Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ebû Haşim Sofi Kimdir Kısaca

Ebû Haşim Sofi Kimdir Kısaca

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ebû Haşim Sofi hayatı

Ebû Haşim Sofi hakkında bilgi

Ebû Haşim Sofi'nin ismi, doğum yeri, târihi bilinmiyor Ebû Hâşim Sofi künyesiyle meşhûrdur Kendisi Alim velî bir zâttır Ebû Hâşim 115 (m 733)'de vefât etti Büyük İslâm âlimlerinden Süfyânı Sevrî'nin (ra) hocasıdır Süfyânı Sevrî, 161 (m 778) senesinde vefât etti Aslı Kûfeli olup, Şam'da kalırdı

Ebû Hâşim Sofi (ra) Remle'deki hânekâh'da otururdu Ilk defa Remle'de yapılan hânekâh'ın inşaası şöyle kıssa edilir: Bir vali ava çıkmıştı Ebû Hâşim'in, bir kimse ile buluşup, birbirlerinin ellerinden tutarak, bütün bir sevgi ile görüştüklerini ve derhal orada yanlarında yiyecek olarak ne varsa beraberce yiyip uygunca ayrıldıklarını gördü Vâli, böyle arkadaş canlısı ve arkadaş canlısı görüşmelerini çok beğendi Ebû Haşim'den arkadaşının kim olduğunu sordu Bilmiyorum, cevâbını aldı Memleketini sorunca, yeniden bilmiyorum, cevâbını aldı Şaşkınlık edip, o tatlı, cana yakın görüşmelerinin sebebini sorunca; bu bizim meslek ve yolumuzdur, böyle emir olunmuşuz cevâbını aldı Bir toplanma yerlerinin olup, olmadığını sorduysa da, olmadığı cevâbını aldı Vali, size bir yapı yaptırayım, orada toplanırsınız, dedi Şam Remlesi'nde bir hânekâh yaptırdı Gönül ve muhabbet sahiplerine yapılan binanın birincisi bu hânekâh olup, ilk zât da Ebû Hâşim Sofî'dir

Büyük İslâm âlimleri, Ebû Hâşim Sofi'yi çok övüp, onu her zaman hürmetle yâd ederlerdi Süfyânı Sevrî (ra) O'nun hakkında şöyle buyurdu; Ebû Hâşim olmasaydı, ben ince bilgileri bilmezdimMarisûr İmârı Dımaşkî O'nu anlatır Ebû Hâşim Sofi'ye vefat hastalığında, kendini nasıl buluyorsun?dedim Muhabbet ve aşk, belâdan çoktur, ya'nî yine de belâ büyüktür, fakat muhabbet yanında küçük kalırEbû Hâşim Sofi: Yâ Rabbi! Faydası olmayan ilimden sana sığınırımderdi Ma'nevî ilimlerde mütehassıs idi

Buyurdular ama:

İğne ile dağı düşürmek, kalbden kibri söküp atmaktan kolaydır

Kişinin nefsini güzel edeb ile muhafaza etmesi, ehlini edep etmesindendir

Allahü teâlâ, kullarının sadece kendi rızâsını isteyip, onunla hoşnud olmaları, dünyâdan yüz çevirmeleri için, dünyâyı hüzün ve üzüntü yeri yaptı

1) Hilyetülevliyâ, cild10, sh225

2) Nefehâtülüns, sh86

3) Kıyâmet ve Âhıret, sh110

4) ErRiyâdüdtasavvufiyye, sh3 *

858,498Konular
982,051Mesajlar
30,037Kullanıcılar
hermaousSon üye
Üst Alt