Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ege bölgesinde üretilen ürünler

Ege bölgesinde üretilen ürünler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Belli Başlı Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Bütün kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir

Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi ilk kez edinmek üzere bütün kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere değin zeytin yetiştirilir

Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan alan 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Olarak Gediz Ovası edinmek üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir

İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Ufak Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın ’dır

Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır

Turunçgiller : Akdeniz iklimine ahenkli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu sağlayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır

Pirinç : Çökme ovalarında ekimi yoğunlaşır

Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır

Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de yük taşır

İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir böylece ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır

Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir

Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir

Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir

Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir *
 
858,497Konular
981,950Mesajlar
29,947Kullanıcılar
Pelin06432Son üye
Üst Alt