Eğitim politikaları nedir?
Eğitim politikası, en kısa tanımla toplumun ve devletin ihtiyaç duyduğu yönde vatandaşların okullar aracılığıyla yetiştirilmesidir. Şüphesiz her toplum, gelecekte var olmasını istediği bir birey yetiştirmek ister. Hükümetler bu yönde eğitim politikaları uygulamaları hazırlar.
Eğitimin ekonomik temelleri nelerdir?
Bireylerin refah düzeylerini yükseltmek amacıyla, siyasal iktidarın belli ekonomi ve toplumsal politikalar izleyerek, toplumun yapısını iyileştirme girişimidir.
Eğitimin ekonomik amaçları nelerdir?
Eğitimin ekonomik işlevi, toplumdaki bireylere belli bir beceri kazandırarak onları üretici durumuna getirmek ve endüstri, tarım, hizmet alanlarında toplumun ihtiyacı olan insangücünü yetiştirmektir(Fidan, 1986: 53). Eğitilmiş insan gücü ekonominin en önemli üretim faktörlerinden biridir.
Okulun politik görevleri nelerdir?
Eğitim kurumlarının toplumun ortak amaçlarını gerçekleştirme çabası, eğitimin politik işlevidir. Çünkü, okulun gerçekleştirmeye çalıştığı amaçlar, aslında politikanın gereksinim ve beklentilerini kapsar.
Eğitim politikasını belirleyen kurumlar nelerdir?
Eğitim politikasının belirlenmesinde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (Talim veTerbiye Kurulu, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu, Milli Eğitim Şurası) yOK gibi organlar yanında, Ülkemizdeki eğitim politikalarının belirlenmesinde siyasal partiler önemli işlevler yüklenmiştir.
Eğitim politikalarına kimler yön verir?
Eğitim politikalarının ne olacağına karar verecek makam yürütme erkidir.”
Eğitimin toplumsal temelleri nelerdir?
Eğitim, bireyin yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Eğitim, toplumda belirli bir gereksinimi karşılayan bir toplumsal kurumdur. İşte sosyoloji, eğitimle onun bir toplumsal kurum oluşu nedeniyle ilgilenmektedir.
Eğitimin ekonomik işlevi nedir?
B) Ekonomik İşlevi: Bireye belli beceriler kazandırarak onları üretici duruma getirmek, ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek ve bireyde tüketici bilinci oluşturmak asıl amaçları arasında yer almaktadır. Nitelikli insan gücü yetiştirerek bireylerin ülke kaynaklarını etkili kullanmalarını sağlar.