinde, yirmi dort saatte bir defa abdestini tazelerdi Tavaf yaparken, Kur'anı kerimi pekcok defa hatm etmiştir Ona, ResUlullah efendimizi sallallahu aleyhi ve sellem ruyasında cok gorduğu icin Muhammed aleyhisselamın talebesi derlerdiPeygamberimizi ruyada hangi gece goreceğini bilirdi Kendisine sorulan sorulardan bazılarını, ruyada ResUlullah'a arz eder, cevaplarını alırdı

Bir ruyasını şoyle anlatır: Bir gece ruyamda sevgili Peygamberimizi gordum O'na; Kalbimdeki hevanın, nefsin istek ve arzularının yok olması ve bundan kurtulmak icin nasıl dua edeyim?diye sordum Buyurdular ki: Her gun kırk kere hulUsi niyetle, ya HayyU, ya KayyUm, ya la ilahe illa ente es'eluke en tuhyiye kalbi binUri ma'rifetike edeben, dersen, kalbindeki heva kaybolur

Emirulmuminin hazreti Ali'ye karşı, bende biraz soğukluk vardı Bunun sebebi de; ResUlullah efendimiz; Ali'den başka yiğit yokturbuyurmuşlardır Gerci hazreti Ali hak uzere idi Fakat halifeliği hazreti Muaviye'ye bırakıp cekilseydi, bunca kan dokulmezdi Asıl yiğitlik budurdiyordum

Kendisi şoyle anlatır:

Safa ile Merve arasında bir evim vardı ResUlullah efendimizi ruyamda gordum Eshabıyla birlikte oturuyorlardı Beni yanlarına cağırıp, hazreti EbU Bekr'e işaret ederek; Bu kimdir?buyurdu Ben; Hazreti EbU Bekr'dirdedim Sonra; hazreti Omer'e işaret ederek; Bu kimdir?buyurdu Hazreti Omer'dirdedim Sonra hazreti Osman'a işaret ederek; Bu kimdir?buyurdu Ben de; Hazreti Osman'dırdedim Sonra hazreti Ali'yi işaret ederek; Bu kimdir?buyurunca, ona karşı kalbimde olan kırgınlık sebebiyle utandım Peygamber efendimiz beni hazreti Ali ile kardeş yaptılar Sonra kucaklaştık ve Eshabı kiram dağıldılar Hazreti Ali ile başbaşa kaldık Bana; EbU Kubeys Dağına cıkalımdeyince kabUl edip, bu dağın tepesine cıkıp oradan Mekke'yi seyretmeye başladık Uyandığım zaman kendimi bu dağın başında buldum Bu ruyadan sonra hazreti Ali ve hazreti Muaviye'nin kıymetini daha iyi anladım

Şoyle anlatır: Gencliğimde hacca gitmek icin annemden izin alıp yola cıkmıştım Colde giderken, uzerim kirlendi Galiba şartlarına uygun olarak yola cıkmadım, diyerek geri dondum Eve gelince annemi kapının arkasında oturup bekler gordum Anneciğim bana izin vermemiş miydin?dedim Verdim fakat bu evi sensiz gormek gucume gitti Sen yola cıkalıdan beri oturuyorum Donup gelmene kadar buradan kalkmamaya karar vermiştimdedi

Biri benim sohbetime devam ederdi Ama onun sohbetimde bulunması bana ağır geliyordu Hediyeleşiniz, sevişirsinizhadisi şerifine uyarak ona hediye verdim Yine kalbimdeki duygu gitmedi Nihayet bu zatı evime goturdum; Ayağını yuzume basdedim, ama basmadı, ısrar ederek ayağını yuzume bastırdım Kırgınlık gidip, kalbime sevgi yerleşene kadar ayağını yuzumden kaldırtmadım

Bir gun uzerinde ridası, paltosu bulunan nUrani yuzlu bir zat, Mescidi Haramın, Beni Şeybe kapısından heybetli bir şekilde iceri girdi Başını onune eğmiş duran Kettani hazretlerinin yanına gelip selam verdi Sonra; Ey imam! Makamı İbrahime neden gidip de, kısa senedlerle hadis nakleden hocalardan hadis dinlemiyorsun?dedi Bunun uzerine Kettani hazretleri doğrularak; O, kimden hadis rivayet ediyor?diye sordu İhtiyar zat; Ma'mer' den, Zuhri'den, EbU Hureyre'den ve ResUlullah'ın senediyle Abdullah'tandedi Kettani hazretleri; Sen uzun senedli olarak bahsettin Onların isnadla bahsettiği hadisi, ben şurada isnadsız dinliyorumdedi Kimden dinliyorsun?dediğinde; Haddeseni kalbi an Rabbi'den, yani kalbim, sozu yuce olan Allahu tealadan dinlemektedirdedi İhtiyar zat; Peki bu sozun senedi nedir?diye sordu Kettani; Delil şudur ki, sen Hızır aleyhisselamsın dedi O zaman Hızır aleyhisselam; EbU Bekr Kettani'yi gorene kadar, Allahu tealanın velilerinden tanımadığım yoktur sanırdım Kettani ise beni tanıdı ama, ben onu tanıyamadım Anladım ki, Allahu tealanın beni tanıyan, ama benim kendilerini tanımadığım bircok dostları vardırdedi

Bir zat şoyle anlatır: Bir zaman, helal yoldan elime yirmi dirhem gumuş para gecti Kettani'nin huzUruna vardım ve bu parayı seccadesinin bir kenarına koydum İhtiyaclarına bu parayı harcarsın dedim Bana goz ucuyla şoyle bakarak; Ben, icinde bulunduğum şu hali, elimde bulunan her şeyi vermekle kazandım Sen ise, dunya malı vererek kazandıklarımı kaybettirmek istiyorsundedi ve kalktı Seccadesini silkeledi ve oradan gitti Ben dağılan gumuş paraları yerden toplarken; Onun yuksekliği kadar yuksek, benim de aşağılığım kadar aşağılık olan bir şeyi asla gormedim O ne kadar yuksek, ben ne kadar aşağıyımdiye duşundum

Kettani anlatıyor: Bir gun yanıma ağlayarak bir fakir geldi ve; On gunden beri karnım ac, arkadaşımdan birine karnım ac diye yakınmış, sonra pazara gitmiştim Yolda bulduğum (Allah tarafından gonderilen) bir dirhem uzerinde şoyle yazıyordu: Hak teala ac olduğunu bilmiyor mu ki, ona bu şikayette bulunuyorsundiyordu

Olumu yaklaştığı zaman Kettani'ye; Hayatta iken ne durumda idin de, bu makama ulaştın?diye sordular Şayet ecelim yaklaşmamış olsaydı soylemezdimdedi ve devam etti: Kırk yıl kalbimin bekcisi oldum Allahu tealadan başka her şeyi kalpten uzaklaştırdım Nihayet kalp, Allahu tealadan başkasını bilmez hale geldi

Buyurdu ki: İbadet yetmiş iki bolumdur Onların yetmiş biri Allahu tealadan haya etmek, diğeri de butun iyiliklerdir

Bedeninle dunyada, kalbinle ahirette ol

Allahu tealanın yarattığı şeylere dalıp avunmak, kula bir cezadır Dunyayı ve dunyayı sevenlere yakın durmak, onlara guvenmek ise felakettir

Nefsin arzuları, şeytanın taktığı bir yulardır Kim, şeytanın o yularına takılırsa, doğruca onun yanına gider ve ona kole olur

Ya gorunduğun gibi ol veya olduğun gibi gorun

Zahid; nefsi istediği halde dunyadan yuz ceviren, ResUlullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem yolunda ve izinde yuruyen, gayesi ahiret olan, comert olup, Rabbine yonelendir

Allahu tealanın, Arşın altında saba isimli bir ruzgarı vardır Bu ruzgar, seher vakti eser ve seher vakti gonulden tovbe ve istiğfar edenlerin hallerini Allahu tealaya goturur

İstigfar, tovbedir Tovbe, şu altı şeyi ihtiva eder: Yaptığına pişman olmak Bir daha gunah işlemeyeceğine azmetmek Kacırdığı farzları yerine getirmek Uzerinde olan hakları sahiplerine vermek Haramdan hasıl olan vucuttaki fazlalıkları atmak Bedene, gunahın tadını tattığı gibi, ibadet zevkini tattırmak

Allahu teala, bir mumin kulunun dilini ozur dilemek icin actığı zaman, peşinden de af ve mağfiret kapısını acar

Takva sahibi; nefsinin isteklerine uymayan, İslamiyetin emirlerine tam uyan, yakin ile huzur bulan, tevekkul direğine dayanan kimsedir

Yakinin en faydalısı, Hak tealayı buyuk gormek, O'ndan başkasını kucuk gormek, korku ve umidi kalbinde bir arada tutmaktır

Tovbe; kotu şeylerden tamamen uzaklaşmak, Allahu tealanın emirlerine yonelmek, sıkıntılara goğus germek, nefsin arzularına karşı koymak, sıkıntılara sebat etmek, doğru yola kavuşmak, Allahu tealanın dostluğuna ve yardımına mazhar olmaktır

Medine, Irak, Şam ve KUfe alimlerinin uzerinde birleştikleri husus şudur: Dunyaya duşkun olmamak, comert olmak ve halka karşı samimi davranmak, insanlara nasihat etmektir

Ameller, kulluk elbisesidir Allahu teala mahrUm ettiği kimselerden bu elbiseyi cıkarır Kendisine yaklaştırmak istediği kimselere şefkat eder, devamlı bu elbise icinde kalmalarını nasib eder

Bir muminin kalbini hoş tutmak, bana nafile hac yapmaktan iyi gelir

Altmış yaşındaki bir kimse nefsini hesaba cekmişti Bunu gun olarak hesapladı yirmi bir bin beş yuz gun cıktı Bu gun sayısını gorunce feryad etti Duşup bayıldı Ayılınca ah yazık bana Rabbime gideceğim Eğer her gun bir gunah işlemiş olsam bu hesaba sığmaz gunahlarla halim nice olur? dedi Sonra eyvah, dunyaya daldım! Ahiretimi harab ettim! Cok ihsan edici Rabbime karşı, isyankar oldum Sonra da harabe gibi olan bu dunyadan saadet yeri olan ahirete gitmekten kacınıyorum Kıyamette hesap gunu amelsiz, sevapsız bir halde nasıl hesap vereceğim! dedi

Dostlarımdan birini vefatından sonra ruyamda gordum Sana ne muamele yapıldı? diye sordum Gunahlarımdan bana birer birer bildirilip, boyle boyle yaptın mı? denildi Evet, dedim Amel defterimde yazılı gunahlarımın herbiri gosterilip bunları yaptın mı? denildikce evet, deyip cok utanc duydum Uzun muddet bu şekilde utanc icinde terler doktum Sonra Rabbim beni ihsanı ile affetti, dedi