iltasyazilim
FD Üye
Ege bölgesinde yetişen ürünler,Ege bölgesinde yetişen tarım ürünleri,Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez elde etmek üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere dek zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan alan 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Öncelikle Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine ahenkli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydınlatılmış ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine ahenkli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde kayda değer bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de tartı taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar
Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin maksimum yapıldığı yerdir *
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez elde etmek üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere dek zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan alan 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Öncelikle Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine ahenkli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydınlatılmış ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine ahenkli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde kayda değer bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de tartı taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar
Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin maksimum yapıldığı yerdir *