Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ege Bölgesinde Yetişen Ürünler Bitkiler

Ege Bölgesinde Yetişen Ürünler Bitkiler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Ege Bölgesi 85000km2 dolayındaki yüzölçümüyle Türkiye topraklarının yaklaşık %11ini kaplayan, kuzeyde Marmara Bölgesine, doğuda İç Anadolu Bölgesine, güneydoğuda Akdeniz Bölgesine komşu olan bölgemiz batıda da Ege Deniziyle çevrilidir (adını komşu olduğu denizden alır) Marmara Bölgesiyle olan sınırı batıda Baba Burnundan başlayarak Edremit Körfezinin kuzeyinde yükselen Kaz Dağına uzanır

Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovasında yetiştirilir

Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesinde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48ini Ege Bölgesi sağlar Edremit Ayvalık Yöresi ilk kez olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere değin zeytin yetiştirilir

Üzüm : Türkiyede üzüm üretiminin % 40ını sağlayan alan 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Kez Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Ufak Menderes ovalarında yetiştirilir

İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine düzenli olan incirin %82si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydındır


İç Batı Anadolu Bölümünün Esas Tarım Ürünleri

Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır

Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşakta üretilir

Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizlide üretilir

Ayçiçeği Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadoluda sulanabilen alanlarda yetişir

Baklagiller Uşak, bölgede nohut üretiminin maksimum yapıldığı yerdir


Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır

Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmirin güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesinden sonradan 2 sırayı alır

Pirinç : Buhran ovalarında ekimi yoğunlaşır

Sebze : Bölgenin sebze üretiminde kayda değer bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır

Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de siklet taşır *
 
858,468Konular
981,197Mesajlar
29,543Kullanıcılar
samuray72Son üye
Üst Alt