ekmeğin hikayesi nedir?
ekmeğin oykusu
Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve onemli gıda maddesidir Genel kabule gore, ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gozeneklerin meydana geldiğini gormuşler ve gozenekli kutleyi sıcak taşlar uzerinde pişirdikleri zaman tad ve lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır
Cilalı Taş Devrinde (Neolitik Cağ) Kestane, Meşe Palamudu gibi bazı bitkisel urunlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, kızgın taşlar uzerinde ya da kul icerisinde pişirilerek yendiği de bilinmektedir Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiye gore MO 4000 yıllarında Babilliler ozel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı Yine MO 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır
MO 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar Ceşitli sınıflardan oluşan Mısır halkı ekmeği uzun zamandan beri bilmekteydi Ancak mayanın tesadufen bulunmasının ardından beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı Mısır'dan Roma'ya ve ardından Batı Avrupa'ya yayılan mayalı ekmek, son asırlarda hemen butun dunyada sofralarda yerini aldı
Orta ve diğer Avrupa ulkelerine ekmek daha sonraları guneyden yayılmıştır Avrupalılar buğdaydan once cavdar gibi diğer tahıl urunlerini kullanmışlar, ancak 15 yuzyılda buğdaydan beyaz ekmek yapımına başlamışlardır Mikroorganizmaların ve mayanın aktif olarak bilinmesinden (19 yuzyıl) sonra ekmek uretimi sanayi dalı haline gelmiştir Yeryuzunde en fazla ekmek tuketen toplumların başında Turkiye gelmektedir
Yurdumuzda yaygın olarak buğday unundan ve mayalanmış hamurdan uretilen ekmek tuketilmektedirAncak kısıtlı da olsa bolgelere gore mısır, yulaf, cavdar ve benzeri tahıllardan da ekmek uretilmektedir Ekmek, bir emek urunu, alınteri simgesi ve Allah'ın kullarına nimeti olarak hemen butun dinlerde ovulmuş ve kutsal sayılmıştır İslam dininde de ekmek cok değer verilen gıdaların başında gelmektedir
Hıristiyanlık ve Musevilikte olduğu gibi İslam Kulturunde de ekmeğin ozel bir yeri vardır Ekmeğin ozel bir yer tuttuğu kulturlerde fırıncılık da onemli bir yer tutmaktadır Bizim inancımıza gore, Cebrail (AS) Adem(AS)'e unu oğuterek ekmek yapmayı oğretmiştir: Bu nedenle de fırıncılar Adem(AS)'ı PİRolarak kabul ederler İslam Peygamberi HzMuhammed (SAV) devrinde Medine'de yaşayan Amr Bin Umran'ı da ikinci PİRolarak sayarlar
ekmeğin oykusu
Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve onemli gıda maddesidir Genel kabule gore, ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gozeneklerin meydana geldiğini gormuşler ve gozenekli kutleyi sıcak taşlar uzerinde pişirdikleri zaman tad ve lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır
Cilalı Taş Devrinde (Neolitik Cağ) Kestane, Meşe Palamudu gibi bazı bitkisel urunlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, kızgın taşlar uzerinde ya da kul icerisinde pişirilerek yendiği de bilinmektedir Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiye gore MO 4000 yıllarında Babilliler ozel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı Yine MO 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır
MO 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar Ceşitli sınıflardan oluşan Mısır halkı ekmeği uzun zamandan beri bilmekteydi Ancak mayanın tesadufen bulunmasının ardından beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı Mısır'dan Roma'ya ve ardından Batı Avrupa'ya yayılan mayalı ekmek, son asırlarda hemen butun dunyada sofralarda yerini aldı
Orta ve diğer Avrupa ulkelerine ekmek daha sonraları guneyden yayılmıştır Avrupalılar buğdaydan once cavdar gibi diğer tahıl urunlerini kullanmışlar, ancak 15 yuzyılda buğdaydan beyaz ekmek yapımına başlamışlardır Mikroorganizmaların ve mayanın aktif olarak bilinmesinden (19 yuzyıl) sonra ekmek uretimi sanayi dalı haline gelmiştir Yeryuzunde en fazla ekmek tuketen toplumların başında Turkiye gelmektedir
Yurdumuzda yaygın olarak buğday unundan ve mayalanmış hamurdan uretilen ekmek tuketilmektedirAncak kısıtlı da olsa bolgelere gore mısır, yulaf, cavdar ve benzeri tahıllardan da ekmek uretilmektedir Ekmek, bir emek urunu, alınteri simgesi ve Allah'ın kullarına nimeti olarak hemen butun dinlerde ovulmuş ve kutsal sayılmıştır İslam dininde de ekmek cok değer verilen gıdaların başında gelmektedir
Hıristiyanlık ve Musevilikte olduğu gibi İslam Kulturunde de ekmeğin ozel bir yeri vardır Ekmeğin ozel bir yer tuttuğu kulturlerde fırıncılık da onemli bir yer tutmaktadır Bizim inancımıza gore, Cebrail (AS) Adem(AS)'e unu oğuterek ekmek yapmayı oğretmiştir: Bu nedenle de fırıncılar Adem(AS)'ı PİRolarak kabul ederler İslam Peygamberi HzMuhammed (SAV) devrinde Medine'de yaşayan Amr Bin Umran'ı da ikinci PİRolarak sayarlar