Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Elektrik Mühendisleri Hesapladı: 4 Kişilik Bir Aile En Az Ne Kadar Ödeyecek?

Elektrik Mühendisleri Hesapladı: 4 Kişilik Bir Aile En Az Ne Kadar Ödeyecek?

elektronikci

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
s-0eaf486ebc1292721877bbe703d9410db7c80fad.jpg

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi İdare Şurası, bugünden itibaren geçerli olan yeni elektrik tarifesiyle, 4 kişilik bir ailenin taban hayat standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik gücün faturasının yüzde 73`lik artışla 364 TL’ye yükseleceğini açıkladı.

Dün gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tarifeyle elektriğe rekor oranda zam yapılmıştı. Geçilen kademeli tarife ile dar gelirli ailelerin destekleneceği öne sürülüyordu ancak ilk uygulama fahiş bir artırımla başladı.

"412 TL olan fatura yüzde 94 artarak 800 TL'ye yükselecek"

TRT Hissesi ve Güç Fonu’nun kaldırılmasının yetersiz kaldığına vurgu yaparak KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini isteyen Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, ilk kademe sonunun ise 230 KWh’ya yükseltilmesini önerdi.

Şubenin hesaplamalarına nazaran ortaya çıkacak olan meblağlar şöyle:

'En düşük güç bedelinin uygulandığı birinci kademenin, 4 kişilik bir ailenin minimum ömür standardı için gerekli tüketim ölçüsü olan 230 Kwh`ın çok altından kalacak halde, 150 kWh olarak belirlenmesi nedeniyle faturasını ödemekte zorlanan aile sayısı artacaktır.' 

'Desteklendikleri sav edilen dar gelirli, tüketimi düşük ailelerin, Aralık 2021`de 150 kWh`lık tüketimi için fatura toplamında ödedikleri 137.5 TL, Ocak 2021`de yüzde 50`lik zamla 206 TL`ye çıktı. Sayıları çok az olan ve tüketimi 150 kWh`nın altında kalan ailelerin faturaları bile yarı yarıya artacakken, tüketimine bağlı olarak 150 kWh`ın üstüne çıkan aileler kademe kademe artan daha yüksek artırım oranıyla karşı karşıya kalacaklar.' 

EMO`nun hesaplamalarına nazaran, 4 kişilik bir ailenin minimum hayat standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik gücün faturası yüzde 73`lük artışla 211 TL`den 364 TL`ye yükseldi. Böylece tüketimi çok düşük olan konutlar için yüzde 50 olan artırım oranı, standartta yakın tüketimi olan konutlar için yüzde 73`e yükseldi. Kış aylarında ısınma, yaz aylarında soğutma için de elektrik kullanan ortalama tüketimi daha yüksek olan konutlarda ise artırım oranı, tüketim büyüklüğüne nazaran yükselecektir. Örneğin aylık tüketimi 450 kWh olan bir ailenin 412 TL olan aylık faturası yüzde 94 artarak, 800 TL`ye yükselecektir.  

Toplamda yüzde 72 artan 4 kişilik ailenin 230 kWh`lık minimum tüketim faturasına bakıldığında güç bedelinin kademeli tarifeyle birlikte yüzde 108 artığı görülüyor. Dağıtım bedeli de yüzde 24 zamlandırılırken, müjde olarak sunulan TRT Hissesi ve Güç Fonu‘nun kaldırılmasına karşın fon ve vergi toplamı ise yüzde 49 artış gösterdi. TRT Hissesi ve Güç Fonu`nun kaldırılması vergi yükünün azaltılması için kâfi olmamıştır, ivedilikle KDV yüzde 18`den, yüzde 1`e düşürülmelidir. Ayrıyeten birinci kademe sonunun minimum tüketim pahasının altında belirlenmesinin geniş kesitler için mağduriyet yaratacağı ortaya çıkmıştır. Hemen değişikliğe gidilerek, birinci kademe için hudut bedel 230 KWh`ya yükseltilmelidir. 

858,508Konular
981,030Mesajlar
30,667Kullanıcılar
lyroxcssSon üye
Üst Alt