Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Elektromanyetik Ocak

Elektromanyetik Ocak
0
121

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
http:img460**************img4606639logosonoy7gif

ELEKTROMANYETİK OCAK

http:img174**************img1742539yemekvt1

Emniyetli ve daha ekonomik olan indüklemeli ocaklar yemek pişirmede devrim yaratıp gittikçe daha fazla mutfakta söz sahibi olmaya başladılar Mutfakları fethetmeye başlayan yeni bir fırın veya ocak revaçta 2003'te Fransa'da 160 bin adet satılan indüklemeli ocağın başarısı, pişirme yöntemindeki bir dizi fiziksel sürecin arta arda sıralanmasından kaynaklanıyor Bu yöntemin ilkesi şu: Vitroseramik tabanın üzerinde güçlü bir alternatif akım sayesinde, değişebilir bir manyetik alan yaratmak

Bu alan, tavanın içinde bir dizi küçük elektrik akımı oluşturarak, jül (Joule) etkisiyle yumurtayı pişiriyor Ancak bu elektromanyetik sürecin tetiklenmesi için tavanın dibinin mıknatıslanmış olması gerekiyor

Enerji kaybını önlüyor

Bu pişirme yönteminin avantajı şu: Isı doğrudan tencere ya da tavanın içinde ortaya çıktığından enerji kaybını önlüyor Böylece örneğin, 2 litrelik suyun sıcaklığını 20 dereceden 95 dereceye çıkarmak için indüklemeli bir ocak saatte 225 watt tüketiyor; oysa halojenli bir ocak için bu oran 270 watt; elektrikli ocakta 320, gaz ocağı için ise 390 watt

Daha hızlı ısıtıyor

İndüklemeli ocağın bir diğer yararı ise, suyun ısınmasının daha hızlı olması 2800 wattlık bir güce sahip indüklemeli ocakta bu süre 5 dakikayla sınırlıyken aynı güçle vitroseramik ya da elektrikli ocakta 7 dakikaya, gaz ocağında ise 10 dakikaya çıkıyor

100 yıl öncesinin ilkesi

Ayrıca diğer pişirme yöntemlerinden farklı olarak bu pişirme yöntemi son derece emniyetli; ısı ancak manyetizmanın üzerine duyarlı bir nesne konulduğunda harekete geçiyor Bu da el yakma riskini oldukça azaltıyor

Ancak tüm bu özelliklerine rağmen indüklemeli ocağın mutfaklara çok daha önceleri girmemiş olması ilginç 1831 yılında İngiliz fizikçi Michael Faraday tarafından keşfedilen bu ilkenin ilk uygulanmalarını görmek için 1950’li yıllara kadar beklenildi

İlk önce metallerin ısıtılması ya da füzyonu için demirçelik endüstrisinde daha sonra da mayalandırma aygıtlarının ısıtılması amacıyla gıda sanayisinde kullanıldı Ancak evlerde kullanımı çok daha geç bir tarihe rastlar Scholtes kuruluşu 1979 yılında ilk indüklemeli ocağı üretti Fakat o yıllarda teknoloji henüz çok fazla gelişmediğinden fiyatlar çok yüksekti Ayrıca ocağı satın alanların tencere, tavalarını da değiştirmeleri gerekiyordu (tabanlar genellikle manyetik değildi)

Yüzde 100 emniyet

Daha güvenilir ve daha ucuz indüklemeli ocakların ortaya çıkması için 90’lı yılları beklemek gerekecekti İlk önemli etken, manyetik alanın neden olabileceği kayıpları önlemek ve akımı ısınacak yüzeye daha düzgün dağıtmak amacıyla ocağın altına geçirilmiş elektrik akımının daha da iyileştirilmesi oldu

2005 yılında Elcobrandt üzerine pek çok tencerenin yerleştirilebileceği, ayrı ayrı gözleri olmayan düz bir indüklemeli ocağı piyasaya sokacak Bu yekpare ocak vitroseramik tabanın altına yayılmış sayısız, küçük indüktörden oluşuyor

Bu yeni ocak türünün ikinci temel özelliği ise emniyetin iyileştirilmesi oldu: Olası aşırı sıcaklık artışının denetimi, tencerenin ocağın üstünde unutulması halinde otomatik kilitleme aynı zamanda çatıl kaşık gibi indüklemeye duyarlı metalik aletlerin belirlenmesi

1 Ocak yakılıyor

İndüklemeli ocak manyetik alan sayesinde yemekleri pişiriyor Bunun için ilk aşamada, güçlü elektrik akımı 50 Hz’lik elektrik akımını saniyede 20 bin kez salınımlı alternatif bir akıma çeviriyor Bu frekansta en iyi ısıtıcı etki elde ediliyor

2 Salınımlı manyetik bir alan oluşuyor

Alternatif akım, ocak gözünün tam altına sarılmış bakır tellerden oluşan bir spiral olan indüktöre enjekte ediliyor Akım spiralin içine nüfuz ederken elektrik vitroseramik tabanın üzerinde dikey manyetik bir alan oluşturuyor Bu manyetik alan bazen inip bazen çıkarak akımın salınımlarının ritminde saniyede 20 bin kez yön değiştiriyor

‘Akıllı’ ocak gözü

İndüklemeli ocak gözleri yanlışlıkla oraya bırakılmış bir kaşıkla (iletken) tencere arasındaki farkı ayırt edebiliyorlar Nedeni ise, ısınan nesnenin emdiği manyetik alanın indüktörün spiralleri arasında dolaşan elektrik akımının şiddetini etkilemesidir; bu etki varolan kütleyle orantılıdır İndüktörün içindeki akım değişimlerinin analizi sistemin farkı ayırt etmesini sağlayacaktır: Eğer ısınan nesnenin etkisi çok zayıfsa bu, ocağın gözü üstündeki nesnenin tencere ya da tava gibi büyük bir şey değil kaşık çatal benzeri daha küçük bir şey olduğunu gösterecektir Böylece indüklemeli ocak gözü ısınmayı durduracaktır

KAYNAK: GençBilim

Yeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle

http:img322**************img3227687destek2ba9gif

 
858,496Konular
981,686Mesajlar
29,765Kullanıcılar
Üst Alt