ege bolgesinin yoresel yemekleri nelerdir?
Ege Bolgesine ait bazı yemekler şunlarıdr:
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Corbası
Malzemeleri
50 gr Koy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
az taze nane
1 cl fesleğen yağı
az tuz
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı acılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Az domates pastası veya salca ilave edilir Ilık tavuk suyunda actığımız tarhanayı ilave ederiz Tadını test ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr ic karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
18 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
az toz biber
az tuz
120 adet amydanğz
120 adet dereotu
Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuz, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve uzerine akdeniz yeşillikleri konur
Otlu Dolama Borek
Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Az tuz
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsacı
80 gr taze soğan
3 4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Enduvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve suzduruldukten sonra kaynar tuzlu suda haşlanır Daha sonra bıcak ile centilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuz beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka acılır
*Yufkanın ic kısmına bol miktarda tere yağ surulerek hazırlanan ici ile birlikte sarılır Uzerine tere yağ ve yumurta surulerek pişirilir
*Pişen borek resimde ki bicimde servis edilir
Cokertme Kebabı
Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
az tuz
az karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve biraz su koyarız ve sosun suyunu cekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde uzerine sos, onun uzerine et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve uzerine verilir
MİYANE CORBASI
Malzeme:
3 corba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak icine un katılır Karıştırılarak kavrulur Az peMbeleşince uzerine sıcak su karıştıra karıştıra dokulur Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine gore iki uc kuru veya taze biber ve boğrulce, su, tarhana konup 2 25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salca, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , uzerine doğranmış patlıcanlar konur Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir
ET KOFTESİ
Malzeme:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek ici, 2 adet yumurta, 1 corba kaşığı karabiber, tuz, 4 corba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek ici, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur kucuk yassı koftecikler haline getirilir Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinc, uzum, ince doğranmış ciğer, karabiberden mutekkil ) ic doldurulur Dikilir Buyukce bir tencere icinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkac yerinden patlamaması icin delinir eti pişince icte pişmiş demektir Cıkarılır Suyu suzuldukten sonra yağda kızartılır Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI
Hamur acılır, 4 koşe kucuk kesilir, icine peynir veya kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Ustune yağ dokulur Yoğurt da katıldığı olur
Ege Bolgesine ait bazı yemekler şunlarıdr:
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Corbası
Malzemeleri
50 gr Koy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
az taze nane
1 cl fesleğen yağı
az tuz
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı acılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Az domates pastası veya salca ilave edilir Ilık tavuk suyunda actığımız tarhanayı ilave ederiz Tadını test ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr ic karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
18 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
az toz biber
az tuz
120 adet amydanğz
120 adet dereotu
Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuz, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve uzerine akdeniz yeşillikleri konur
Otlu Dolama Borek
Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Az tuz
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsacı
80 gr taze soğan
3 4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Enduvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve suzduruldukten sonra kaynar tuzlu suda haşlanır Daha sonra bıcak ile centilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuz beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka acılır
*Yufkanın ic kısmına bol miktarda tere yağ surulerek hazırlanan ici ile birlikte sarılır Uzerine tere yağ ve yumurta surulerek pişirilir
*Pişen borek resimde ki bicimde servis edilir
Cokertme Kebabı
Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
az tuz
az karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve biraz su koyarız ve sosun suyunu cekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde uzerine sos, onun uzerine et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve uzerine verilir
MİYANE CORBASI
Malzeme:
3 corba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak icine un katılır Karıştırılarak kavrulur Az peMbeleşince uzerine sıcak su karıştıra karıştıra dokulur Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine gore iki uc kuru veya taze biber ve boğrulce, su, tarhana konup 2 25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salca, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , uzerine doğranmış patlıcanlar konur Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir
ET KOFTESİ
Malzeme:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek ici, 2 adet yumurta, 1 corba kaşığı karabiber, tuz, 4 corba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek ici, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur kucuk yassı koftecikler haline getirilir Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinc, uzum, ince doğranmış ciğer, karabiberden mutekkil ) ic doldurulur Dikilir Buyukce bir tencere icinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkac yerinden patlamaması icin delinir eti pişince icte pişmiş demektir Cıkarılır Suyu suzuldukten sonra yağda kızartılır Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI
Hamur acılır, 4 koşe kucuk kesilir, icine peynir veya kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Ustune yağ dokulur Yoğurt da katıldığı olur