iltasyazilim
FD Üye
Ege Bölgesinin Gelenek Ve görenekleri
Kız istenirken
3 kez isteme tekrarlanır ve kız tarafı 3 de talih der Yani istenirken peşpeşe 3 defa Allah'ın emri deniyor
Akraba evliliği muhakkak yapılmaz
en düşük yedi kuşak yabancıdan kız alınır veya verilir
Kan davası mutlu ve acılı günlerde unutulur Fakat kin devam eder
Dostluklar derindir Cenaze evi 15 gün boyunca yemeksiz bırakılmaz
Gelinler aile büyüklerini yatırmadan ve ellerini öpmeden uyumaz
Bölgesel Yemekler
İzmir denince akla sağlıklı, insanı artı yormayan, hafif yemeklerden oluşan bir mutfak gelir Özellikle zeytinyağı İzmir mutfağı ’nın baş tacıdır Sabahtan kahvaltılarının vazgeçilmezidir zeytinyağı bununla birlikte Zeytinyağının yanında çeşitli yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan bağları unutmamak lüzum… Ve tabii balık…
İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özelliklerini taşır İzmir denince akla ilk gelen Kumru sandviç, buzlu badem ve Kordonboyu ’dur İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri, Ege ’nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır Ot kavurması, Sarmaşık ve Kuşkonmaz Kavurması öteki ot yemeklerinin yanına göze çarpanlardan üstelik ısırgan otundan yapılan Okma var İzmir ve yöresinin yemekleri de değişiklik açısından son derece zengindir Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz
Tarhana Çorbası: Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ’e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, en ince ayrıntısına kadar kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana çok leziz, beslenme değeri yüksek yöresel bir çorbadır
Keşkek: Bilhassa düğün ve bayram yemeği olarak bilinir Taş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde ayrıntılarıyla pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üstüne salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir
Zerde: Keşkek gibi özel günlerin yemeğidir Tatlı olarak sofraya en son getirilir Nişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üstüne tarçın ek edilir
Sura: Bilhassa Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektir Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, iç pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilir Kuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilir sonradan bir tepsiye alınarak, üzeri salçalı tereyağ ile yağlandıktan daha sonra, fırına sürülür Pembeleşinceye dek kızartılırSıcak olarak servis yapılır
İzmir Köftesi: Et ayrıntılarıyla döğüldükten daha sonra soğan suyu, tuzlu , karabiber ve öteki baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulurKöfte şekil verilerek, yağda kızartılır Üzerine domates konularak pişirilir Sıcak servis yapılır
Papaz Yahnisi: Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konur İçine soğan, sekizon tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ek edilir Hiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sımsıkı kapatılarak, pişirilir
Mücmeri: Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulur Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuzlu ek edilir Üstü örtülüp bir zaman dinlendirildikten sonradan, yağda kızartılır
Pirinçli Domates Dolması: Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilir Birkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidir Et suyunu koyup, kaynattıktan daha sonra, içine biraz tuzlu atıp, pirinç salınır Fındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir
Kol Böreği: Daha Aşağı üst böreği hamuru ile olur İstenildiği değin beze tutulur Açılır ikiye katlanır, peynirli ya da kıymalı iç konur İzmir ’de genelde ıspanaklı yapılır Ispanak kavrulursa ağır olur Pak yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuzlu, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo biçiminde sarılır Sonradan tepsiye sıralanıp, kesilir Üzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilir Pişince üzerine tepsi kapatılır
Gerdan Tatlısı: Kurban Bayramlarında bilhassa kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır Kurbanın boyun kısmı önce fazla az bir tuzla haşlanır Daha Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır Üstüne et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir Pişmeden azıcık önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üstüne sıcak olarak yenir
Radikal Salatası: Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedir Pek fazla çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır
Zeytinyağlı Taze Fasulye: İnce doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz öldürülür, üstüne ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ek edilir, birazcık kavrulur, üzerine bol miktarda rendelenmiş domates, tuzlu, biraz şeker ek edilir sonradan yeteri dek sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilir Tencerede soğutulup, servis yapılır
Telkadayıf: Türkiye ’nin derhal her yöresinde çok leziz yapılan besin değeri fazla yüksek olan telkadayıf İzmir ’de de çok sevilen tatlıların başında kazanç Eritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara adamakıllı yedirilir Yağlanmış tepsiye serilir, üzerine çokça dövülmüş ceviz dökülür, baştan yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılır Orta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca üstüne soğuk şurup dökülürArzu edilirse, üzerine bir parça kaymak koyup, servis yapılır
Kaymaklı Dondurma: Yazları fazla sıcak olan İzmir ’de güneş körfezde batarken, dondurma yemek yemek bir alışkanlıktır İzmir ’ in kaymaklı dondurması lezzetli lezzetiyle ayrıca serinlik ayrıca de sıcak sebebiyle gün baştan başa vücudun harcadığı enerjiyi geri verir Süt, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulur Buzdolabının buzluğunda ve ara sıra karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla süslenerek, servis yapılır
Ekmek Dolması: Ekmek dolması Ege Bölgesinin bilhassa Ödemiş ve Tirenin meşhur yemeğidir Fırınlarda bilhassa ekmek dolması yerine getirmek için ekmekler satılır Bu ekmekler dairesel olur Ve alınan gün yapılmaz genel olarak Ekmek bayatlatılır, bir kaç gün sonra yapılır Önce ekmeğin üzerinden kapak biçiminde kesiyoruz Ekmek birazcık bayatlamış olursa içini daha kuytu boşaltabiliriz İç kısmını elimizle oyarak adamakıllı boşaltıyoruz Diğer tarafta bir tencerede yağı eritiyoruz ve çok ince kıyılmış soğanları, tuz ilavesiyle sararıncaya dek kavuruyoruz Sonra üzerine kıymayı ilave edip, suyunu çekene dek pişiriyoruz giderken salçayı, pul ve karabiberi de içine ek edip, en son çok ince kıyılmış maydanozunu da katıp, ocağın altını kapatıyoruz Daha evvelden çıkardığınız ekmek içlerini de bu kıymalı harca karıştırıp, içini boşalttığımız ekmeğin içine en ince ayrıntısına kadar dolduruyoruz Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp, eritilmiş tereyağıyla ekmeğin her tarafını yağlıyoruz Büyükçe geniş bir tencerenin içine 78 su bardağı su koyup, tencerenin üstüne de bir süzgeci (tencerenin içine düşmeyip, tam üzerinde kalacak büyüklükte olacak) yerleştirip, ekmeği üstüne oturtuyoruz Buharlama yöntemiyle yaklaşık olarak 30 ila 45 dakika arasında suyu çekene dek pişiriyoruz Tencereye yerinde süzgeç yoksa tencereye konulan su miktarını azaltıp tencerenin dibine 2 çatal koyup üzerine ekmeği oturturuz Kıyma yerine kuşbaşı et kullanılabilir Hatta evde haşlanmış nohutunuz varsa o da ek edilir
Bölgesel Kıyafet *
Kız istenirken
3 kez isteme tekrarlanır ve kız tarafı 3 de talih der Yani istenirken peşpeşe 3 defa Allah'ın emri deniyor
Akraba evliliği muhakkak yapılmaz
en düşük yedi kuşak yabancıdan kız alınır veya verilir
Kan davası mutlu ve acılı günlerde unutulur Fakat kin devam eder
Dostluklar derindir Cenaze evi 15 gün boyunca yemeksiz bırakılmaz
Gelinler aile büyüklerini yatırmadan ve ellerini öpmeden uyumaz
Bölgesel Yemekler
İzmir denince akla sağlıklı, insanı artı yormayan, hafif yemeklerden oluşan bir mutfak gelir Özellikle zeytinyağı İzmir mutfağı ’nın baş tacıdır Sabahtan kahvaltılarının vazgeçilmezidir zeytinyağı bununla birlikte Zeytinyağının yanında çeşitli yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan bağları unutmamak lüzum… Ve tabii balık…
İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özelliklerini taşır İzmir denince akla ilk gelen Kumru sandviç, buzlu badem ve Kordonboyu ’dur İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri, Ege ’nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır Ot kavurması, Sarmaşık ve Kuşkonmaz Kavurması öteki ot yemeklerinin yanına göze çarpanlardan üstelik ısırgan otundan yapılan Okma var İzmir ve yöresinin yemekleri de değişiklik açısından son derece zengindir Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz
Tarhana Çorbası: Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ’e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, en ince ayrıntısına kadar kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana çok leziz, beslenme değeri yüksek yöresel bir çorbadır
Keşkek: Bilhassa düğün ve bayram yemeği olarak bilinir Taş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde ayrıntılarıyla pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üstüne salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir
Zerde: Keşkek gibi özel günlerin yemeğidir Tatlı olarak sofraya en son getirilir Nişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üstüne tarçın ek edilir
Sura: Bilhassa Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektir Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, iç pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilir Kuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilir sonradan bir tepsiye alınarak, üzeri salçalı tereyağ ile yağlandıktan daha sonra, fırına sürülür Pembeleşinceye dek kızartılırSıcak olarak servis yapılır
İzmir Köftesi: Et ayrıntılarıyla döğüldükten daha sonra soğan suyu, tuzlu , karabiber ve öteki baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulurKöfte şekil verilerek, yağda kızartılır Üzerine domates konularak pişirilir Sıcak servis yapılır
Papaz Yahnisi: Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konur İçine soğan, sekizon tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ek edilir Hiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sımsıkı kapatılarak, pişirilir
Mücmeri: Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulur Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuzlu ek edilir Üstü örtülüp bir zaman dinlendirildikten sonradan, yağda kızartılır
Pirinçli Domates Dolması: Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilir Birkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidir Et suyunu koyup, kaynattıktan daha sonra, içine biraz tuzlu atıp, pirinç salınır Fındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir
Kol Böreği: Daha Aşağı üst böreği hamuru ile olur İstenildiği değin beze tutulur Açılır ikiye katlanır, peynirli ya da kıymalı iç konur İzmir ’de genelde ıspanaklı yapılır Ispanak kavrulursa ağır olur Pak yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuzlu, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo biçiminde sarılır Sonradan tepsiye sıralanıp, kesilir Üzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilir Pişince üzerine tepsi kapatılır
Gerdan Tatlısı: Kurban Bayramlarında bilhassa kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır Kurbanın boyun kısmı önce fazla az bir tuzla haşlanır Daha Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır Üstüne et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir Pişmeden azıcık önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üstüne sıcak olarak yenir
Radikal Salatası: Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedir Pek fazla çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır
Zeytinyağlı Taze Fasulye: İnce doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz öldürülür, üstüne ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ek edilir, birazcık kavrulur, üzerine bol miktarda rendelenmiş domates, tuzlu, biraz şeker ek edilir sonradan yeteri dek sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilir Tencerede soğutulup, servis yapılır
Telkadayıf: Türkiye ’nin derhal her yöresinde çok leziz yapılan besin değeri fazla yüksek olan telkadayıf İzmir ’de de çok sevilen tatlıların başında kazanç Eritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara adamakıllı yedirilir Yağlanmış tepsiye serilir, üzerine çokça dövülmüş ceviz dökülür, baştan yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılır Orta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca üstüne soğuk şurup dökülürArzu edilirse, üzerine bir parça kaymak koyup, servis yapılır
Kaymaklı Dondurma: Yazları fazla sıcak olan İzmir ’de güneş körfezde batarken, dondurma yemek yemek bir alışkanlıktır İzmir ’ in kaymaklı dondurması lezzetli lezzetiyle ayrıca serinlik ayrıca de sıcak sebebiyle gün baştan başa vücudun harcadığı enerjiyi geri verir Süt, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulur Buzdolabının buzluğunda ve ara sıra karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla süslenerek, servis yapılır
Ekmek Dolması: Ekmek dolması Ege Bölgesinin bilhassa Ödemiş ve Tirenin meşhur yemeğidir Fırınlarda bilhassa ekmek dolması yerine getirmek için ekmekler satılır Bu ekmekler dairesel olur Ve alınan gün yapılmaz genel olarak Ekmek bayatlatılır, bir kaç gün sonra yapılır Önce ekmeğin üzerinden kapak biçiminde kesiyoruz Ekmek birazcık bayatlamış olursa içini daha kuytu boşaltabiliriz İç kısmını elimizle oyarak adamakıllı boşaltıyoruz Diğer tarafta bir tencerede yağı eritiyoruz ve çok ince kıyılmış soğanları, tuz ilavesiyle sararıncaya dek kavuruyoruz Sonra üzerine kıymayı ilave edip, suyunu çekene dek pişiriyoruz giderken salçayı, pul ve karabiberi de içine ek edip, en son çok ince kıyılmış maydanozunu da katıp, ocağın altını kapatıyoruz Daha evvelden çıkardığınız ekmek içlerini de bu kıymalı harca karıştırıp, içini boşalttığımız ekmeğin içine en ince ayrıntısına kadar dolduruyoruz Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp, eritilmiş tereyağıyla ekmeğin her tarafını yağlıyoruz Büyükçe geniş bir tencerenin içine 78 su bardağı su koyup, tencerenin üstüne de bir süzgeci (tencerenin içine düşmeyip, tam üzerinde kalacak büyüklükte olacak) yerleştirip, ekmeği üstüne oturtuyoruz Buharlama yöntemiyle yaklaşık olarak 30 ila 45 dakika arasında suyu çekene dek pişiriyoruz Tencereye yerinde süzgeç yoksa tencereye konulan su miktarını azaltıp tencerenin dibine 2 çatal koyup üzerine ekmeği oturturuz Kıyma yerine kuşbaşı et kullanılabilir Hatta evde haşlanmış nohutunuz varsa o da ek edilir
Bölgesel Kıyafet *