Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ebû Süleyman Darani Kimdir Kısaca

Ebû Süleyman Darani Kimdir Kısaca
0
107

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Ebû Süleyman Darani Kimdir

Ebû Süleyman Darani Kimdir Özet Olarak Hayatı

Şeyh Ebu Süleymanı Darani kaddesallahu sırrahul azizi yeganei vakik idi Başlıca 'reyhanul kulüb' derlerdi Riyazet, kanaat, arzu içinde ünlü idi Daran köyünden idi

Süleyman Darani der Bir gece düşümde gördüm Bir huri geldi Neye yatıyorsun Meğer ben sana gerekmez mi olayım? Beşyüz yıldır cennet içinde beni senin için bezerler, sen uyursundedi Uyandım ağladım Abdest aldım Gece sabaha dek namaz kıldım Güneş doğunca tekrar bana uyku geldi Düşümde yine ol huri geldi Evvelkinden daha güzel olmuş, yüzünün nuru artmış Sordum fakat: cemalinin nuru artmış, nedendir? Huri: Çok ağladın, gözünün yaşını alıp benim yüzüme sürdüler Bu güzelliğim ondandır dedi

Ebu Süleyman der:
Adetim; ekmeği tuzlu ile yerdim Birgün gördüm ama tuz içinde bir günci varmış, bilememişim Bir yıl yaptığım taatin zevkini bulamadım
Ey aziz! Sen nefsinin bunca arzularını verirsin, dileklerini tutarsın Acaba halin n'ola?

Süleyman Darani der:
Her nesnenin pası vardır Gönlün pası da fazla yemektir Her kim çok yemek yemek yerse ona altı bela kazanç: bir, kıldığı namazın tadını bulamaz, iki, unutkan olur nesne ezberleyemez, üç, kendisi tok olduğundan şefkati eksik olur Dört, taat yapmaya aylaklık getirir, beş, şehveti şampiyon olur Altı, Müslümanlar mescide varınca o helaya varır

Fazla yemek yemek şehveti aç eder, durmaz nesneler ister Aç olursa nesne isteyemez Istek ahret kapısını açar, tokluk dünya kapısını Çok yemek aklı giderir, hafıza gidince hacet bitmez Istek nefsi kahr, bağrı yufka eder Gönlü nurlandırır Tokluk ise gönlü karartır Herkim Allah'ı bilirse dünyadan fariğ, kulluğa meşgul olur Her kim geçmiş günahlarını anıp ağlar, sıdk ile şehvetten elini çekerse Adalet Teala hazretleri onun gönlünden şehvet vesvesini giderir

Arifin gönlü açılınca, gaflet gözü yumulur Mümin odur fakat zikir onun gıdası ve rahatı ve üns'ü olur Herkim dünyayı terk eyledi gönlü münevver oldu

Hak Teala buyurdu Ey benim kullarım Siz dünyada benden utanırsınız, ben de ahrette sizden utanır, ayıbınızı yüzünüze vurmam ve günahlarınızı mahv eylerim

Nakildir ki: Süleymani Darani dünyadan göçtü Büyük bir zat onu rüyasında görüp sordu:

Rabbin sana ne kıldı?
Rahmet eyledi velakin millet içinde olan şöhretimden nedeniyle hitab eyledi
Zira vaktinde parmakla gösterilirdi Rahmetullahi aleyh *

858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt