iltasyazilim
FD Üye
ege bölgesinin bölgesel yemekleri nelerdir?
Ege Bölgesine ait bir takım yemekler şunlarıdr:
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası
Malzemeleri
50 gr Köy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
eksik taze nane
1 cl fesleğen yağı
az tuzlu
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Eksik domates pastası ya da salça ek edilir Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ilave ederiz Tadını test ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr iç karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
18 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
eksik toz biber
az tuz
120 adet amydanğz
120 adet dereotu
Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuzlu, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur
Otlu Dolama Börek
Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Az tuz
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
80 gr taze soğan
3 4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Endüvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten daha sonra kaynar tuzlu suda haşlanır sonradan bıçak ile çentilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuzlu beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır
*Yufkanın iç kısmına bolca tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır Üzerine tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir
*Pişen börek resimde ama biçimde servis edilir
Çökertme Kebabı
Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
eksik tuzlu
eksik karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve birazcık su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üstüne et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve üzerine verilir
MİYANE ÇORBASI
Araç Gereç:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Eksik peMbeleşince üstüne sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, birazcık tuzlu, mevsimine kadar iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ek edilerek de kavrulur , üstüne doğranmış patlıcanlar konur Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır Biraz kaynadıktan sonradan su ve biraza bulgur ek edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir
ET KÖFTESİ
Araç Gereç:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak daima beraber yoğurulur, sonradan hamur minik yassı köftecikler haline getirilir Una bulandıktan daha sonra kızdırlmış yağda kızartılır
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur Dikilir Oldukça Büyük bir tencere içinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir eti pişince içte pişmiş demektir Çıkarılır Suyu süzüldükten daha sonra yağda kızartılır Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI
Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir ya da kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Üzerine yağ dökülür Yoğurt da katıldığı olur *
Ege Bölgesine ait bir takım yemekler şunlarıdr:
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası
Malzemeleri
50 gr Köy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
eksik taze nane
1 cl fesleğen yağı
az tuzlu
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Eksik domates pastası ya da salça ek edilir Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ilave ederiz Tadını test ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr iç karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
18 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
eksik toz biber
az tuz
120 adet amydanğz
120 adet dereotu
Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuzlu, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur
Otlu Dolama Börek
Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Az tuz
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
80 gr taze soğan
3 4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Endüvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten daha sonra kaynar tuzlu suda haşlanır sonradan bıçak ile çentilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuzlu beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır
*Yufkanın iç kısmına bolca tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır Üzerine tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir
*Pişen börek resimde ama biçimde servis edilir
Çökertme Kebabı
Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
eksik tuzlu
eksik karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve birazcık su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üstüne et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve üzerine verilir
MİYANE ÇORBASI
Araç Gereç:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Eksik peMbeleşince üstüne sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, birazcık tuzlu, mevsimine kadar iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ek edilerek de kavrulur , üstüne doğranmış patlıcanlar konur Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır Biraz kaynadıktan sonradan su ve biraza bulgur ek edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir
ET KÖFTESİ
Araç Gereç:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak daima beraber yoğurulur, sonradan hamur minik yassı köftecikler haline getirilir Una bulandıktan daha sonra kızdırlmış yağda kızartılır
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur Dikilir Oldukça Büyük bir tencere içinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir eti pişince içte pişmiş demektir Çıkarılır Suyu süzüldükten daha sonra yağda kızartılır Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI
Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir ya da kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Üzerine yağ dökülür Yoğurt da katıldığı olur *