Elektrik ve doğal gazda, “normalleşme” için geri sayım başladı. Dağıtım şirketleri, salgın mühletince tüm konut aboneleri ile 1000 TL’nin altında borcu olan küçük ticarethanelerin elektriğini ve gazını kesmedi. Bu tarihten itibaren fatura okuma ve tahsilata ait mevzuat uygulanacak. Buna nazaran, öngörülen müddette borcunu ödemeyen abonenin elektriğinin ve gazının kesilmesi gündeme gelebilecek.
Türkiye’de, Koronavirüs salgınıyla birlikte uygulanan kısıtlar 1 Haziran’da büyük ölçüde kaldırıldı. Olağanlaşma süreci resmen başladı. Güç kesimi de bu sürece eklemlenmek üzere çalışma yapıyor. Salgın periyodunda ödenmeyen elektrik ve doğal gaz faturalarıyla ilgili “esnek” bir siyaset izlendi. Konut aboneleri ile 1000 TL’ye kadar borcu bulunan küçük işletmelerin elektrik ve doğal gazı kesilmedi.
HaberTürk'ten Olcay Özdilek'in haberine göre elektrikte ve gazda, 1 Temmuz’da salgın öncesi periyoda geçilecek. Bu tarihten itibaren fatura okuma ve tahsilata ait mevzuat eksiksiz uygulanacak.
Pekala, bu ne manaya geliyor? Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK),elektrik ve doğal gazda fatura okuma ve tahsilat yönetmelikleri uygulanacak. Tüketimler, 25 günden az 35 günden fazla müddetle ölçülemeyecek. Öngörülen müddette (ve sonrasında yapılacak ek bildirimlere karşın) borcunu ödemeyen abonenin elektriğinin ve gazının kesilmesi gündeme gelebilecek.
Dal temsilcileri, pandemi periyodunda elektrik ve gazda tahsilatların aşikâr bir ölçü düştüğünü belirterek, normalleşmeyle birlikte hem tahakkuk hem de tahsilatın artabileceğine işaret etti.
Bölüm temsilcileri, güç talebine ait bir soruyu da, “1 Haziran’la birlikte başta şehirlerarası seyahat yasağı olmak üzer kısıtların kıymetli bir kısmı kaldırıldı. Restoranlar, cafeler, lokantalar, berberler yine faaliyete geçti. Alış veriş merkezleri açıldı. Sanayi kesiminden de bir ölçü ek talep var. Otellerin de elektrik talebinin basamak aşama artması bekleniyor” dedi.
Borç ne kadar?
Ocak-nisan periyodunda doğal gaz dağıtım şirketlerinin konut ve ticarethane abonelerinden tahsil edemediği meblağ 795 milyon TL. Bunun, 569.3 milyon TL’lik kısmını konut aboneleri oluşturuyor.
Yalnızca nisan ayında kelam konusu tüketici kümesinden tahsil edilemeyen meblağ 359 milyon TL (İstanbul Gaz Dağıtım AŞ öteki ismiyle İGDAŞ dahil değil).
Elektrikte de hem tahakkukun hem de tahsilatın düştüğü belirtiliyor. Tahsilatın, salgın öncesine nazaran yüzde 10’lar seviyesinde gerilediğini aktaran bölüm temsilcileri, “Türkiye’de, 21 elektrik dağıtım bölgesi var. Her bir bölge kendi hesaplarını yapıyor. Birtakım bölgelerde tahsilat daha düşük seyrederken, kimilerinde daha yüksek… Tüm bölgelerin tahsilat açığı konsolide edilmediği için toplam meblağ vermek çok güç” dedi.