Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Elektrik faturalarını ödeyemeyen çiftçiler zor durumda

Elektrik faturalarını ödeyemeyen çiftçiler zor durumda
0
67

tekin

FD Üye
Etkileşim
0
F-D Coin
95
2254913_720x360.jpg

Manisa Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, çiftçilerin elektrik faturalarını ödeyemediğini ve zor günler yaşadığını belirterek, konuyla ilgili girişim başlattıklarını belirtti.

İlçedeki çiftçilerin zor günler yaşadığını dile getiren Özarı, "Tarımsal üretimde mazot ve gübreden sonra çiftçilerimizin en büyük gider kalemlerinden birisi olan tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelleridir. Bu elektrik bedelleri, Gediz A.Ş. tarafından, çiftçilerimiz mahsul parasını alıp almadığına bakılmaksızın aylık olarak fatura edilmekte ve aylık olarak tahsil edilmektedir. Tarımsal üretimde kullandığı elektriği kesilmesin diye bankalardan kredi çeken, eşinin kolundaki bileziği bozduran bir çok çiftçi tanıyorum ve üzülüyorum. Böylesine zorluklar içerisinde bir taraftan da virüsle mücadele ederken her türlü riski göze alarak üretimine devam eden Kırkağaçlı çiftçilerimizin Gediz A.Ş'den bir tek isteği var. Çok değil, elektrik paralarının mahsullerimizin hasat edildikten sonra yani kasım-aralık aylarında ödenmesi. Başka bir ifade ile haziran ayında sulamaya başlanılması ve 6 aylık bir sürenin çiftçilerimize verilmesini istiyoruz" dedi.

Enerji Piyasası yönetmeliğinin 32 ve 35'inci maddelerinde böyle bir imkanın sağlandığını hatırlatan Özarı, "Hatta taksit taksit ödeme bile yapılabiliyor fakat bunu kullanıp kullanmama yetkisi dağıtım şirketlerine verilmiş. Sizlerle paylaştım, Kırkağaç Ziraat Odası olarak yaklaşık 1 ay önce bu konu ile ilgili Enerji Piyasası Denetleme kurulundan gelen yazıyı Gediz A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne gönderdik fakat herhangi bir cevap alamadık. Daha sonra bu yazıyı Manisa milletvekillerimizin hepsine faksla gönderdik. Bu önemli sorunumuzun sulama işleri başlamadan çözüme kavuşturulmasını umut ediyorum" diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da bu konuya dikkat çekmişti.

Çiftçinin elektrik ve ürünün ulaşımında sorunlar yaşadığını ve devletin organize etmesiyle bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını söyleyen Akay, “Çiftçinin sıkıntıları var. Her şeyden önce çiftçi, üretimdeki girdilerini temin konusunda zorluk çekiyor. Ayrıca Türkiye’nin değişik bölgelerinde hasat zamanı geldi. Girdilerin temininin yanında çiftçinin bu dönemde katlanmakta zorluk çektiği bazı maliyetleri var. Özelikle sulama maliyetleri çok önemli, biliyorsunuz Türkiye su zengini bir ülke değil. Tarımsal sulama ihtiyacı ancak yer altı sularından, kuyu açmak sureti ile karşılanabiliyor. Bu kuyuları açtığınız zaman da bunu elektrikle çıkarabiliyorsunuz. Elektrik şirketleri özelleştiği için, kuyular açılıp da çalışmaya başlayınca faturalarını peşin kesip çiftçiye gönderiyorlar. Ekim faaliyetlerinin yapıldığı bu dönemde, faturaların karşılanması çiftçi açısından mümkün değil. Çiftçinin aylık geliri yok, geliri hasat döneminde çiftçinin ve dolayısıyla bu elektrik faturalarının bu sene için hasat döneminde faturaların ertelenmesinde ve hasat döneminden sonra çiftçinin ödemesine yardımcı olmak lazım. Elektrik şirketleri özelleştiği için, bunu kendiliğinden yapmaları zor olabilir ama buna devlet kararı şeklinde karar alınacak olursa, onlar da bunu mecburen uygular. Bunun şu dönemde çiftçimize yapılacak en önemli destek olduğunu düşünüyorum" demişti.

858,460Konular
981,093Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt