Ekolojik tatil nedir? Ekolojik tatil, ekoturizm olarak da adlandırılıyor Doğada üçgenin taban olmayan kenarı izlerinizi bırakmadan tatil yapmak anlamına geliyor Yeterince açık olmadıysa şöyle de tanımlayabiliriz: Herkesin gittiği yerlerden, herkesin uyguladığı tatil kurallarından uzak, her besini en doğal haliyle tadarak tatil yapmak Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ekoturizm için şu tanımı kullanıyor: Eğlenmeyi, doğal kaynakları ve doğayı anlayarak korumayı destekleyen, düşük ziyaretçi etkisi olan ve yerel halka sosyohesaplı fayda sağlayan, çevresel açıdan sorumluluk sahibi yolculuk ve ziyarettir Ekoturizm; büyük kentlerin yaşam biçimini tatil yerine taşımaya, olağan tatil anlayışındaki gibi denizkumgüneş, ören yerimüze aktivitelerini temel alan turizm anlayışına karşısında çıkıyor Fast fooda aleyhinde tarladan domates Yapılarda kullanılan inşaat malzemesinden fast food yemek zincirlerine, büyük giyim markalarının ürünlerini satan mağazalardan benzer şeyi giymiş insan topluluklarına böylece çok şeyi taşıyan küresel kültür tatil anlayışımıza da başat ne yazık ama
Ama ekoturizm, yerellik ve lokal kültürün farklılığını yaşamayı amaçlıyor Bu yerellik hangi ayrıcalıkları tanıyor? Mesela, ekoturizme hizmet veren tatil yerlerinde dondurulmuş balık değil, o gün tutulan balık veriliyor fakat balıkçı işine devam edebilsin veya domates her mevsim mahsul veren seralardan değil, tarlada mevsimine tarafından ürün bölge üreticiden sağlanıyor Ekoturizm gelirleri büyük ölçüde yöre insanına döndüğü ve bu insanların daha çok toplumun en yoksul kesimini oluşturan dağ ve orman köylüleri ve pansiyon çalıştıran aileler olduğu düşünüldüğünde, bu kesimin hesaplı olarak iyileşme gösterebileceği gerçeği de ekoturizm kavramına dahil Siz de bir ekoturist olabilirsiniz Bunun için alışılagelmiş tatil anlayışındaki gibi hiçbir mesuliyet hissetmeden, dibine değin tüketerek tatil yapmayı reddetmeniz gerekiyor Peki, bir ekoturistin yapması gerekenler neler? Tatile sırası gelmişken bile doğayı kirletecek ulaşım araçlarından kaçınmak Aşırı tüketimi reddetmek, kaynakların ekonomik kullanımına ve sürdürülebilir kalkınmaya itimat etmek Gittiğiniz yerin kültüründe yoksa havuz, klima gibi şehir alışkanlıklarını aramamak, ne pişiyorsa onu yemek yemek Geçtiğiniz yerde çöp değil, sadece etap izlerinizi ele vermek İşinize fazla yaramasa deha köylülerin dokuduğu kumaş, reçel gibi bölgesel ürünleri satın alarak bölge kültür ürünlerine talep olmasını sağlamak Türü değil olma tehdidi altındaki hayvan ve bitkilerden yapılan ürünleri almamak; buna karşılık gıda, hediyelik ve öteki alışverişlerde yerel ürünleri yeğlemek Yalnızca hatıra olsun diye tarihi ve doğal çevreden parçalar elde etmek yerine sadece görüş olmak defalarca emin güzergahları uygulamak, hayvanları ve bitkileri rahatsız etmemek Olanaklı olduğu sürece yürümek veya çevreyle barışık ulaşım araçlarını kullanmak Konaklama, ulaşım, tur operatörleri, acenteler gibi hizmet sunucular aralarında hava ve su kalitesi, geri mutasyon, katı atık yönetimi, şamata kirliliği ile mücadele gibi enerji ve çevrenin korunması konularında hassaslık taşıyanları seçmek