iltasyazilim
FD Üye
Ege Bölgesinde yetişen tarım ürünleri
Ege Bölgesinin Tarım Ürünleri Nelerdir
Asıl Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi öncelikle almak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere dek zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Öncelikle Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Minik Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine ahenkli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Kültürlü ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine düzenli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu karşılayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden sonradan 2 sırayı alır
Pirinç : Bastırma ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir böylece ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Kayda Değer bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin azami yapıldığı yerdir *
Ege Bölgesinin Tarım Ürünleri Nelerdir
Asıl Ege Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en fazla Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi öncelikle almak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere dek zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını karşılayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Öncelikle Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Minik Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine ahenkli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Kültürlü ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine düzenli olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde birincil sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu karşılayan alan, Akdeniz Bölgesi ’nden sonradan 2 sırayı alır
Pirinç : Bastırma ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Alan kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Başlıca Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir böylece ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Kayda Değer bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin azami yapıldığı yerdir *