Kıkırdak hasarı, bağ dokusu ve kireçlenme meseleleri yaşlılarda sıklıkla görülüyor. Eklemleri korumak, sağlıklı eklemler, kıkırdak ve bağ dokusuna sahip olmak için yapılabilecek pek çok şey olduğunu belirten Ünlü kök hücre ve eklem tedavisi mütehassısı Dr. Yüksel Büküşoğlu "yapılan son araştırmalar beslenme alışkanlıkları değiştirildiğinde eklem kireçlenmesi ve kıkırdak hasarı meselelerinde güzelleşme sağlanabildiğini gösteriyor. Kıkırdak, yediğiniz besinlere nazaran kendini yenileyebiliyor. Yeni bir ilmî araştırmanın sonuçlarına nazaran, jöleli besinler takviyesinin yanı sıra egzersiz ve C vitamini, kıkırdakların, bağ dokularının, tendonların ve kemiklerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olarak eklem kireçlenmesi şikayetlerini azaltıyor, eklemlerinizi koruyor." halinde konuştu.
Eklem kireçlenmesine karşı duran çorba: Paça çorbası
Jöle, sığır ve balık üzere hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen jelatinden yapılan bir besin. Kültürümüzün bize bir armağanı olarak düşünebileceğimiz paça çorbası bol ölçüde jelatin içeriyor.
Jelatin nedir?
Dr. Yüksel Büküşoğlu, jelatin hakkında bize şu açıklamaları yapıyor: "Jelatin, bizim kıkırdak tutkalı olarak tarifleyebileceğimiz kollajen isimli unsurun vücutta üretilmesine neden olan aminoasitler bakımından ziyadesiyle güçlü bir azık takviyesidir. Besinlerle alınan hayvansal jelatin vücudumuzda kollajen dokuların sentezini artırarak kıkırdak ve bağ dokularını kuvvetlendiriyor, kıkırdak hasarına karşı koruyor ve ayrıyeten yaraların kapanmasını hayli hızlandırıp, cildin de gençleşip sıklaşmasına neden oluyor. Bu açıdan, besinlerimize bol jöle, jelatin ve C vitamini eklemenin, eklemlerimizi sağlıklı tutmada, kıkırdak tamiri ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz."
Dr. Yüksel Büküşoğlu, tıbbi olarak gereklilik durumlarında, eklem kireçlenmesinin son safhaya gelmemiş vakalarında, kıkırdak hasarında ve spor yaralanmalarında kök hücre tedavisini önerebildiklerini, bununla birlikte hastaların birinci evvel kilo vererek ve yedikleri azıklara dikkat ederek en başta kendilerini muhafazalarına ve sıhhatlerine kıymet vermelerinin gerekliliğine dikkat çekti.
Eklem kireçlenmesine karşı duran çorba: Paça çorbası
Jöle, sığır ve balık üzere hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen jelatinden yapılan bir besin. Kültürümüzün bize bir armağanı olarak düşünebileceğimiz paça çorbası bol ölçüde jelatin içeriyor.
Jelatin nedir?
Dr. Yüksel Büküşoğlu, jelatin hakkında bize şu açıklamaları yapıyor: "Jelatin, bizim kıkırdak tutkalı olarak tarifleyebileceğimiz kollajen isimli unsurun vücutta üretilmesine neden olan aminoasitler bakımından ziyadesiyle güçlü bir azık takviyesidir. Besinlerle alınan hayvansal jelatin vücudumuzda kollajen dokuların sentezini artırarak kıkırdak ve bağ dokularını kuvvetlendiriyor, kıkırdak hasarına karşı koruyor ve ayrıyeten yaraların kapanmasını hayli hızlandırıp, cildin de gençleşip sıklaşmasına neden oluyor. Bu açıdan, besinlerimize bol jöle, jelatin ve C vitamini eklemenin, eklemlerimizi sağlıklı tutmada, kıkırdak tamiri ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz."
Dr. Yüksel Büküşoğlu, tıbbi olarak gereklilik durumlarında, eklem kireçlenmesinin son safhaya gelmemiş vakalarında, kıkırdak hasarında ve spor yaralanmalarında kök hücre tedavisini önerebildiklerini, bununla birlikte hastaların birinci evvel kilo vererek ve yedikleri azıklara dikkat ederek en başta kendilerini muhafazalarına ve sıhhatlerine kıymet vermelerinin gerekliliğine dikkat çekti.