bilgisayarci
FD Üye
Üretim maliyeti ile tarife ortasındaki fark büyüyor. Maliyeti 2.41 TL olan lakin 1.26 TL’ye satılan elektriğe 1 Mayıs’tan itibaren yeni artırımın gelebileceği belirtiliyor.
Yılbaşı ve nisan ayında yapılan elektrik artırımları sonrası maliyet artışları nedeniyle yeni artırımın kapıda olduğu tabir ediliyor.
Özellikle mesken abonelerine verilen elektrikte üretim maliyeti ile satış fiyatı ortasındaki farkın yüzde 92'ye çıkması nedeniyle durumun sürdürülemez olduğu vurgulanıyor.
Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, olağanda kesimde artırımın temmuzda beklendiğini belirtirken, maliyet makasının açılmasıyla bu artırımın mayıs ayına çekilebileceğini kaydetti.
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine nazaran, şu anda mesken düşük tüketim satış fiyatının kilovatsaat (kWh) başına 1.26 TL, üretim maliyetinin ise 2.41 TL olduğuna dikkat çeken Kırım, maliyet artış suratının bu türlü devam etmesi durumunda ağustos ayında üretim maliyetinin 3.54 TL'ye çıkacağını aktardı.
Bu durumda ortadaki farkın yüzde 92'den yüzde 181'e çıkacağını söz eden Kırım, artırımın gecikmesi durumunda oranının da katlanarak artacağını, artırımın büyütülmek istenmeyeceğini lisana getirdi.
Tüm abone kümelerinde fiyat artışı kelam konusu
BOTAŞ'ın elektrik üretim doğalgaz tarifesinin Ocak 2021'den bu yana standart metreküp başına 1.41 TL'den 10.75 TL'ye yükseldiğini söyleyen Çağada Kırım, artış oranının yüzde 600'ü bulduğunu belirtti.
Tüm maliyetin elektrik satışına yansıtılmadığını tabir eden Kırım, fakat bunun sürdürülemez bir noktaya geldiğini aktardı. Kırım, “Tüm abone gruplarına zam bekleniyor. Artırım oranını iddia etmek şu an mümkün değil lakin sayılar ortada” dedi.