iltasyazilim
FD Üye
Temel malzemesini un, su ve mayanın oluşturduğu ekmek hamuruyla sayısız lezzet yaratabilirsiniz Gülşen Yılmaz, hem ekmek hamurunun tarifini anlattı hem de pratik tarifler verdi
Ekmek hamurunu fırınlardan temin edebileceğiniz gibi, evde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz Bunun için 42 gram yaş mayayı, yarım su bardağı ılık suda eritin 500 gram unun ortasını havuz gibi açın 1 çay kaşığı tuzu unun üzerine serpiştirin Mayalı suyu havuzun ortasına döküp karıştırın Ayrı bir yerde 2 adet kesmeşekeri 1 su bardağı ılık suda eritip, una ekleyin İyice yoğurup derin bir kaba alın Üzerini streç filmle kaplayıp, hamur iki misli kabarana dek oda sıcaklığında dinlendirin
Not: Yaş maya yerine 10 gram instant maya da kullanabilirsiniz
BUNLARA DİKKAT!
* Hamuru mayalandıracağınız ortam ne kadar sıcaksa, mayalanma süresi o kadar kısa olur
* Mayalı hamur hazırlarken, mayalanma işleminin sona erdiğini anlamak için, hamura parmağınızı batırın Parmak iziniz aynen kalıyorsa, hamur mayalanmış demektir
* Hazırladığınız mayalı hamuru açarken zemine ve elinize yapışmıyorsa, hamurun dinlenmeye ihtiyacı var demektir Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, 10 dakika daha dinlendirmeniz yeterli olacaktır
Ekmek hamurunu fırınlardan temin edebileceğiniz gibi, evde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz Bunun için 42 gram yaş mayayı, yarım su bardağı ılık suda eritin 500 gram unun ortasını havuz gibi açın 1 çay kaşığı tuzu unun üzerine serpiştirin Mayalı suyu havuzun ortasına döküp karıştırın Ayrı bir yerde 2 adet kesmeşekeri 1 su bardağı ılık suda eritip, una ekleyin İyice yoğurup derin bir kaba alın Üzerini streç filmle kaplayıp, hamur iki misli kabarana dek oda sıcaklığında dinlendirin
Not: Yaş maya yerine 10 gram instant maya da kullanabilirsiniz
BUNLARA DİKKAT!
* Hamuru mayalandıracağınız ortam ne kadar sıcaksa, mayalanma süresi o kadar kısa olur
* Mayalı hamur hazırlarken, mayalanma işleminin sona erdiğini anlamak için, hamura parmağınızı batırın Parmak iziniz aynen kalıyorsa, hamur mayalanmış demektir
* Hazırladığınız mayalı hamuru açarken zemine ve elinize yapışmıyorsa, hamurun dinlenmeye ihtiyacı var demektir Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, 10 dakika daha dinlendirmeniz yeterli olacaktır