iltasyazilim
FD Üye
EGE PALAMUT HAŞLAMASI
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz yer alan bir kaba oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten daha sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu minik küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım kadeh zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanına salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
İncir Islaması
İncir ıslaması bilhassa Açık Fikirli ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak malzeme (6 şahsiyet):
1 kg kuru incir,
4 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı vanilya,
1 kaşık tarçın,
200 gr dövülmüş ceviz içi (ya da badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üstüne dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve fazla hafif ateşte pelteleşinceye dek pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan daha sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (ya da badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının bütün kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Oysa ocakta pişirildiğinde, süte ek edilirse, tatlının bütün kıvamını alması sağlanabilir
İzmir Köfte
600 gr dana kıyma
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek içi
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
tuz
karabiber
Sos;
2 tatlı kaşığı margarin
2 büyük domates
yeterince su
Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış ve sıkılmış ekmek içi, 2 tatlı kaşığı tuzlu ve 1 tatlı kaşığı karabiberle yoğrulur Kıyılmış maydanoz konur, her tarafta yoğrulur Parmak biçiminde köfteler yapılır Köfteler tavada kızartılır sonradan bu köftelere minik doğranmış ve bir başka kapta yağsız olarak pişirilip adamakıllı ezilmiş domatesler eklenir Tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte 15 dakika pişirilir
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta irtifa patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet küçük kuru soğan
3 çorba kaşığı akışkan yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan akıcı yağda pembeleştirilir, üstüne kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir sonra üstüne haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana dek yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz değin parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanında birkaç adet köfte bırakılır *
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz yer alan bir kaba oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten daha sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu minik küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Sonra bunları yarım kadeh zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanına salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
İncir Islaması
İncir ıslaması bilhassa Açık Fikirli ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak malzeme (6 şahsiyet):
1 kg kuru incir,
4 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı vanilya,
1 kaşık tarçın,
200 gr dövülmüş ceviz içi (ya da badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üstüne dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve fazla hafif ateşte pelteleşinceye dek pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan daha sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (ya da badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının bütün kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Oysa ocakta pişirildiğinde, süte ek edilirse, tatlının bütün kıvamını alması sağlanabilir
İzmir Köfte
600 gr dana kıyma
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek içi
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
tuz
karabiber
Sos;
2 tatlı kaşığı margarin
2 büyük domates
yeterince su
Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış ve sıkılmış ekmek içi, 2 tatlı kaşığı tuzlu ve 1 tatlı kaşığı karabiberle yoğrulur Kıyılmış maydanoz konur, her tarafta yoğrulur Parmak biçiminde köfteler yapılır Köfteler tavada kızartılır sonradan bu köftelere minik doğranmış ve bir başka kapta yağsız olarak pişirilip adamakıllı ezilmiş domatesler eklenir Tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte 15 dakika pişirilir
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta irtifa patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet küçük kuru soğan
3 çorba kaşığı akışkan yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan akıcı yağda pembeleştirilir, üstüne kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir sonra üstüne haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana dek yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz değin parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanında birkaç adet köfte bırakılır *