iltasyazilim
FD Üye
Edirne Yöresel Yemekleri
Edirne Bölgesel Yemek Tarifleri
Ediirne Geleneksel Lezzetler
Edirne İli Bölgesel Yemekleri
Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri gelmektedir Edirne ’yi ziyaret edenler Edirne'nin tava ciğerini yemeden kentten ayrılmazlar
Ciğer Tava:
Malzemeler :
Dana ciğeri,
buğday unu,
yağ, tuz,
kurutulmuş kırmızıbiber
Hazırlanışı :
Sinirleri alınan taze dana karaciğeri bariz bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılır Tavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulur Ciğer tavanın yanına mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı ülkü gelen biberler kavgalı yağda kızartılıp verilir
Ciğer Sarması:
Malzemeler :
1 ekip kuzu ciğeri
2 kadeh pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuzlu yağ
Hazırlanışı :
Ciğerler bir tencerede kavrulur Sonradan soğan ve salça ek edilip birlikte kavrulur Benzer tencereye 2 kadeh pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur sonradan 3 kadeh su, tuzlu, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir sonradan kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir
Elbasan tava:
Malzemeler :
3 çorba kaşığı margarin
750 gr kemiksiz kuzu eti
2 orta doruk soğan
6 su bardağı su, tuzlu
6 su bardağı süzme yoğurt
12 su bardağı un
3 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üstteki edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya dek 3'er dakika pişirilir Iri doğranmış soğanlar, su tuzlu ek edilerek kısık ateşte 1, 15 saat pişirilir Diğer bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 25 kadeh süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 510 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir Sıcak servis yapılır *
Edirne Bölgesel Yemek Tarifleri
Ediirne Geleneksel Lezzetler
Edirne İli Bölgesel Yemekleri
Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri gelmektedir Edirne ’yi ziyaret edenler Edirne'nin tava ciğerini yemeden kentten ayrılmazlar
Ciğer Tava:
Malzemeler :
Dana ciğeri,
buğday unu,
yağ, tuz,
kurutulmuş kırmızıbiber
Hazırlanışı :
Sinirleri alınan taze dana karaciğeri bariz bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılır Tavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulur Ciğer tavanın yanına mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı ülkü gelen biberler kavgalı yağda kızartılıp verilir
Ciğer Sarması:
Malzemeler :
1 ekip kuzu ciğeri
2 kadeh pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuzlu yağ
Hazırlanışı :
Ciğerler bir tencerede kavrulur Sonradan soğan ve salça ek edilip birlikte kavrulur Benzer tencereye 2 kadeh pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur sonradan 3 kadeh su, tuzlu, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir sonradan kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir
Elbasan tava:
Malzemeler :
3 çorba kaşığı margarin
750 gr kemiksiz kuzu eti
2 orta doruk soğan
6 su bardağı su, tuzlu
6 su bardağı süzme yoğurt
12 su bardağı un
3 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üstteki edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya dek 3'er dakika pişirilir Iri doğranmış soğanlar, su tuzlu ek edilerek kısık ateşte 1, 15 saat pişirilir Diğer bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 25 kadeh süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 510 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir Sıcak servis yapılır *