iltasyazilim
FD Üye
Ilıman bir iklimin başat olduğu Ege Bölgesinde Hangi sebzeler, meyveler ve hangi tarım ürünleri yetiştirilmektedir, Ege Bölgesinde yetişen tarım ürünleri Hakkında genel bilgileri sizlere sunuyoruz
Tütün : Türkiye tütün imalatının % 50 ’sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve ülke dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştiriliric anadolü bölgesinde yatisen ürünler
Zeytin : Akdeniz abuhavasının tanıtıcı kültür nebatı olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye imalatının % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez almak üzere bütün kıyı kesiminde ve yer yer 100 kilometre içerilere değin zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm imalatının % 40 ’ını karşılayan bölge 1 sırada bulunur Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Başta Gediz Ovası edinmek üzere Büyük ve Ufak Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz abuhavanına düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir imalatı yoğunlaşır Kurutularak ülke dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydınlatılmış ’dır
Pamuk : Akdeniz abuhavanına ahenkli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında imalatı yoğunlaşır Türkiye imalatının % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi imalatta ilk sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz abuhavanına ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil imalatı, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye imalatının %10 ’unu karşılayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden daha sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Bastırma ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze imalatında ehemmiyetli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Alan kendine bilerek meyve imalatı ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz imalatı de önem taşır *
Tütün : Türkiye tütün imalatının % 50 ’sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve ülke dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştiriliric anadolü bölgesinde yatisen ürünler
Zeytin : Akdeniz abuhavasının tanıtıcı kültür nebatı olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye imalatının % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez almak üzere bütün kıyı kesiminde ve yer yer 100 kilometre içerilere değin zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm imalatının % 40 ’ını karşılayan bölge 1 sırada bulunur Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Başta Gediz Ovası edinmek üzere Büyük ve Ufak Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz abuhavanına düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir imalatı yoğunlaşır Kurutularak ülke dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydınlatılmış ’dır
Pamuk : Akdeniz abuhavanına ahenkli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında imalatı yoğunlaşır Türkiye imalatının % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi imalatta ilk sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz abuhavanına ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil imalatı, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye imalatının %10 ’unu karşılayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden daha sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Bastırma ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze imalatında ehemmiyetli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Alan kendine bilerek meyve imalatı ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz imalatı de önem taşır *