Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ebu Şu'be Hadrami Kimdir Kısaca

Ebu Şu'be Hadrami Kimdir Kısaca
0
228

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
EbU Şu'be Hadrami hayatı

EbU Şu'be Hadrami hakkında bilgi

EbU Şu'be Hadrami'nin doğum tarihi bilinmiyor Hadramut`ta doğdu İsmi Muhammed bin Yahya, kunyesi EbU Abdullah`tır EbU Şu`be diye tanınır Yemen`de yetişen velilerdendir 1277 (H676) senesinde, Aden şehrinde vefat etti

Zamanının onde gelen tanınmış alimlerinden, fıkıh ve diğer ilimleri oğrendi Tasavvuf ilminde icazet, diploma aldı Kendisinden de bircok kimse ilim oğrendi Uzun zaman Aden`de Mescidi Tovbe diye bilinen mescidde ilim ve ibadetle meşgUl oldu Burada cok kaldığından, Mescidi Tovbe sonradan, Mescidi EbU Şu`be diye meşhur oldu EbU Şu`be hazretlerinin buyukluğunu, yuksekliğini herkes soyler ve inanırdı Her yerden bircok kimse onun feyz ve ilminden istifade etmek maksadıyla ziyaretine gelir, kendisi ile birlikte bulunarak bereketlenirdi EbU Şu`be hazretlerinin bircok kerametleri, halleri goruldu Cundi onun guvenilir talebelerinden birinin şoyle haber verdiğini nakleder:

Gunlerden bir gun her gunku adetim uzere kendisinden ders okumak uzere Mescidi EbU Şu`be`ye gittim Mescidin kapısına vardığımda iceride bir grup kimsenin hocam ile konuştuklarını duydum Yanında ziyaretcileri olduğunu duşunerek rahatsız etmemek icin iceri girmedim Bir muddet bekledim Konuşmalar kesilince, kapıda beklediğimi bildirmek icin oksurur gibi ses cıkardım Hocam; Kim o? deyince, ismimi soyleyerek; Hizmetciniz filan kimse dedim Gir! buyurdu İceri girdiğimde hocamın yanında hic kimse yoktu Sonra; Ey efendim! Biraz once sizinle beraber bazılarının konuştuğunu, size bazı şeyler sorup, sizin de cevap verdiğinizi duymuştum ve ziyaretcilerinizin bulunduğunu zannetmiştim Fakat burada sizden başka kimse yok Hikmeti nedir? diye sorduğumda; hocam hayret edici bir hal ile; Sen o konuşmaları duydun ha! buyurdu Evet dedim Bunun uzerine; Yanımda cin taifesinden olan talebe kardeşlerinizden bir grup vardı Bazı meseleleri sordular ben de cevaplandırdım Sonra gittiler buyurdu

Şemseddin Beylekani devlet adamlarının ileri gelenlerindendi Bir zaman cok şiddetli bir hastalığa tutuldu Hastalığı ağırlaşınca, hayatından umit kesildi Bir gecenin sabahında yatağından sapasağlam kalkıverdi Hemen hazırlıklara başlayıp ailesine ve dostlarına; EbU Şu`be Hadrami hazretlerinin ziyaretine gitmek istiyorum dedi Aile efradı buyuk bir sevince gark olmuştu Şemseddin Beylekani doğruca EbU Şu`be hazretlerinin mescidine gitti HuzUruna girip selam verdi Fakih EbU Şu`be ona yer gosterip halini hatırını sordu O da; Ey Allahu tealanın sevgili kulu! Sizin bereketinizle hastalığımdan şifa buldum Sıhhatime kavuştum dedi EbU Şu`be hazretleri; Hayırdır inşaallah anlat dinleyelim! buyurdu Şemseddin Beylekani onun tevazuuna, alcak gonulluluğune hayran olup şoyle anlattı: Efendim! Dun gece bir ruya gordum Ruyamda bir zaman once vefat eden amcamın oğlu yanıma gelmişti Elimden tutup beni dışarı cıkardı Dolaşmaya başladık Nihayet sizin şu mescidinizin kapısına geldik Ben ona; Ey amcaoğlu! Elimi bırak burası EbU Şu`be hazretlerinin ikamet ettikleri mesciddir Buraya girip ona bir selam vereyim Ondan sonra birlikte istediğin yere giderim dedim Sonra iceri girdim Size selam verdim Amcamın oğluna soylediklerimi ve beni dışarıda beklediğini size haber verdim O zaman siz şu pencereye yaklaşıp dışarıda bekleyen amcamın oğluna; Ey filan! İceri gel Zira amcanın oğlu artık seninle gelmeyecek buyurdunuz Sonra ben uykudan uyandım Hic bir rahatsızlığım kalmamıştı Yataktan fırlayıp kalktım Anladım ki, bu sıhhate kavuşmama siz vesile oldunuz ve bu, bereketinizle oldu

1) Camiu KeramatilEvliya; c1, s133
2) Tabakatı Havas; s144
3) İslam Alimleri Ansiklopedisi; c8, s195

858,497Konular
982,554Mesajlar
30,293Kullanıcılar
CyscoderSon üye
Üst Alt