Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ekmek Yapımı

Ekmek Yapımı

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Ekmek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler


*1 çorba kaşığı kuru maya
*1 çay kaşığı şeker
*6* su bardağı un
*2 çay kaşığı tuz
*2,5 su bardağı ılık su
*2 çorba kaşığı zeytinyağı

Ekmek Yapımı Tarifi Yapılışı
–12 su bardağı ılık suya, mayamızı ve şekerimizi koyup iyice karıştırıp aktifleşmesi için bir kenara koyuyoruz
— iki ayrı kap alıyoruz ( suyu ekleyeceğimiz için, bir kap* diğerinden daha büyük olmalı) unumuzun yarısını (3 su bardağı) bir kaba, diğer* kalan yarısını öteki kaba koyuyoruz
–Tuzu da aynı şekilde ikiye bölüp un olan kapların üzerine ekledikten sonra harmanlıyoruz
— Büyük olan kaba aktifleşmiş olan mayayı ekleyip kalan 2 bardak ılık suyumuzu da yavaş yavaş dökerek karıştırıyoruz(kıvamı hafif sulu oluyor)
— Üstünü strechfilm ile kapatıp 3 saat bekletiyoruz
— 3 saatin sonunda, ayırdığımız diğer kaptaki unu, bu sulu karışımın içine yavaş yavaş dökerek karıştırıp zeytinyağını da ekledikten sonra yoğurmaya başlıyoruz(eğer hamur elinize çok fazla yapışıyorsa yavaş, yavaş un ilave edebilirsiniz) yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz(lütfen çok fazla un koyup hamuru sertleştirmeyin Hamuru çok az yapışkan bir şekilde bırakabilirsiniz)
–Yağladığımız kaba hamuru aktarıp ,üstünü yapışmaması için yağlanmış strechfilm ile kapatıp 1 saat daha dinlendirmeye bırakıyoruz
Yapılışı
–1 saatin sonunda iki katına çıkan hamuru, hafif unlanmış tezgahın üzerine alıyoruz
–Koyacağımız kalıplara göre parçalara bölüyoruz(Ben evde olan kalıplarımı kullanarak, değişik şekillerde ekmekler yaptım)
–Elimizi unlayıp aldığımız parça hamuru, hafif unlanmış tezgahta elimizle düzleştirdikten sonra katlıyoruz(Bu işlemi 23 kere ayni şekilde yapınız)
— Katladıktan sonra koyacağınız kalıbın şekline göre şekillendirip, hamuru hafif yağlanmış kalıba aktarıyoruz(çok az elinizle bastırarak düzeltebilirsiniz, yanlarda boşluk kalması önemli değil zaten mayalanınca kalıbın şeklini alıyor)
— Kalıpların üstünü bez, havlu ya da yağlanmış strechfilm ile kapatıp 115 saat kadar dinlendiriyoruz(dinlendirme sonrası hamurların iki katına çıkmış olması lazım)
Pişirme
–Isıya dayanıklı bir kabın içine su doldurup fırınımızın alt tarafında bir köşeye koyuyoruz ve fırını ısınması için 250 dereceye getiriyoruz
–Mayalanmış olan ekmeğimizi *alıp jilet ya da çok keskin bir bıçakla *üstüne yatay çizikler atıyoruz
–İçine ılık su koyduğumuz spreyle ekmeğin üstünü iyice ıslatıyoruz Üstüne isteğe bağlı (susam, çörekotu da ) serpebilirsiniz
–Ekmek kalıbımızı fırına koyduktan sonra spreyle fırının içine su püskürtüp (nemlenmesi açısından) kapatıyoruz
— 15 18 dk pişirdikten sonra(üstü hafiften kızarınca ) fırından çıkardığımız ekmekleri kalıptan çıkartıp bir telin üzerine dizip (fırının yedek teli de olabilir, kalıpta soğumaya bırakırsanız *ekmeğin alt tarafı ıslak kalıyor) soğuması için bırakıyoruz (üstünü kesinlikle havlu, bez vs şeylerle örtmeyiniz)
Not: Bu yazı ve aşamalar gözünüzü korkutmasın lütfen yapımı çok basit sadece anlaşılır olabilmesi için çok detaylı yazdım, zamanla ve eliniz alıştıkça evinizde çeşit, çeşit lezzetli ekmekler yapabilirsiniz Ben bu ölçünün iki katı olarak yapıyorum (ilk kez ekmek yapmayı deneyecekler, lütfen ilk etapta 2 katı ölçü kullanmasın) buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda saklıyorum AFİYET OLSUN
*
*
*
*
 
858,498Konular
982,055Mesajlar
30,042Kullanıcılar
SarrafffSon üye
Üst Alt