iltasyazilim
FD Üye
Ege mutfağı,Ege bölgesi yemekleri,Ege yemekleri,ege bölgesinin yemekleri,ege yemekleri tarifi,ege yemekleri isimleri
Ege Bölgesi dendiğinde akla; sıcak iklimin sıcak insanları, halis zeytinyağı, çeşitli yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri farzedilen bağları kazanç kesinlikle Ama bir bir şehirleri gezdiğimizde gerek coğrafi koşulların, gerekse deniz etkisinden uzaklaştıkça karasal iklime geçişin etkileri kendilerini göstermeye başlar
Cunda Adası ’nın Kaşarlı Kidonyası, İzmir ’in İzmir Köftesi, Afyon ’un Sıra Yemekleri, Kütahya ’nın Tosunum Böreği…vs bu yöreye özgü yemeklerden yalnızca bazıları…
Ayvalık Mutfağı
Kuzeyden güneye içten inerken duraklayacağımız birincil yöre Ayvalık Sahiden Balıkesir ’in bir ilçesi olmasına rağmen, Ege Denizi kıyısında yer almasından ötürü Egeli sanılan bir mutfak, Ayvalık mutfağı Ege mutfağının tipik bir temsilcisi sayılabilecek Ayvalık mutfağını çeşitli otlar, sebzeler, balık ve deniz ürünleri şekillendirir “Papalina, sardalyanın ufağına aynı yalnızca Ayvalık yöresine özgü bir balık Gene Ayvalık ’a özgü bir başka tat de kış aylarında daha da leziz olan deniz kestanesi yumurtaları
Deniz kestaneleri…
Deniz kestanelerinin dişileri profesyonel balıkçılar kadar toplanırken, yavruların toplanmamasına bilhassa dikkat ediliyor Hem rüzgarlı günlerde dağılan kestane yumurtasının, deniz durgunlaştıktan birkaç gün daha sonra toplanmasının daha uygun olduğu belirtiliyor Çocukluğumuzun korkulu rüyası deniz kestaneleri zeytinyağı ve limonla sahiden tadına doyum olmayacak bir lezzet
Ayvalık ’ın bir diğer özelliği de yaygın olarak tüketilen Sepet, Mihaliç ve Lor peynirleri ile Orta ve Doğu Anadolu ’dakinden farklı bir teknikle üretilen Teneke Tulumudur Özellikle Cunda Adası ’nın ünlü Lor Tatlısı da lor peynirinden yapılır
Cunda Adası Ayvalık ’ın kıyısında, deniz mahsulleriyle yapılan yemekleriyle meşhur 2000 nüfuslu bir ada Vaktinde işgalcilere aleyhinde direnişinden ötürü adaya Ali Çetinkaya ’nın ismi verilerek Ali Bey Adası olarak anılmaya başlanmış, ancak adanın bugün tanıdık ve kullanılan ismi Cunda
Cunda Adası ’nda sabahleyin kahvaltısı adanın meşhur tostuyla başlıyor Bu tost adaya özgü ekmeklerle yapıldığından epeyce lezzetli Adanın meşhur deniz ürünleriyle yapılan yemeklerinin başında Kaşarlı Kidonya geliyor
Ayvalık ’a ismini veren Kidonya sahiden bir midye türü ve Türkçe ’de ayva anlamına geliyor
Öteki bir kabuklu deniz canlısı Akivadis de bir nesil midye Sarımsak, beyaz şarap ve zeytinyağıyla pişiriliyor Yabani otlar ve sebzelerle yapılan deniz mahsulleri yemekleri de Cunda ’ya özgü lezzetlerden: Ahtapotlu Akkız (Akkız şevketi bostan otunun adadaki adı), Arapsaçlı sübye, Enginarlı Karides, Kalamar Dolması ve Ahtapot Köftesi…
Yemeğin üzerine de meşhur Lor Tatlısı, çifte kavrulmuş lokma veya Ahtapot Tatlısı adanın vazgeçilmezlerinden
İzmir Mutfağı
İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özelliklerini taşır İzmir denince akla birincil gelen Kumru sandviç, buzlu badem ve Kordonboyu ’dur
Bazı lezzetler ait oldukları yerlerle özdeşleşir, onlarla anılır İzmir lokma, İzmir ’e özgü lezzetlerin başında gelir
İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri, Ege ’nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır Ot kavurması, Sarmaşık ve Kuşkonmaz Kavurması diğer ot yemeklerinin yanında göze çarpanlardan bir de ısırgan otundan yapılan Okma var
Ot yemeklerinin yanı sıra Ege ’nin meşhur balığı Çipura; patatesli, domates soslu İzmir Köfte, nikah ve bayramlarda çoğu kez sunulan Keşkek ve nişasta, pirinç, şeker ile yapılıp üzerine tarçın ekilen Zerde, İzmir ’e özgü yemeklerin başında kazanç Kurban Bayramı ’ndan daha sonra yapılan Sura ise, kurban etinin kaburga kemiklerinin içinin iç pilavla doldurulup, dikilmesi ve o şekilde pişirilmesiyle yapılır
Tarhana çorbası İzmir ’de bir diğer olur; kışın başında yabani otlar, un, yoğurt, domates ve kırmızı biber eşliğinde pişirilir sonradan ekşimeye bırakılan bu karışım, kurutulur ve un haline getirildikten daha sonra kış aylarında yenmek için saklanır
Mücmeri, mücvere aynı ama kıyma soğan ve pirinç ile karıştırılıp, yoğrulur
Diğer bir alımlı yemek yemek ise dana etinden yapılan Papaz Yahnisi ’dir
Tatlı olarak da kurban etinden yapılan tarçınlı Gerdan Tatlısı Ege yöresinin kendine has lezzetlerindendir
Muğla Mutfağı
Ege Denizi kıyılarında güneye içten indiğimizde Muğla ve birer tatil beldesi olan ilçeleri çıkıyor karşımıza Özellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu Muğla mutfağında et yemekleri de bulunuyor Baklagiller ve sebze yemeklerinin ağırlıkta olduğu bu yörede, patlıcan Ege ’nin yöresel özelliklerini yansıtan bir şekilde çoğunlukla kullanılıyor
Muğla ’da önceleri sebze kurutma, reçel, pekmez, tarhana, keşkek yalnızca yöre halkının kendi beslenmesine karşın olarak hazırlanırken, değişen toplumsal koşullar, meyve sebze üretiminin daha pazara yönelik bir ışık halkası gelmesine niçin olmuş
Katmer, Biber Ekşimesi, Muğla Tarhanası Muğla ’ya özgü lezzetlerden olup; radika, devetabanı, gelingülü (gelincik) ve ebegümeci…vs gibi otlardan yapılan ot kavurmaları da ünlü
İzmir gibi bir kıyı şehri olmasına rağmen Muğla ’da balık ve deniz ürünlerine dayalı bir beslenme şekli yerleşmemiş Et kavurması, Biryan (kuzu kapama), ciğer ve tavuk yemekleri Muğla mutfağında sıklıkla görülen lezzetler
Çam balı yaygın olarak Marmaris ’te üretilmekle birlikte, Muğla mutfağında da manâlı bir yere sahip Kaynatılan bala susam eklendikten sonradan kesilerek yenen “Çıtırmak Muğla ’ya özgü bir tatlı
Foça, deniz kıyısında sevimli bir tatil ilçemiz, balıkları ile yabani otları en fazla alaka çeken yemekleri…
Fethiye denince akla ilk gelen alabalık restoranları…
Dalyan da ise ünlü Dalyan Kefali ’nin en makbulü “Kocakafa denen Mavlu Kefali ile mavi yengeçlerin kömür ateşinde ızgarası fazla ünlü… Burada hem doğal üzüm ve karpuz suyu da içilebilir
Bodrum her ne dek turizm potansiyeli ile anımsansa da, Bodrum mutfağı baklagiller ve sebze yemekleriyle anılır Çökertme Kebabı ile Ege Patlıcanı Bodrum ’a özgü lezzetler arasında sayılabilir…
Kültürlü ’dan örnekler…
Ege kıyılarından iç kesimlere dürüst ilerlerken, SelçukKültürlü yolunda incir çıkıyor karşımıza İncirin yanı sıra, zeytin, av hayvanları ile yapılan yemekler, tahıl ve yörük ekmeği bu yöreye özgü lezzetlerden
Yoğurtla yenen kıyma ve undan yapılan Yuvarlama, Ciğer Zarı ve Paşa Böreği ile Ege ’nin nikah ve bayram yemeği Keşkek bu yörede en güzel yapılan yiyeceklerden Ayrıca Kulak Çorbası, PatlıcanBiber Taratorlu Turşu, Etli Kereviz ve Pelvize Tatlısı da bu yöreye özgü diğer lezzetlerden örnekler
Denizli ’ye gelince…
Afrodizyak Kuzu Göbeği Kavurması, Bıldırcın Dolması, Çabutaşı, Alaçora, TirikTuzlama, Mumbar Dolması, Arapaşı, Kuru Balcan Dolması, Denizli Turşusu, Tahinli Pide, Denizli ’nin kendine has tandır kebabı…
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası
Malzemeleri
50 gr Köy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
az taze nane
1 cl fesleğen yağı
eksik tuz
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Eksik domates pastası veya salça ilave edilir Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ek ederiz Tadını deneme ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr iç karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
18 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
az toz biber
eksik tuz
120 adet amydanğz
120 adet dereotu
Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuzlu, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur
Otlu Dolama Börek
Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Eksik tuzlu
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
80 gr taze soğan
3 4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Endüvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten sonra kaynar tuz suda haşlanır sonra bıçak ile çentilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuzlu beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır
*Yufkanın iç kısmına oldukça çok tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır Üstüne tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir
*Pişen börek resimde fakat biçimde servis edilir
Çökertme Kebabı
Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
az tuz
az karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ek edilir ve azıcık su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üstüne et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve üzerine verilir
MİYANE ÇORBASI
Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Az peMbeleşince üstüne sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, azıcık tuzlu, mevsimine tarafından iki üç kuru ya da taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Araç Gereç:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ek edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur Tuzlu ve az su ilavesiyle kaynatılır Azıcık kaynadıktan sonradan su ve biraza bulgur ek edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir
ET KÖFTESİ
Malzeme:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, daha sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur Dikilir Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir eti pişince içte pişmiş demektir Çıkarılır Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır Tencerede fakat suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI
Hamur açılır, 4 köşe ufak kesilir, içine peynir ya da kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Üstüne yağ dökülür Yoğurt da katıldığı olur *
Ege Bölgesi dendiğinde akla; sıcak iklimin sıcak insanları, halis zeytinyağı, çeşitli yabani otları ve dünyanın yedi harikasından biri farzedilen bağları kazanç kesinlikle Ama bir bir şehirleri gezdiğimizde gerek coğrafi koşulların, gerekse deniz etkisinden uzaklaştıkça karasal iklime geçişin etkileri kendilerini göstermeye başlar
Cunda Adası ’nın Kaşarlı Kidonyası, İzmir ’in İzmir Köftesi, Afyon ’un Sıra Yemekleri, Kütahya ’nın Tosunum Böreği…vs bu yöreye özgü yemeklerden yalnızca bazıları…
Ayvalık Mutfağı
Kuzeyden güneye içten inerken duraklayacağımız birincil yöre Ayvalık Sahiden Balıkesir ’in bir ilçesi olmasına rağmen, Ege Denizi kıyısında yer almasından ötürü Egeli sanılan bir mutfak, Ayvalık mutfağı Ege mutfağının tipik bir temsilcisi sayılabilecek Ayvalık mutfağını çeşitli otlar, sebzeler, balık ve deniz ürünleri şekillendirir “Papalina, sardalyanın ufağına aynı yalnızca Ayvalık yöresine özgü bir balık Gene Ayvalık ’a özgü bir başka tat de kış aylarında daha da leziz olan deniz kestanesi yumurtaları
Deniz kestaneleri…
Deniz kestanelerinin dişileri profesyonel balıkçılar kadar toplanırken, yavruların toplanmamasına bilhassa dikkat ediliyor Hem rüzgarlı günlerde dağılan kestane yumurtasının, deniz durgunlaştıktan birkaç gün daha sonra toplanmasının daha uygun olduğu belirtiliyor Çocukluğumuzun korkulu rüyası deniz kestaneleri zeytinyağı ve limonla sahiden tadına doyum olmayacak bir lezzet
Ayvalık ’ın bir diğer özelliği de yaygın olarak tüketilen Sepet, Mihaliç ve Lor peynirleri ile Orta ve Doğu Anadolu ’dakinden farklı bir teknikle üretilen Teneke Tulumudur Özellikle Cunda Adası ’nın ünlü Lor Tatlısı da lor peynirinden yapılır
Cunda Adası Ayvalık ’ın kıyısında, deniz mahsulleriyle yapılan yemekleriyle meşhur 2000 nüfuslu bir ada Vaktinde işgalcilere aleyhinde direnişinden ötürü adaya Ali Çetinkaya ’nın ismi verilerek Ali Bey Adası olarak anılmaya başlanmış, ancak adanın bugün tanıdık ve kullanılan ismi Cunda
Cunda Adası ’nda sabahleyin kahvaltısı adanın meşhur tostuyla başlıyor Bu tost adaya özgü ekmeklerle yapıldığından epeyce lezzetli Adanın meşhur deniz ürünleriyle yapılan yemeklerinin başında Kaşarlı Kidonya geliyor
Ayvalık ’a ismini veren Kidonya sahiden bir midye türü ve Türkçe ’de ayva anlamına geliyor
Öteki bir kabuklu deniz canlısı Akivadis de bir nesil midye Sarımsak, beyaz şarap ve zeytinyağıyla pişiriliyor Yabani otlar ve sebzelerle yapılan deniz mahsulleri yemekleri de Cunda ’ya özgü lezzetlerden: Ahtapotlu Akkız (Akkız şevketi bostan otunun adadaki adı), Arapsaçlı sübye, Enginarlı Karides, Kalamar Dolması ve Ahtapot Köftesi…
Yemeğin üzerine de meşhur Lor Tatlısı, çifte kavrulmuş lokma veya Ahtapot Tatlısı adanın vazgeçilmezlerinden
İzmir Mutfağı
İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özelliklerini taşır İzmir denince akla birincil gelen Kumru sandviç, buzlu badem ve Kordonboyu ’dur
Bazı lezzetler ait oldukları yerlerle özdeşleşir, onlarla anılır İzmir lokma, İzmir ’e özgü lezzetlerin başında gelir
İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri, Ege ’nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır Ot kavurması, Sarmaşık ve Kuşkonmaz Kavurması diğer ot yemeklerinin yanında göze çarpanlardan bir de ısırgan otundan yapılan Okma var
Ot yemeklerinin yanı sıra Ege ’nin meşhur balığı Çipura; patatesli, domates soslu İzmir Köfte, nikah ve bayramlarda çoğu kez sunulan Keşkek ve nişasta, pirinç, şeker ile yapılıp üzerine tarçın ekilen Zerde, İzmir ’e özgü yemeklerin başında kazanç Kurban Bayramı ’ndan daha sonra yapılan Sura ise, kurban etinin kaburga kemiklerinin içinin iç pilavla doldurulup, dikilmesi ve o şekilde pişirilmesiyle yapılır
Tarhana çorbası İzmir ’de bir diğer olur; kışın başında yabani otlar, un, yoğurt, domates ve kırmızı biber eşliğinde pişirilir sonradan ekşimeye bırakılan bu karışım, kurutulur ve un haline getirildikten daha sonra kış aylarında yenmek için saklanır
Mücmeri, mücvere aynı ama kıyma soğan ve pirinç ile karıştırılıp, yoğrulur
Diğer bir alımlı yemek yemek ise dana etinden yapılan Papaz Yahnisi ’dir
Tatlı olarak da kurban etinden yapılan tarçınlı Gerdan Tatlısı Ege yöresinin kendine has lezzetlerindendir
Muğla Mutfağı
Ege Denizi kıyılarında güneye içten indiğimizde Muğla ve birer tatil beldesi olan ilçeleri çıkıyor karşımıza Özellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu Muğla mutfağında et yemekleri de bulunuyor Baklagiller ve sebze yemeklerinin ağırlıkta olduğu bu yörede, patlıcan Ege ’nin yöresel özelliklerini yansıtan bir şekilde çoğunlukla kullanılıyor
Muğla ’da önceleri sebze kurutma, reçel, pekmez, tarhana, keşkek yalnızca yöre halkının kendi beslenmesine karşın olarak hazırlanırken, değişen toplumsal koşullar, meyve sebze üretiminin daha pazara yönelik bir ışık halkası gelmesine niçin olmuş
Katmer, Biber Ekşimesi, Muğla Tarhanası Muğla ’ya özgü lezzetlerden olup; radika, devetabanı, gelingülü (gelincik) ve ebegümeci…vs gibi otlardan yapılan ot kavurmaları da ünlü
İzmir gibi bir kıyı şehri olmasına rağmen Muğla ’da balık ve deniz ürünlerine dayalı bir beslenme şekli yerleşmemiş Et kavurması, Biryan (kuzu kapama), ciğer ve tavuk yemekleri Muğla mutfağında sıklıkla görülen lezzetler
Çam balı yaygın olarak Marmaris ’te üretilmekle birlikte, Muğla mutfağında da manâlı bir yere sahip Kaynatılan bala susam eklendikten sonradan kesilerek yenen “Çıtırmak Muğla ’ya özgü bir tatlı
Foça, deniz kıyısında sevimli bir tatil ilçemiz, balıkları ile yabani otları en fazla alaka çeken yemekleri…
Fethiye denince akla ilk gelen alabalık restoranları…
Dalyan da ise ünlü Dalyan Kefali ’nin en makbulü “Kocakafa denen Mavlu Kefali ile mavi yengeçlerin kömür ateşinde ızgarası fazla ünlü… Burada hem doğal üzüm ve karpuz suyu da içilebilir
Bodrum her ne dek turizm potansiyeli ile anımsansa da, Bodrum mutfağı baklagiller ve sebze yemekleriyle anılır Çökertme Kebabı ile Ege Patlıcanı Bodrum ’a özgü lezzetler arasında sayılabilir…
Kültürlü ’dan örnekler…
Ege kıyılarından iç kesimlere dürüst ilerlerken, SelçukKültürlü yolunda incir çıkıyor karşımıza İncirin yanı sıra, zeytin, av hayvanları ile yapılan yemekler, tahıl ve yörük ekmeği bu yöreye özgü lezzetlerden
Yoğurtla yenen kıyma ve undan yapılan Yuvarlama, Ciğer Zarı ve Paşa Böreği ile Ege ’nin nikah ve bayram yemeği Keşkek bu yörede en güzel yapılan yiyeceklerden Ayrıca Kulak Çorbası, PatlıcanBiber Taratorlu Turşu, Etli Kereviz ve Pelvize Tatlısı da bu yöreye özgü diğer lezzetlerden örnekler
Denizli ’ye gelince…
Afrodizyak Kuzu Göbeği Kavurması, Bıldırcın Dolması, Çabutaşı, Alaçora, TirikTuzlama, Mumbar Dolması, Arapaşı, Kuru Balcan Dolması, Denizli Turşusu, Tahinli Pide, Denizli ’nin kendine has tandır kebabı…
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası
Malzemeleri
50 gr Köy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
az taze nane
1 cl fesleğen yağı
eksik tuz
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir Eksik domates pastası veya salça ilave edilir Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ek ederiz Tadını deneme ederek servis ederiz
Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr iç karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
18 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon
2 cl zeytin yağ
az toz biber
eksik tuz
120 adet amydanğz
120 adet dereotu
Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuzlu, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur
Otlu Dolama Börek
Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl Sızma zeytinyağı
Eksik tuzlu
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
80 gr taze soğan
3 4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Endüvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten sonra kaynar tuz suda haşlanır sonra bıçak ile çentilir Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir
*Un, su ve tuzlu beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır
*Yufkanın iç kısmına oldukça çok tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır Üstüne tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir
*Pişen börek resimde fakat biçimde servis edilir
Çökertme Kebabı
Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
az tuz
az karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ek edilir ve azıcık su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üstüne et konur ve en son yoğurt gezdirilir Tereyağ yakılır ve üzerine verilir
MİYANE ÇORBASI
Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Az peMbeleşince üstüne sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir
TOP TARHANA
Bir tencereye et, azıcık tuzlu, mevsimine tarafından iki üç kuru ya da taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 25 saat kaynatılır Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir İndirilir, ılık olarak yenir
KARMA KATMA
Araç Gereç:
1 kg Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ek edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur Tuzlu ve az su ilavesiyle kaynatılır Azıcık kaynadıktan sonradan su ve biraza bulgur ek edilir Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir
ET KÖFTESİ
Malzeme:
750 gr Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, daha sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur Dikilir Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir eti pişince içte pişmiş demektir Çıkarılır Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır Tencerede fakat suyu et suyu olarak kullanılır
KULAK AŞI
Hamur açılır, 4 köşe ufak kesilir, içine peynir ya da kıyma konur Muskalama kapatılır Kaynar suda pişirilir Üstüne yağ dökülür Yoğurt da katıldığı olur *