Resmi Gazete'de dün yayımlanan iletim, toptan satış, dağıtım, irtibat, perakende satış, piyasa işletim ve son kaynak tedarik tarifelerine ait yöntem ve temelleri kapsayan yönetmeliğin maksadı, “elektrik piyasasında düzenlemeye tabi tarifelerin hazırlanması, incelenmesi, kıymetlendirilmesi, belirlenmesi, onaylanması, yayımlanması ve revizyonuna ait yol ve asılların belirlenmesi” biçiminde tanımlandı.
Bu yönetmelik ile en son 2015 yılında yürürlüğe giren uygulamalar devre dışı kalacak. 2015'te başlatılan uygulama ile şirketlerin reklam, ağırlama, toplumsal sorumluluk, danışmanlık, konferans, mahkeme masrafları üzere kalemler faturalara yüklenmişti.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) o devir bu karara sert reaksiyon göstermiş ve mevzuyu yargıya taşımıştı. EMO'nun açıklamasında, “Söz konusu masraflar eklenmeden belirlenen denetim edilemeyen işletme sarfiyatları hariç düzenlemeye temel işletme masrafının yüzde 7 artırılması öngörüldü.
Düzenlemeye temel işletme masraflarında artırma öngörülen bu masraf kalemleri dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli harcamalar değildir. Ne kadar gerçekleşeceği aşikâr olmayan bir kısım harcamaların yüzde 7 artırılarak tarifeye yansıtılması hukuka aykırıdır” denildi.
FATURA BÜYÜYOR
Güç kesimi uzmanları, yeni yönetmelik için çıkarılacak bildirilerde, bunun üzere şirketlere rant yaratan uygulamaların kaldırılmasının değerli olduğunu belirttiler. Bu tip yönetmeliklerin şirketleri kolladığını ve vatandaşın elektrik faturasını artırdığını söz eden uzmanlar, geçim derdi çeken vatandaşların fatura yükünün azaltılması gerektiğini aktardılar.
KAMU ZİYANA UĞRUYOR
Uzmanlara nazaran EPDK'nın mevcut yönetmeliğinde dağıtım kuruluşlarını satın alan şirketlere ek gelir kapısı sağlanırken, tüketiciler ve kamu ziyana uğratılıyor. Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ile birlikte şirketlerin mali ıstırap yaşadıkları biliniyor.
Hem tüketimin istenilen düzeyde gerçekleşmemesi hem de döviz kurlarının üst taraflı hareketi şirketleri sıkıntı durumda bırakıyor. EPDK'nın yönetmeliklerle bu şirketlere dolaylı takviye verdiği tabir ediliyor.
Taylan Büyükşahin/Sözcü