Dolar kurunun süratli artışı sonrası son 2 haftada un çuvalının fiyatı 360 TL’ye yükseldi. Kamudan acil takviye bekleyen fırıncılar 3-4 TL aralığında ekmek satışına başlayacak.
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine nazaran yüksek maliyetler nedeniyle fırınların 10 güne kadar kepenk kapatmaya başlayacaklarını söz eden Ekmek Üreticileri Patronları Sendikası Genel Lideri Cihan Kolivar 50 kilogramlık un çuvalının fiyatının son 2 haftada 200 TL'den 360 TL'ye çıktığını söyledi. Fırınların un alamamaya başladığını ve bu türlü giderse ekmek üretiminin büyük riske gireceğini anlatan Kolivar, bugünden itibaren İstanbul'da birtakım fırınların 3-4 TL aralığında ekmek satmaya başlayacaklarını belirtti.
Ekmeğe artırım deva olmaz
Artırımın fırınlar açısından tahlil olmadığını vurgulayan Kolivar, vatandaşın alım gücünün zayıfladığını, bu yüzden doğalgaz, elektrik ve su üzere faturalarda devletin indirim yapmasını beklediklerini kaydetti. “Pazar günü için 305 TL'ye un aldık, pazartesi için 360 TL istediler” diyen Kolivar, un fiyatındaki artışın devam edeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Bize doğalgaz ve suyu belediyeler veriyor. Ruhsatlı fırınlarda bunları en azından indirimli verin. Mesela bizde sanayi tipi doğalgaz yerine konut tipi yapın. Ruhsatsız fırınlara da doğalgaz ve su vermeyin. Zira onlar hem kaçak hem de kayıtdışı emekçi çalıştırarak esasen maliyetini düşürüyor ve haksız rekabete neden oluyor. Bunlara belediyenin dur demesi gerekiyor fakat tüm taleplerime karşın ruhsatsız fırınlar konusunda belediye bize yardımcı olmuyor. Kemal Kılıçdaroğlu herkesle kucaklaşacağız diyor. Biz de diyoruz ki ruhsatsız fırınlara karşı yalnızca kanunu uygulasın belediyeler kâfi. Bu türlü giderse işini düzgün ve kanuna uygun yapan fırınlar üretim yapamayacak.”
Fırıncılar olarak son 2 yıldır pandemi nedeniyle fedakarlık yaptıklarını söyleyen Kolivar, patronlar ve çalışanlar olarak bunun ceremesini çektiklerini söz etti.
‘Kâr edelim demiyoruz fırınlar ayakta kalsın yeter'
Fırınların birçoklarının kapasitesinin altında üretim yaptıklarını söyleyen Cihan Kolivar, ekmeğin yanı sıra kapasite açığını kapamak için poğaça, simit, pasta ve kurabiye üzere eserlerin satıldığını belirtti. Lakin son devirde gelen artırımlar ve vatandaşın alım gücünün de düşmesi nedeniyle bu eserlerin de pek satılmadığını anlatan Kolivar, “Ekmeğe acil bir tahlil bulalım. Biz kâr edelim demiyoruz, ortak karar alalım. Fırınlarımız ayakta dursun. Ruhsatlı ve üretim müsaadesi olan fırınlar için günlük un, maya, tuz, çalışanın parası, doğalgaz, elektrik ve suda acil tahlil bulunması gerekiyor” dedi.
3-4 aylık vadeli un satışının da bittiğini lisana getiren Kolivar, bu durumun fırıncıyı zora soktuğunu kaydetti.