Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

ekmeğin oykusu,ekmeğin hikayesi

ekmeğin oykusu,ekmeğin hikayesi
0
171

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
ekmeğin hikayesi nedir?



ekmeğin oykusu

Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve onemli gıda maddesidir Genel kabule gore, ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gozeneklerin meydana geldiğini gormuşler ve gozenekli kutleyi sıcak taşlar uzerinde pişirdikleri zaman tad ve lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır

Cilalı Taş Devrinde (Neolitik Cağ) Kestane, Meşe Palamudu gibi bazı bitkisel urunlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, kızgın taşlar uzerinde ya da kul icerisinde pişirilerek yendiği de bilinmektedir Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiye gore MO 4000 yıllarında Babilliler ozel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı Yine MO 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır

MO 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha kabarık olduğunun farkına vardılar Ceşitli sınıflardan oluşan Mısır halkı ekmeği uzun zamandan beri bilmekteydi Ancak mayanın tesadufen bulunmasının ardından beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı Mısır'dan Roma'ya ve ardından Batı Avrupa'ya yayılan mayalı ekmek, son asırlarda hemen butun dunyada sofralarda yerini aldı

Orta ve diğer Avrupa ulkelerine ekmek daha sonraları guneyden yayılmıştır Avrupalılar buğdaydan once cavdar gibi diğer tahıl urunlerini kullanmışlar, ancak 15 yuzyılda buğdaydan beyaz ekmek yapımına başlamışlardır Mikroorganizmaların ve mayanın aktif olarak bilinmesinden (19 yuzyıl) sonra ekmek uretimi sanayi dalı haline gelmiştir Yeryuzunde en fazla ekmek tuketen toplumların başında Turkiye gelmektedir

Yurdumuzda yaygın olarak buğday unundan ve mayalanmış hamurdan uretilen ekmek tuketilmektedirAncak kısıtlı da olsa bolgelere gore mısır, yulaf, cavdar ve benzeri tahıllardan da ekmek uretilmektedir Ekmek, bir emek urunu, alınteri simgesi ve Allah'ın kullarına nimeti olarak hemen butun dinlerde ovulmuş ve kutsal sayılmıştır İslam dininde de ekmek cok değer verilen gıdaların başında gelmektedir

Hıristiyanlık ve Musevilikte olduğu gibi İslam Kulturunde de ekmeğin ozel bir yeri vardır Ekmeğin ozel bir yer tuttuğu kulturlerde fırıncılık da onemli bir yer tutmaktadır Bizim inancımıza gore, Cebrail (AS) Adem(AS)'e unu oğuterek ekmek yapmayı oğretmiştir: Bu nedenle de fırıncılar Adem(AS)'ı PİRolarak kabul ederler İslam Peygamberi HzMuhammed (SAV) devrinde Medine'de yaşayan Amr Bin Umran'ı da ikinci PİRolarak sayarlar
 

Similar threads

ekmeğin hikayesi nedir? ekmeğin öyküsü Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi dek eskidir Ekmek, insanoğlunun aşina en eski ve kayda değer yiyecek maddesidir Genel kabule kadar, ilk halk müziği su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Ekmeğin Tarihi Hikayesi Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir Ekmek, insanoğlunun aşina en eski ve önemli yiyecek maddesidir Genel kabule tarafından, birincil ahali su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
Ülkemizde birçok farklı çeşidi yapılan ekmekler en çok sevilen ve tüketilen besinlerin başında geliyor. Birçok fırında satılan ve koronavirüs döneminde evde yapmaya daha çok zaman ayırdığımız ekmekler görüntüsü itibariyle de daha çok iştah açıyor. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmekler neden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
Ekmek, esas ingredient (bileşen) olarak buğday unu, maya, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğurulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen temel bir gıda maddesidir İnsan beslenmesinde birinci derecede öneme sahip, vazgeçilmez bir üründür Bunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
Tadı ve dokusuyla damaklarda farklı bir iz bırakan artizan ekmeklere olan talep her geçen gün artmaktadır. Uzun müddette klâsik tekniklerle elde edilen bu aromayı çok kısa müddette artizan ekmek hakkında merak edilen tüm soruların karşılığını sizlerle paylaşıyoruz. Artizan ekmek nedir sorusu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
45
858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt