iltasyazilim
FD Üye
Belli Başlı Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Bütün kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez edinmek üzere bütün kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere değin zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan alan 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Olarak Gediz Ovası edinmek üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Ufak Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu sağlayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Çökme ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de yük taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir böylece ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir *
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Bütün kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez edinmek üzere bütün kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere değin zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan alan 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Olarak Gediz Ovası edinmek üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Ufak Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu sağlayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Çökme ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de yük taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir böylece ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir *