Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ege Bölgesinde Neler Yetişir

Ege Bölgesinde Neler Yetişir
0
103

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Egede Neler Yetişir
Egede Hangi Ürünler Yetişir
Ege Bölgesinin Tarım Ürünleri Nelerdir?

Ana Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Bütün kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir

Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk önce edinmek üzere bütün kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir

Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Olarak Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir

İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en fazla yetiştirildiği yer ise Kültürlü ’dır

Pamuk : Akdeniz iklimine düzenli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır

Turunçgiller : Akdeniz iklimine düzenli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu karşılayan bölge, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır

Pirinç : Çökme ovalarında ekimi yoğunlaşır

Sebze : Bölgenin sebze üretiminde manâlı bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır

Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır

İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır

Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir

Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir

Gündöndü : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir

Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir *
 
858,460Konular
981,099Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt