Ek besin periyodundaki bebeklerin güzeline gidebileceği ve analarında pratik bir halde şipşak hazırlayabileceği birbirinden lezzetli tanımları bir araya getirdik. Lezzetli olduğu kadar besleyici de olan menülerle sağlıklı beslenme gerçekleştirebilirsiniz. Imalatı kısa süren bebek yemeği tanımları için haberimizi okuyabilirsiniz! Sağlıklı ve lezzetli ek azık tanımları...
Altı ay boyunca sırf ana sütü ile beslenen bebekler bu evreden sonra yavaş yavaş ek besinlere başlatılır. Anasının sütünü emmekten sair hiçbir şeyi ağzına almayan bebekler farklı farklı besinleri tattıktan sonra birtakım azıkları reddedip elinin aykırısı ile itebilir. Bebeklerde bu davranışın nedeni ya heniz ek besine hazır olmamasından ya da ana sütüne alışmış damağın zevkini bir diğer besine kolay uyduramamasındandır. Bu nedenle bilirkişiler ek azık periyodunda birinci olarak püre üzere yiyecekleri tavsiye ederken daha sonralarında çiğneme yetisini güçlendirecek besinleri önerir. Anaların farkında olmadan yaptıkları yanlışlardan birisi de birinci evvel tatlılara daha sonra sebzelere alıştırmaya çalışmalarıdır. Bebeğin sıhhat açısından hayli yararlı olduğu bilinen zerzevattan yararlanabilmesi için onu sevmesi ve alışması değerlidir. Evet ek besin devrinde hangi tarifler uygulanabilir? İşte yanıtı...
SEMİZOTU YEMEĞİ (+6 ay)
Gereçler:
6-7 kısım semizotu
1 tatlı kaşığı pirinç
1 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Semizotunu buharda 4 dakikada pişirin. Çok az bir suda pirinci 15 dakika boyunca haşlayın. Akabinde her iki malzemeyi de karıştırın ve üzerine zeytinyağı ek edin.
PATATES TOSTU (+7 ay)
Gereçler:
1 adet patates
1 dilim lisan peyniri
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Patatesi rendeleyin ve suyunu sıkın.Ardından peyniri rendeleyerek üzerine patates ek edin. Karışımın üzerine yumurta ekleyin ve karıştırdıktan sonra tost makinesinde pişirin.
BEBEK KÖFTESİ (+8 ay)
Gereçler:
250 gram yağsız kuzu kıyma
Çok küçük sotelik doğranmış soğan
1 yumurta sarısı
Tam buğday ekmeği içi
Hazırlanışı:
Boş bir kapta tüm gereçleri elinizle yoğurun. Minik kesimler halinde biçim vererek ızgarada pişene kadar kızartın.
BALIK KÖFTESİ (+9 ay)
Materyaller:
1 adet levrek balığı
1 yumurta sarısı
Yarım soğan
1-2 kol dereotu
1-2 kısım maydanoz
2 dilim ekmek içi
Hazırlanışı:
Evvel balığı buharda ya da fırında 10 dakika pişirin. Etleri ve kılçıkları ayırın. Soğan, yumurta, ekmek, dereotu ve maydanozu rondodan geçirin. Akabinde rondodan geçen materyalleri balıkla bir arada hal verin. Çok az yağlı bir tavada önlü artlı pişirin.