Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ebu bekr ya'furi

Ebu bekr ya'furi
0
123

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
EBU BEKR YA'FURÎ HAYATI

Evliyanın buyuklerinden Doğum tarihi bilinmemektedir Şam'a yakın Ya'fUr koyunde yaşadı 1294 (H693) senesinde vefat etti Hayatı hakkında fazla bir bilgi yoktur Acık halleri ve kerametleri vardır Zuhd, takva ve vera sahibi bir zat idi

Kalabalık bir cemaat, haclıların Akka'da yaptıkları zulumden ona şikayette bulundu Bunun uzerine EbU Bekr Ya'fUri onlara; İnşaallah orayı ve sahildeki diğer yerleri yakında fethederizbuyurdular Bir muddet sonra Sultan Selahaddin tarafından fethedilecek şehirlerin isimlerini saydılar Zamanla haclılar ile muslumanlar arasındaki savaş cok şiddetlendi Akka muhasara edilmişti Duşman ordusu kalenin dışına cıkarak, İslam ordusu ile şiddetli bir carpışmaya girdi Sonra tekrar kaleye geri cekilerek kuvvetlerini takviye ettiler ve buyuk bir sebat gosterdiler Kalenin fethi bir gun gecikti Şemseddin bin Sel'Us, orada bulunan EbU Bekr Ya'fUri'nin talebelerinden bir cemaate; Hocanızın bir va'di olduğunu biliyoruz Ona gidip hatırlatınız Artık bu harbin şiddeti son haddine ulaştıdedi Beni Mibşere Dağındaki Keferkana koyunde bulunan, EbU Bekr Ya'fUri'nin yanına gittiler ve durumu haber verdiler EbU Bekr Ya'fUri atına bindi, UmmulkerUm denilen Akka'nın dort saat mesafede doğusuna duşen bir koye varıncaya kadar yol aldı Oradan, Akka'nın ışıkları ve dumanları gorunuyordu Yanındakilerden birine; Ey oğlum! Bana uc taş getirbuyurdu Birinci ve ikinci taşı, Allahu Ekber! Ya Muhammed!diyerek attı Sonra onlara: Haydi donunuz İnşaallah yarın kale fethedilirbuyurdu Gunlerden Perşembe idi Muhasarada bulunan bir grup kimse, durumu şoyle anlattılar: İki taşın atıldığı gun, her atışta buyuk bir ses vukUa geldi Surlar parca parca oldu Buyuk bir toz bulutu yukseldi İnsanlar, gokten bela indi diye bağırıştılarEbU Bekr Ya'fUri'nin yanında bulunanlar, nicin ucuncu taşı atmadın? diye sorduklarında; Eğer onu da atsa idim, butunuyle deniz altust olurdu Bu hususta bize izin yokbuyurdu 1291 (H690) senesinde Akka fethedildi Bunu takiben, Şam sahilindeki haclıların elinde bulunan; Beyrut, Sayda, SUr, Hayfa ve Usleys alındı Buralar, EbU Bekr Ya'fUri'nin isimlerini tek tek saydığı yerler idi

EbU Bekr Ya'fUri, Şam'dan bir gun uzaklıktaki Banyas ehline; Beni KantUra oğulları! Burada nicin oturuyorsunuz? Bu toprak kayardedi Onlar orada bir sure oturdular Oraya kamıştan evler yaptılar Cahiller, EbU Bekr Ya'fUri'nin sozuyle alay ettiler Dort ay gibi kısa bir zaman sonra EbU Bekr Ya'fUri hazretlerinin dediği gibi oldu Beni KantUra oğulları oradan ayrılmak zorunda kaldılar

EbU Bekr Ya'fUri, vefatından once Nemr koyu yakınında bir yere geldi Defnedileceği yeri tayin etti Bu yerin vasıfları kabir icin uygun idi Bir muddet sonra Nemr koyune uc saat mesafedeki Telciyat'a geldi ve orada vefat etti Vefat etmeden once bir talebesine; Ben olunce, beni atım uzerinde gizlice Nemr koyune goturun Bunu kimse bilmesin ve hic kimse benim icin bir şey yapmasın Sahradan bir kişi gelir Benim gaslimi yapar ve cenazemi kabre indirirbuyurdu Buyurduğu gibi, onu alıp Nemr koyune goturduler Nemr'e vardıklarında, civar yerlerden onu sevenler geldiler Gelenlerin onunde birisi vardı Onunden herkesin gorebileceği bir şekilde buyuk bir nUr yukseliyordu O şahıs; Velisi kimdir?diye sordu Ona; Sensindediler O da gasl, techiz ve tekfin işlerini yaptı TabUtu kabre koyduktan sonra, o kişiyi kimse bir daha goremedi Orada bulunanlar, o zatın Hızır aleyhisselam olduğunu soylediler Sonra Telciyat ve diğer koylerden onu sevenler geldi Her biri EbU Bekr Ya'fUri'yi kendi koylerine defnetmek istiyorlardı Bu durum, Banyas kalesindeki sultanın naibi, Emir İzzeddin Eydemir'e bildirildi Emir İzzeddin, yanına askerlerini alarak oraya gitti Emir onlara; Eğer EbU Bekr Ya'fUri'nin bu şekilde defnine muhalefet ederseniz, size kılıcla karşılık veririmdedi Talciyat'ın ileri gelenleri: Biz, bizden iki ve salihlerden de iki kişinin kabrin yanında gecelemesini istiyoruz Şuphesiz Allahu tealanın izniyle EbU Bekr Ya'fUri hangi tarafa itimad ettiğini soyliyecektirdediler Emir İzzeddin; Biliyorum ki, EbU Bekr Ya'fUri sizin duşunduğunuzden daha buyukturdedi ve gece kendisi de Nemr koyunde kaldı İstenildiği gibi dort kişi kabrin başında sabahladılar Sabah olunca, salihlerden olan iki kişi; Kabirden yırtıcı bir hayvanın cıktığını gorduk O arada bir sesin: Beni kabrimden cıkaranı Allahu teala parcalasın dediğini duydukdediler Telciyatlı diğer iki kişi de: Biz de yırtıcı hayvanı gorduk ve bir sesin oyle soylediğini duydukdediler Boylece aralarındaki ihtilaf hayırlı bir şekilde halledildi

EY SALİHLER

Bir gun, EbU Bekr Ya'fUri bir mecliste bulundu O mecliste bircok salih ve veli var idi Bu meclisin toplanmasından maksad, kalblerde itminan hasıl eden delillerin acıklanması idi Herkes bir delil ileri surdu Sonra EbU Bekr Ya'fUri'ye donduler O da; Delil gostermek lazım mıdır?deyince, onlar evet dediler Ev sahibi, kucuk cocuklarını gurultu yapmasınlar diye başka odaya koymuştu EbU Bekr Ya'fUri, eliyle cocukların bulunduğu odayı işaret etti Kapı ortadan yarılarak acıldı Orada bulunan cocuklar, tovbe ve istigfar ediyorlardı Meclis, titredi ve dalgalandı Sonra tekrar eliyle işaret etti Duvar yarıldı ve tavan acıldı Orada bulunanlar yıldızları gorduler Bu durum onları korkuttu EbU Bekr Ya'fUri; Ey salihler bunu eski haline getirin!buyurdu Onlar: Allahu ekber! Buna gucumuz yetmezdediklerinde; o, iki elini birbirine vurdu Her şey eski haline dondu

858,468Konular
981,186Mesajlar
29,539Kullanıcılar
le0n222Son üye
Üst Alt