Yıl 2001… Dolar 1.20 lira. Ahmet Çakmak periyodun başbakanı Bülent Ecevit'e muharrir kasa fırlatarak ülkenin iktisadını protesto etti. Çakmak bu sıra dışı aksiyonla Türk siyaset tarihinin sembollerinden biri haline geldi ve “yazar kasa eylemcisi” olarak hafızalara kazındı.
Çakmak'ın aksiyonu o devirde Türk iktisadının yaşadığı krizi de gözler önüne serdi. 19 yıl evvel bu hareketi gerçekleştiren Çakmak, dolar, euro ve altının rekor üstüne rekor kırdığı bugünlerde tekrar toplumsal medyanın gündemine geldi. Birçok vatandaş hareketini dövizin arttığı bugünlerde neden tekrar etmediğini sordu.
2001 yılında Ecevit Başbakanlık binasından çıkarken Ahmet Çakmak, Ecevit'in bulunduğu tarafa hakikat elindeki muharrir kasayı fırlatmıştı. Çakmak'ın “Sayın Başbakanım al, ben bir esnafım'' diye bağırarak fırlattığı müellif kasa Ecevit'e ulaşmadan yaya yoluna düşerek parçalanmıştı.
Çakmak, “Ben o hareketi yaptığım vakit esnaftım. Fakat bugün esnaf olsam ve tıpkı ıstırapları yaşasam yemin ederim ki birebir şeyi yeniden yapardım. Neden yansımı koymayayım” diye konuştu.
Çakmak kelamlarını şöyle sürdürdü: “Ülkenin iktisadını görünce çok üzülüyorum. İktisat düzgün yönetilmiyor. Fakat kimse sesini çıkaramıyor. Ya sahiden mağdur değiller ya da korkuyorlar. Tarih boyunca bu türlü bir esnaf hareketi yalnızca 2001 yılında oldu. Lakin bugün beşerler korkuyor, hükümete laf edemiyor. Zira sağcılara FETÖ, solculara PKK damgası vuruluyor. Beşerler bu damgayı yemek istemiyor.”
O devir devlet sahip çıkıyordu
Ahmet Çakmak, “Eylemi yaptıktan sonra bütün herkes yardım etmek istedi. Bülent Ecevit'in uygunluğundan öbür bir şey görmedim. MHP'li Mehmet Şandır ne muhtaçlığımız varsa gönderiyordu. O günlerde sıkıntısını anlatan insanlara sahip çıkan bir devlet anlayışı vardı. Lakin bugün o denli değil” dedi.
Mehmet Pişkin/Sözcü