Pestisitler, istenmeyen zararlı haşere, bitki ve diğer zararlıları durdurmak amacıyla uygulanan maddelerdir Pestisitlerin, hesaplı şekilde üretilmeleri ve kullanımdaki kolaylıkları sebebiyle; ürünü zararlıların olumsuz etkilerinden koruyarak mahsul kalitesini ve verimini arttırmaktadır İdeal bir pestisit, seçici olmalı, çevrede birikmemeli, istenmeyen zararlı maddeleri yoklama etmeli, sistemde kaybolmalıdır Fakat günümüzde bir takım pestisit türleri çevreye olan olumsuz etkileri sebebiyle kullanımı yasak ya da kısıtlanmıştır Pestisitlerin Sınıflandırılmasıhttp:bilgilihocamcominternaldatasekosistemenerjininakisi5c3569b78878balt 7393largearticleworkerpesticide 300 175Pestisitler, etki ettikleri zararlılara, somut yapı, görünüş ve formülasyon şekillerine göre sınıflandırılmaktadır aİnsektisitler: Böceklere karşısında kullanılırlar Kimyasal insektisitler kasıt organizmaların asap sistemlerinde toksit olarak etki ederler bHerbisitler: Gözden Düşmüş bitki ve yabancı otları yok etmek nedeniyle kullanılırlar cFungusitler: Mantarları imha etmek için kullanılırlar Bu Nedenle ürünlerin bozulmasını engellerler dFumingantlar ve haşere uzaklaştırıcılar: Fumigantlar, insektler, kemiriciler ve nematodların kontrolünde kullanılırlar Bu tip pestisitlerin ortak özellikleri, tatbik esnasında gaz oluşturmaları ve bu nedenle en ulaşılamayacak yerlere nüfuz ederek zararlılara tesir etmeleridir Bunlar genel olarak sıradan pestisitlerle sonuç alınamayan yerlerde kullanılırlar Dünyada çabuk insan nüfusunun artmasıyla gıda ihtiyacı ortaya çıkmıştır Bu da aynı arz tarımsal alandan daha artı mahsul elde edilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır Buna yan olarak tarımsal ürünlerde verimin arttırılması, kayıpların azaltılması amacıyla tarımsal zararlı maddelerle mücadele mecbur ülkü gelmiştir Bu amaçla tarımsal zararlılara karşı pestisit adı verilen kimyasal maddeler kullanılmıştır Pestsitlerin yaygın olarak kullanılması sonucunda da tarımsal ürünlerdeki kayıplar azalmış ve bu yöntemle imal büyük ölçüde artmıştır Pestisitler belirlenen hedefleri dışarıda çevreye yayılarak çevre kirliliğine ve doğa hayatın bozulmasına, içme suyunda, meyve ve sebzelerde kalıntılar oluşturarak, insan sağlığını negatif yönde etkilemektedirler Havadan fazla düşük seviyede uygulanan pestisitler burada sulara ve topraklara oradan da bitki ve hayvanlara geçerek gıda zincirine ulaşabilmektedirler Pestisitlerin insanlara zararları iki şekilde olmaktadır ilk olarak, aracısız pestisidin vücuda alınması ile oluşmaktadır Bu şekilde gerçekleşen zehirlenmelere akut zehirlenme denir İkinci olarak, pestisitlerin üretiminde veya başvuru alanlarında çalışma veya pestisidin uygulandığı çevreden alınan gıdalardaki kalıntıların az oranlarda da olsa kesintisiz alınımı ile ortaya çıkan kronik zehirlenmelerdir Pestisidin vücuda alındığında enzimlerin etkisiyle metabolize edilerek dışında atılırlar Anacak belirtilmiş bir kısmının birikmesiyle kronik zehirlenme meydana kazanç Fazla derecede gübre ve tarım ilacı kullanımı sebebiyle tarımda en fazla kirletici maddeler arasında pestisitler yer almaktadır Bu yolla sadece yüzey ve yeraltı suları kirlenmekle kalmayıp, bununla beraber besinlerde kirlilik taşıyıcısı olmaktadır Pestisitlerin canlılar üstüne olan zararlı etkileri sebebiyle bir takım pestisitlerin kullanımı yasaklanmış bazılarının da kullanım miktarları kısıtlanmıştır bununla beraber pestisit kalıntılarının azaltılması amacıyla; yıkama, kabuk soyma, ısıl işlemler (haşlama, pişirme, pastörizasyon, sterilize etme), depolama, ışınlama, mikroorganizmalarla parçalama ve bazı katı maddelerin ilavesi yöntemleri kullanılmaktadır sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur