eğitimde selfservis EĞİTİMDE SELSERVİS DÖNEMİ Turizmciler yetişiyor Turizm sektörünün gereksinim duyduğu kaliteli eleman açığını kapatmayı hedefleyen Magic Life, Ankara Üniversitesi'nin işbirliğiyle 36 haftalık ücretsiz eğitim veriyor Dünyada azami turist çeken ülkeler sıralamasında Fransa başı çekiyor Bir yılda takriben 76 milyon turist ağırlayan Fransa'yı sırasıyla 56 milyon turistle İspanya, 50 milyon turistle ABD, 47 milyon turistle Çin izliyor Bu sene turizm gelirleri artma gösteren Türkiye'yi ise 2007'de 23 milyon tanıdık olmayan turist ziyaret etti Bu sayı 2006 yılına göre yüzde 18, 2005'e kadar yüzde 105'lik bir büyümeyi ifade ediyor Türkiye Istatistik Bilimi Kurumu'nun verilerine göre 2007'de 18 milyar 487 milyon dolarla rekor düzeye çıkan turizm gelirlerinin 2008'deki seyri için turizmciler olumlu bir bekleyiş içinde Türkiye, 2008 yılını milletlerarası fuarlarda tanıtım atağıyla geçirecek TUYED (Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği) Başkanı Kerem Köfteoğlu, Türkiye'nin kış turizmi, golf turizmi ve karavan turizminde yıldızının parlayacağı ileri sürülüyor Negatif bir gelişme olmaması halinde Türkiye, 2008'de 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir elde edebilirdiyor Ücretsiz eğitim Akdeniz bölgesi ülkeleri arasında turist çekme yarışı bütün gaz devam ederken, Türkiye turizminin yetişmiş ve daimi eleman bulmak konusundaki ciddi sorunları gündemde yerini koruyor Söz konusu soruna aleyhinde bundan böyle turizm işletmeleri, kendi çözümlerini yaratma yoluna gitmeye başladılar Bu gelişmenin en yeni örneğini tatil köyü zinciri Magic Life verdi Magic Life, yatırımın sadece tesis yapı etmek olmadığı görüşüyle sektörde çalışacak personel eğitimi için yeni projeler geliştiriyor Kendi personelini kendin yetiştirsloganıyla yola meydana çıkan Magic Life, Ankara Üniversitesi ile birlikte Türkiye'de birincil defa uygulanacak bir projeye imza atıyor ve TurizmOtelcilik ve Rekreasyon Mesleki Eğitim Sertifikalı Programıisimli bir eğitim başlatıyor Eğitimli işgücü yetiştirecek olan program, 36 hafta süren ders içeriğine sahip ve bedava gerçekleştiriliyor Beş yılı kapsayan projede birincil yıl 300 stajyer alınmasının planlandığını ifade eden Magic Life Türkiye İK Müdürü Billur Yılmaz, Başlıca hedefimiz Türkiye'de üniversite sektör işbirliği gerçekleştirerek kaynakların verimli ayla getirilebileceği konusunda örnek edinmekdiye konuşuyor Bu proje çerçevesinde, otelcilik alanında mesleki eğitime yönelik potansiyel işgücü kaynaklarına ulaşılması hedefleniyor İstihdam yaratmanın yanı sıra mevcut insan kaynağını ilerletmek üzerine bir sistemin de hayata geçeceği proje, sektörde hedeflemek isteyen herkese açık Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin kaynaklarının değerlendirileceği programın eğitim kampı Ankara Üniversitesi'nin Side Çolaklı'daki tesisleri olacak 300 öğrencinin katılacağı sertifika programı, 12 haftası teorik, 24 haftası ise Magic Life'ın Antalya, Marmaris, Bodrum ve Sarıgerme'deki kulüplerinde gerçekleştirilecek stajla tamamlanacak Turizm şirketinin uzman insan kaynakları yöneticileri, adayları il il dolaşarak belirleyecek 120 saat Almanca Proje üç ayaktan oluşuyor Birinci ayağında sektörün operasyonel alanda gereklilik duyduğu ara elemanlar yetiştirilecek Genel turizm ve otelcilikle irtibat ve tutum bilimlerinin konu edildiği dersler, tüm katılımcılar kadar alınıyor Ön büro, housekeeping, servis, bar ve mutfak alanlarında veri sağlayan program, hijyen eğitiminden ISO kalite eğitimlerine kadar ayrıntılı bilgiler içeriyor En önemlisi de Akdeniz bölgesinde tanıdık olmayan dil bilen personelin azlığı sebebiyle TÖMER'den 120 saatlik Almanca dil dersi verilmesi 1216 hafta arası teorik eğitimler günde altı saat sürüyor daha sonra 24 haftalık