Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Edep...

Edep...
0
111

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Şair Nâbî, Sultan 4 Mehmed döneminde hacca gitmek üzere bir kısım devlet erkanıyla birlikte yola çıkar

Kafile Medinei Münevvere’ye yaklaşmıştır Vakit gecedir Resûlullah (sas) Efendimiz’e bir an önce ulaşma özlemiyle Nâbî’nin gözüne uyku girmemiştir

Fakat kafiledeki bir paşa, hem de ayaklarını kıbleye doğru uzatmış, uyumaktadır

Hz Peygamber’in (sas) beldesinde, edebe aykırı böyle bir gaflet hâlini bir türlü hazmedemeyen ve çok üzülen Nâbî, içinden gelen bir ilhamla kasidesini bir anda irticalen söyleyiverir:

Sakın terki edebden kûyı Mahbûbi Hudâ’dır bu
Nazargâhi ilâhidir, Makamı Mustafâ’dır bu
Felekde mâhi nev, Bâbüsselâm’ın sîneçâkıdır
Bunun kandili Cevzâ, matla’i ziyâdır
Habibi Kibriyâ’nın hâbgâhıdır fazilette
Tefevvukkerdei Arşı Cenâbı Kibriyâ’dır bu
Bu hâkin pertevinden oldu deycûri adem zâil
Amâdan açdı mevcûdât düş çeşmin tûtiyâdır bu
Muraâtı edep şartıyla gir Nâbî bu dergâha
Metâfı Kudsiyandır cilvegâhı enbiyâdır bu

Kafile şafak vakti Medinei Münevvere’ye girmektedir

Ravzai Mutahhara’nın minarelerinden sabah ezanı okunmaktadır

Müezzin, ezanın ardından Türkçe bir kaside okumaya başlar Nâbî, dikkat eder, okunan kendi şiiridir

Hemen minarenin kapısına koşar Müezzine, “Allah aşkına, okuduğun bu kasideyi nereden öğrendin? der

Müezzin şöyle cevap verir: “Bu gece rüyamda Efendimiz’i (sas) gördüm, bana dedi ki: ‘Ya müezzin kalk yatma Benim ümmetimden bana âşık bir zât benim kabrimi ziyarete geliyor Muhabbetinden benim için şu kasideyi söylemiştir İşte bu cümlelerle minareden onu istikbal et’ dedi Ben de hemen kalktım Abdest aldım Peygamberimiz’in iltifatına mazhar olan âşık acaba kimdir diye düşünerek minareye koştum Öğretildiği gibi okudum

Nâbî, “Ümmetimden mi dedi? diyerek sevincinden oracığa bayılıp düşer

Şiirin günümüz türkçesi:

Yani derki Burası Allah’ın sevgilisinin beldesidir
Cenâbı Hakk’ın nazar buyurduğu, Ravzai Nebî’dir
Bu gökteki yeni ay, Bâbüsselâm kapısının yüreği yanık âşığıdır
Ayın kandili Cevzâ yıldızı bile ışığının nurunu ondan almaktadır Burası, Allah (cc)’ın sevgilisinin ebedî istirahat gâhının, türbesinin bulunduğu yerdir ve fazilet bakımından Cenâbı Hakk’ın arşının bile üstündedir
Bu toprağın ziyâsından, yokluğun karanlıkları ortadan kalktı Bütün yaratılmışların görmeyen gözleri açıldı, çünkü bu toprak, gözlere şifa veren sürmedir
Bu dergaha edep ölçülerini gözeterek gir; çünkü burası meleklerin tavaf ettiği ve peygamberlerin tecelli ettiği bir yerdir

**

İşte şu düşünceye bakın, her zaman söyleriz Onlar o sevgiyle, o şefkatla, o muhabbetle bağlanmışlar Ve Allah'ımızın sevgili kulu olmuşlar Bizlere düşen vazife ise onların yolundan bir an olsun sapmamak, şaşırmamak, dalalate düşmemek gerekiyor Mevlam göz açıp yumumcaya kadar hatta ondan daha kısa zamanda nefsin, şeytanın elinden muhafaza buyursun Amin

(alıntıdır)

858,497Konular
982,566Mesajlar
30,313Kullanıcılar
shadownSon üye
Üst Alt