Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ekonomi nedir

Ekonomi nedir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Cevap: Ekonomi nedir

Ekonomi Kökeni Yunanca'daki oikia(ev) ve nomos(kural) kelimelerine dayanır, konut yönetimidemektir Ekonomi yerine Türkçe'de Arapça'dan geçme İktisat kelimesi de kullanılmaktadır Ekonominin tanımı konusunda görünüm birliği yoktur O nedenle de değişik tanımlar ortaya atılmıştır Bu tanımlardan bazıları şöyle belirtilebilir:

a) Ekonomi (ya da politik ekonomi), parayla ilgili olsun veya olmasın, kişiler arasındaki başkalaşım (mübadele) işlemlerinin incelenmesidir

b) Ekonomi, kıt imal faktörlerinin dağıtılmış mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılmak üzere nasıl seçileceğinin ve üretilen malların tüketim nedeniyle toplumun bireyleri arasındaki dağıtımın incelenmesidir

c) Ekonomi, halkın günlük faaliyetlerini, gelir kazanmasını ve yaşamını sürdürmesini inceleyen bir bilimdir

d) Ekonomi insanların tüketim ve üretim faaliyetlerini nasıl organize ettikleri konusunun incelenmesidir

e) Ekonomi servetin incelenmesidir

f) Ekonomi, toplumların nasıl geliştiğini ve medeniyetin nasıl oluştuğunu inceleyen bir bilimdir

Görüleceği gibi, ekonominin tanımını yapanlar bu bilime özgü değişik tanımlar üstünde dururlar Fakat bu tartışmalar gözden geçirilse ekonomi ile ilgili bazı müşterek özellikler belirlenebilir Bu özelliklerin ortaya konmasıyla belki bir betimleme üretilmiş olmaz ama bu bilim dalının genel nitelikleri daha açık bir biçimde belirli olur

Bunları şu biçimde sıralayabiliriz:

A) Ekonomi toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu bölge yani sosyal bir bilimdir

b) İnsanların sınırsız kabul edilen bedensel ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir

c ) insanların maddesel ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler, sınırlı durumdaki üretim kaynaklarıyla üretilirler

d) Ekonomide amaç kıt kaynakların kullanılmasından en yüksek faydanın elde edilmesidir Ama, mevcut kaynak arzının artırılması bu kaynakların mülk ve hizmet üretiminde etkinliğinin artırılması ve kaynakların mülkiyetinin toplumda değişik kesimler arasında dağılımında denge sağlanması bazı iki taraflı amaçlar arasındadır Bu özelliklerden anlaşılacağı gibi Ekonomi Bilimi'nin kapsamı epeyce geniştir Hatta, günümüzde Ekonomi ile ilişkisi bulunmayan toplumsal olayların fazla eksik olduğu söylenebilir

aynı zamanda, kapsadığı olayların özelliklerine tarafından Ekonomi Bilimi'nin de değişik bölümleri bulunmaktadır Bu disiplinlerinden bazıları mesela şunlardır: Mikro ekonomi, Makro ekonomi, Milletlerarası Ekonomi, Idareli Yükselme, Para ve Banka *

858,543Konular
981,899Mesajlar
32,556Kullanıcılar
CareamSon üye
Üst Alt