2001 ekonomik krizinde devrin Başbakanı Bülent Ecevit'in önüne müellif kasa fırlatan Ahmet Çakmak, “Ben o vakit babama sıkıntımı anlatmak istemiştim, artık bu üslup bir aksiyonu gerçekleştirmem mümkün değil. Bir şey bir kez yapılır, gayretim devam ediyor. Şu anda emekliyim ve emeklilik hakları için uğraş ediyorum” sözlerini kullandı.
Ahmet Çakmak, 2001’de Başbakanlık binasının merdivenlerinden periyodun Başbakanı Bülent Ecevit’in önüne müellif kasa fırlatarak Türk siyaset tarihinin sembollerinden biri haline gelmişti. Çakmak’ın o hareketi de Türk iktisadının yaşadığı krizi gözler önüne sermişti.
'Hak aradım, devlete baş kaldırmadım'
Çakmak, 18 yıl sonra Sözcü’den Sibel Gülersöyler'e değerlendirmelerde bulundu. Bugün olsa yeniden o muharrir kasayı fırlatır mıydınız? sorusuna, “İnsanların anlamadığı bir şey var, ben o gün hak aradım devlete baş kaldırmadım. Ben Ecevit’in düşmanı değildim. Allah parıltı içinde yatırsın, eşim ne vakit Kuran okusa Ecevit’e de dua ediyor, ben de ediyorum. Bu haberler çıktığında güya Ecevit hükümetinin yıkılmasının sebebi benmişim üzere anlatılıyor. Ben o gün sıkıntı durumda olan yapay çiçek toptancısı bir esnaftım. Dolar üzerinden işlemlerimi hallediyordum. Dolar 600 liradan 1.100 liraya yükselmişti ve kaideler beni o noktaya getirdi” diye cevapladı.
'Ecevit'i özledim'
Bugünle değerlendirdiğimiz vakit Ecevit’i daha uygun anladığını ve kendisine de vaktinde oy verdiğini söyleyen Çakmak, “Ben o gün müellif kasayı fırlatırken de kendisine Sayın Başbakanım diye hitap etmiştim. Türkiye benim evimdi ve ben babama durumumu izah etmek istemiştim. Sonrasında elini öptüm ve barıştık, görüşmelerimiz oldu, iş noktasında yardımcı oldu. Ben o dönem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e de telgraf çekmiştim, bu krizin sorumlusu biz değiliz, sıkıntımıza bir deva bulun demiştim. Şu an Ecevit’i andığım vakit tüylerim diken diken oluyor, gözlerim buğulanıyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum Ecevit’i özledim, en az 20 sefer da mezarını ziyaret ettim” dedi.
'EMEKLİLİK HAKLARI İÇİN ÇABA EDİYORUM'
Çakmak, 2019 yılında bu halde bir aksiyonu gerçekleştirebilir miydiniz sorusuna da, “Mümkün değil” karşılığını verdi. “Bir şey bir sefer yapılır, gayretim devam ediyor, Şu anda emekliyim ve emeklilik hakları için çaba ediyorum” tabirlerini kullandı.