iltasyazilim
FD Üye
Ege Bölgesinin Yemekleri ve Tarifleri,
Ege Bölgesinin Yemeklerinin İsimleri
Ege Bölgesinde Yapılan meşhur yemekler şunlardır;
EGE PİLAVI
1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 kadeh su
Yeteri değin tuz
Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda ufak küçük kesik makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler pişmezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş defa kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuzlu, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk defalarca beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonradan kıvılcım üzerine alınır, üstüne geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten daha sonra karıştırılarak servis edilir
MARMARİS PİLÂVI
12 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı
Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış kocaman bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz tabii domates salçası katmalı Salça adamakıllı pişinceye dek tavayı ateşte tutmalı Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç kere karıştırmalı Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir iki kez harmanladıktan sonradan servis yapmalı
EGE PALAMUT HAŞLAMASI
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonradan bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir barbar oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonradan gereği değin su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika dek kuvvetli ateşte kaynatmalı Daha Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu minik küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Daha Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte adamakıllı karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanına salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta yükseklik patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet minik kuru soğan
3 çorba kaşığı değişken yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan akışkan yağda pembeleştirilir, üstüne kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç kere daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir sonradan üstüne haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana değin yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz değin parçalar alınır, ham köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı vakit servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanına birkaç adet köfte bırakılır
Künarlı Pilav
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 nehir bardağı künar ( çam fıstığı )
1 dere bardağı akıcı yağ
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Tencereye değişken yağ konur Isınınca künar atılır, pembeleşene dek kavrulur Üstüne suda bekletilmemiş, yıkanmış, süzülmüş pirinç eklenir 5 dakika dek orta ateşte kavrulur sonra et suyu ve tuzlu eklenir Tencerenin kapağı kapalı olarak önce harlı ateşte 10 dakika, daha sonra kısık ateşte 10 dakika edinmek üzere 20 dakika pişirilir Kapakla tencere arasına pak bir bez konur Yarım saat sonradan dikkatlice karıştırılır, servise sunulur
Ege Salatası
Kullanılacak malzeme: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 1015 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker
Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonradan meyveler kaşıkla en ince ayrıntısına kadar karıştırılır Kiraz da serpiştirildikten sonradan meyvelerin üstüne tozşeker serpilir Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 23 saat dinlendirilir Daha Sonra bu meyve salatası 4 kâseye bölünür Daha Sonra servis yapılır Arzuya kadar, üzerine krem şanti de konulabilir
İncir Islaması
İncir ıslaması bilhassa Açık Fikirli ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak malzeme (6 şahsiyet): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üstüne dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve fazla hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan sonradan incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (ya da badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının bütün kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Ama ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir *
Ege Bölgesinin Yemeklerinin İsimleri
Ege Bölgesinde Yapılan meşhur yemekler şunlardır;
EGE PİLAVI
1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 kadeh su
Yeteri değin tuz
Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda ufak küçük kesik makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler pişmezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş defa kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuzlu, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk defalarca beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonradan kıvılcım üzerine alınır, üstüne geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten daha sonra karıştırılarak servis edilir
MARMARİS PİLÂVI
12 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı
Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış kocaman bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz tabii domates salçası katmalı Salça adamakıllı pişinceye dek tavayı ateşte tutmalı Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç kere karıştırmalı Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir iki kez harmanladıktan sonradan servis yapmalı
EGE PALAMUT HAŞLAMASI
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Sonradan bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir barbar oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten sonradan gereği değin su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika dek kuvvetli ateşte kaynatmalı Daha Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu minik küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Daha Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte adamakıllı karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanına salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta yükseklik patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet minik kuru soğan
3 çorba kaşığı değişken yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan akışkan yağda pembeleştirilir, üstüne kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç kere daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir sonradan üstüne haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana değin yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz değin parçalar alınır, ham köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı vakit servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanına birkaç adet köfte bırakılır
Künarlı Pilav
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 nehir bardağı künar ( çam fıstığı )
1 dere bardağı akıcı yağ
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Tencereye değişken yağ konur Isınınca künar atılır, pembeleşene dek kavrulur Üstüne suda bekletilmemiş, yıkanmış, süzülmüş pirinç eklenir 5 dakika dek orta ateşte kavrulur sonra et suyu ve tuzlu eklenir Tencerenin kapağı kapalı olarak önce harlı ateşte 10 dakika, daha sonra kısık ateşte 10 dakika edinmek üzere 20 dakika pişirilir Kapakla tencere arasına pak bir bez konur Yarım saat sonradan dikkatlice karıştırılır, servise sunulur
Ege Salatası
Kullanılacak malzeme: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 1015 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker
Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonradan meyveler kaşıkla en ince ayrıntısına kadar karıştırılır Kiraz da serpiştirildikten sonradan meyvelerin üstüne tozşeker serpilir Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 23 saat dinlendirilir Daha Sonra bu meyve salatası 4 kâseye bölünür Daha Sonra servis yapılır Arzuya kadar, üzerine krem şanti de konulabilir
İncir Islaması
İncir ıslaması bilhassa Açık Fikirli ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak malzeme (6 şahsiyet): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üstüne dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve fazla hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan sonradan incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (ya da badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının bütün kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Ama ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir *