Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ege Bölgesinin Tarım Ürünleri

Ege Bölgesinin Tarım Ürünleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Ege Bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Ege Bölgesinin Tarım Ürünleri Nelerdir


Asıl Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri



Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir



Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi öncelikle almak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere dek zeytin yetiştirilir



Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Öncelikle Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Minik Menderes ovalarında yetiştirilir



İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine ahenkli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Kültürlü ’dır



Pamuk : Akdeniz iklimine düzenli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır



Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu karşılayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden sonradan 2 sırayı alır



Pirinç : Bastırma ovalarında ekimi yoğunlaşır



Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır



Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır



İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri



Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir böylece ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır



Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir



Şekerpancarı : Kayda Değer bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir



Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir



Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin azami yapıldığı yerdir *
 
858,478Konular
981,296Mesajlar
29,563Kullanıcılar
Malin.Son üye
Üst Alt