Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ebu muslim havlani

Ebu muslim havlani
0
122

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
EBU MUSLİM HAVLANÎ HAYATI

Evliyanın meşhurlarından ve Tabiinin buyuklerinden İsmi Abdullah bin Sevb'dir Doğum tarihi bilinmemektedir 681 (H62) senesinde Şam'da vefat etti Kabri Şam'da olup, ziyaret mahallidir Peygamber efendimiz hayatta iken musluman oldu ResUlullah'ı sallallahu aleyhi ve sellem gormek icin Medine'ye gitmek uzere yola cıkmıştı Yolda iken Peygamber efendimizin vefat ettiğini haber aldı Bunun uzerine yoldan geri dondu Daha sonra hazreti EbU Bekr'in halifeliği sırasında Medine'ye gitti

Omer bin Hattab, Muaz bin Cebel, EbU Ubeyde bin Cerrah, Ubade bin Samit, EbU Zer ve diğer tanınmış sahabilerden hadisi şerif rivayet etti EbU İdris Havlani, Şurahbil bin Muslim Havlani, Atiyye bin Kays gibi zatlar da ondan hadisi şerif bildirmişlerdir Hadis sahasında guvenilir bir zat olarak bilinir Kendisine; Bu ummetin hakimidenilmiştir

Zuhd konusunda emsali az gorulen kimselerdendi Dunya işlerinden ancak zarUret mikdarı konuşurdu Alkama bin Mersed demiştir ki: Zuhd, dunyaya duşkun olmamak olup, bu da Tabiinden sekiz kişi ile sona erdi Bunlardan biri de EbU Muslim Havlani'ydi Cunku o hangi mecliste oturup konuşsa sozu dunya ile ilgili şeylerden cevirir, boyle şeylerin konuşulmasına mani olurdu Bir gun mescide girmişti Orada bir cemaat, işlerinden, kolelerinden bahsederek konuşuyorlardı Onlara dikkatle bakıp; Subhanallah! Biliyor musunuz siz şu halinizle neye benziyorsunuz? Şiddetli yağmura tutulup sığınacak yer arayan bir kimseye benziyorsunuz Aranırken bir de bakıyor ki onune iki kanatlı buyuk bir kapı cıkıyor Kapıyı acıp yağmur kesilinceye kadar durmak icin iceri giriyor Bir de bakıyor ki girdiği evin tavanı yok! Ustu acık! Sizin yanınıza oturdum ve istiyorum ki Allahu tealanın zikri ile ve hayırlı şeylerle meşgul olasınız Yoksa siz dunya ehli, dunyaya duşkun kimseler olursunuz!dedi

EbU Muslim Havlani hazretleri her anı değerlendirir, devamlı ibadet, taat ile meşgul olurdu Yaşı ilerleyip vucUdu zayıf duştuğunde; Yaptığınız taatlardan birazını azaltsanızdediler Bunu soyleyenlere; Siz bir atı yarış icin gonderseniz, yarışı tamamlayıp hedefe ulaşmadan atın surucusune, buna yumuşak davran ve kendi haline bırak demezsiniz değil mi?dedi Evetdediler İşte ben de hedefi gordum Fakat henuz gecemedim Her vaktin bir gayesi vardır O vakit gecince bir şey hasıl olur Butun vakitlerin hedefi ise olumdur Butun zaman gecer, sonunda olum gelirdiye cevap verdi

Bir defasında da iki kişi ziyaret edip, sohbetinde bulunmak icin evine gitmişlerdi Evde olmadığını oğrenince mesciddedir diye mescide gittiler Oradaydı ve namaz kılıyordu Bitirmesini beklediler Uzun muddet namazdan ayrılmadı Bunun uzerine seslenip; Efendim arkanızda oturup sizi beklemekteyizdediler Namazını bitirip onlara dondu ve bu arzunuzu bilseydim, ben sizin yanınıza gelirdim Sizi beklettim Fakat yeminle soyluyorum ki cok secde etmek, cok namaz kılmak kıyamet gunu icin elbette hayırlıdırdedi

Gayri muslimler ile yapılan savaşlara katılır, cihad ederdi Oyle bir zatın İslam askeri arasında bulunması asker icin bambaşka bir moral ve gayrete getirici sebeb olurdu Cunku duasıyla, davranışlarıyla, nasihatlarıyla ve kerametleriyle ordu icin bir nimet olurdu Bir defasında Rum diyarında cihad etmekte idiler Ordunun onune derin bir nehir cıktı EbU Muslim Havlani hazretleri one gecip; Bismillahirrahmanirrahimdiyerek; Gecinizdedi Kendisi onden gitti, ordu da peşinden yurudu Nehrin suyu atların sırtlarına kadar yukseliyordu Gectikten sonra; Bir şeyini duşuren oldu mu?diye sordu ve; Bir şeyini duşuren olduysa, onu bulmaya kefilimdedi Bir asker; Benim torbam duştudedi Ona; Beni takib etdeyip nehre daldı Torbayı nehrin suları arasından eliyle koymuş gibi bulup cıkararak askere verdi

Bir defasında hanımı; Evde un kalmadıdeyince, hanımına hic para var mı? dedi Hanımı bir dirhem var deyince; Ver, bir de torba getirdiyerek bunları alıp pazara gitti Yiyecek satan bir satıcıya yaklaştı O sırada bir dilenci; Ey Muslim bana bir sadaka verdedi Yanında bir dirhemden başka bir şey olmadığından, oradan uzaklaşıp bir dukkana gitti Fakat dilenci onu takib ediyordu Gene sadaka istedi Oradan da uzaklaşıp başka bir dukkana gitti Dilenci peşini bırakmadı En sonunda cebindeki tek dirhemi cıkarıp dilenciye verdi Sonra bir marangoz dukkanına gidip atılmış ve toprakla karışmış talaşları yarı topraklı halde torbasına doldurdu Eve gidip kapıyı caldı Hanımı kapıyı acınca ici talaş ve toprak dolu torbayı bırakıp donup gitti Hanımı un geldi diye sevinerek torbayı aldı Biraz sonra da ekmek yapmak icin cuvalı actı Baktı cuvalın ici halis unla dolu Bir mikdar alıp hamur yoğurdu ve ekmek pişirdi EbU Muslim Havlani hazretleri gece gec vakit eve dondu Hanımı sevincli ve memnun bir halde karşıladı Sonra da sofra hazırladı Nefis corekler getirdi Bunları nereden buldun?diye sordu Efendim bugun getirdiğiniz undan yaptımdeyince, Allahu tealaya hamdederek hem yedi hem ağladı Allahu teala, onun kırık kalple evine getirip bıraktığı torba icindeki toprak ve talaşı una cevirmişti

Bir hizmetcisi vardı EbU Muslim Havlani'yi sevmez, duşmanlık beslerdi Bu sebeple onu zehirlemek icin iceceklerine zehir katmıştı Ancak gozu onunde ictiği halde hic tesir etmedi Tekrar tekrar ictiği halde zehirlenmediğini gorerek bir gun; Uzun zamandan beri seni zehirlemek istedim Zehir tesir etmedidediNicin bunu yapmak istedindeyince; Cunku sen ihtiyarladındedi Hizmetciye; Ben her ne zaman bir şey yemeye veya icmeye başlasam, Bismillahirrahmanirrahim derimdedi ve sonra o hizmetciyi serbest bıraktı

Osman bin EbU Atike şoyle anlatmıştır: Rum diyarında gazada idik Komutanımız bir yere bir boluk asker gonderdi Donecekleri zamanı da belirlemişti Belirtilen vakit geldiği halde gonderilen birlik donmemişti Bu sırada EbU Muslim Havlani namaz kılmak icin mızrağını onune sutre olarak dikti Bir kuş gelip mızrağa kondu ve dile gelip; Mufreze, askeri birlik selamettedir Zafer kazanıp, ganimet aldı Falan gun, falan saatte size gelecektirdedi EbU Muslim Havlani, dile gelip konuşan kuşa Allahu tealanın rahmeti senin uzerine olsun, kimsin?dedi Kuş; Ben muminlerin kalplerinden uzuntuyu gideren bir kuşumdedi EbU Muslim, bu haberi komutana ulaştırdı Boylece komutan merakla beklediği asker hakkında haber almış oldu

EbU Muslim Havlani sozleriyle ve yaşayışı ile insanlar icin ustun ornek bir zattı Bir sohbetinde huzUrunda bulunanlara; Ne dersiniz ben bir kimseye ikram ettiğim, istediğini verdiğim halde o yarın Allahu tealanın indinde beni kotuler Fakat ben o kimseye zorluk gostersem, iş yaptırsam, sıkıntıya soksam yarın o Allahu teala indinde beni metheder, over, benden memnun olduğunu soylerdedi Dinleyenler şaşarak bu kimdir? diye sorduklarında; Vallahi o benim nefsimdirdiye cevap verdi

Harabe yerleri gorunce, başında durup; Ey harabe senin sahibin, senin uzerinde yaşayanlar nerede?Onlar olup gitti Sadece amelleri, yaptıkları işler kaldı Her turlu istekler arzu ve hevesler bitti Hatalar, gunahlar kaldı Ey insanoğlu! Hatayı, gunahı terketmek, tovbe etmekten ve af dilemekten daha kolaydır derdi

Derdi ki: Benim en guzel şekilde yetişip buyuyen cok tatlı bir evladım olsa ve en tatlı zamanında vefat etse benden alınsa, bu Allahu tealanın takdiri ile olduğu icin buna razı olmak bana dunyadan ve dunyadaki şeylerden daha hayırlıdır

Ceylanlar, EbU Muslim Havlani hazretlerine uğrar, cocuklar da ona, ne olur, Allahu tealaya dua et de ceylan bize duruversin, ona elimizle dokunalım, sevelim diye, ondan istirhamda bulunurlardı O da Allahu tealaya yalvarır, cocuklar, ceylanlar duruverdiği icin dokunup, severlerdi Yine cocuklar yanına gelip; Efendim dua ediniz de kuşlar bize yaklaşsın tutup oynayalımderlerdi Dua edince kuşlar cocuklara yaklaşır, cocuklar tutup oynarlardı

Muhammed bin Şuayb, bir zattan şoyle bildirir: Humus'tan cıkıp, Şam'a doğru gidiyorduk Gece sonunda, Humus'tan dort mil otede Umeyr denen yere uğradık, orada bulunan kilise papazı bizim geldiğimizi duyunca, yanımıza geldi Siz kimsiniz?dedi Şamlıyızdedik Siz, EbU Muslim Havlani'yi tanıyor musunuz?diye sordu Evetdedik Ona gidince, selamımı soyleyin Kendisini kitaplardan Îsa'nın (aleyhisselam) yakın dostu diye gorduğumu soyleyin Fakat goreceksiniz onu hayatta bulamayacaksınızdedi Gercekten Guta denilen yere vardığımızda onun olum haberi geldi

EbU Muslim hazretleri buyurdu ki: Bu ummeti uc kısım buldum Birincisi,Cennet'e hesapsız girerler İkinci kısmı, azıcık sorguya cekilir, ondan sonra Cennet'e girerler Ucuncu sınıf ise biraz azap gorup, ondan sonra Cennet'e girerler Ben, birinci kısımda olanlardan olmak isterim Onlardan olamazsam, az bir hesaba cekilenlerden, onlardan da olamazsam, biraz azab gorup,Cennet'e girenlerden olmak isterim

Alcak ve duşuk kimseler kibirlenir Boyle kimseler ovunur Hata ve haksızlıkta ısrar edenler de bunlardır

Rivayet ettiği hadisi şeriflerden biri şoyledir:

Gadap (kızgınlık) şeytandandır Şeytan ise ateştendir Su ateşi sondurur Sizden birisi kızdığı zaman abdest alsın

Buyurdu ki:

Eğer Cennet'i ve Cehennem'i gozumle gorseydim, şimdiki yaptıklarıma ilave edeceğim bir şey olmazdı Cunku, ben sanki her ikisini gormuş gibi hareket ediyorum

İyiliğin sevabından daha guzel bir şey yoktur İyilik yapmaya gucu yeten herkeste iyilik yapma niyeti bulunmaz Bir kimsede hem iyilik yapma gucu hem de niyeti varsa, saadet hasıl olur Kalplere en cok tesir eden şey iyiliktir Ciğerleri serinleten iyilik, beklenen ve vad edilip geciktirilmeden yapılan iyiliktir

858,500Konular
982,595Mesajlar
30,356Kullanıcılar
saki erolSon üye
Üst Alt