iltasyazilim
FD Üye
Hep makarna hep makarna olmaz!
Risotto dediğimiz yemek İtalyanların özellikle nişastasını kullanarak bağladıkları bir pirinç yemeği
Gelin İtalyanlar bizim nişastası aksın diye suyun altında saatlerce yıkadığımız pirinci kendi lehine nasıl çevirmiş görelim
1 Pardon biri armut mu dedi?
Armutlu Risotto:
25 su bardağı pirinç 3 armut 4 su bardağı tavuk suyu 90 gr tereyağı 200 gr labne peyniri Tuz Karabiber Tereyağını bir tencerede eritin Armutların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın Tereyağına ilave edip 10 dakika pişirin
Pişen armutları tencereden çıkarıp bir kaseye alın Ayıklayıp yıkadığınız pirinci armutları pişirdiğiniz yağ ile birlikte 5 dakika kavurun
Diğer tarafta tavuk suyunu ısıtın Isınınca bir kepçe kadarını kavurduğunuz pirince ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin Kalan tavuk suyunu da ekleyerek pişirmeye devam edin Suyunu çekince armutları ilave edin Labne peyniri, tuz ve karabiberi ilave edip hafifçe karıştırı 3 dakika pişirin Sıcak servis yapın
2 Cadılar bayramı erken geldi Balkabaklı risotto!
Balkabaklı Risotto:
400 gr arborio pirinç
300 gr balkabağı
1 soğan
50 gr tereyağı
1 ml sıcak su veya sebze suyu
100 gr parmesan peyniri
Yarım su bardağı beyaz şarap
Tuz
Karabiber
Balkabağını dilimlere ayırıp çekirdeklerini çıkarın Küp şeklinde doğrayın Tencere veya derin bir tavada tereyağının yarısını eritin Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin Soğan yumuşayınca balkabağını ve yıkadığınız pirinci ilave edip kavurun Pirinç tavaya yapışıncaya kadar karıştırmaya devam edin Beyaz şarabı ekleyip karıştırmaya devam edin Pirinç, suyu çekmeye başlayınca azar azar su ekleyin Önce 1 su bardağı su ekleyip karıştırın Pirincin suyunu çekmesini sağlayın Pirinç suyunu çekince tekrar su ilavesi yapın ve karıştırmaya devam edin Pirinçler diri kıvama gelince kalan tereyağını, tuzu ve parmesan peynirinin yarısını ekleyip karıştırın Ocaktan alıp servis tabaklarına aktarın Üzerine kalan parmesan peynirini serpin Sıcak servis yapın
3 İster acı ister tatlı biberli risotto tam evlere şenlik!
Kırmızı Biberli Risotto:
2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 soğan 300 gr risotto pirinci 600 ml sebze suyu 400 gr domates 200 gr kırmızı kapya biber Kıyılmış maydanoz Parmesan peyniri Fırını 180 dereceye ayarlayın Soğanı küp şeklinde doğrayıp fırına uygun bir tencere içerisinde zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavurun Pirinci ekleyip 12 dakika kavurun Küp doğranmış domates, biber ve sebze suyunu ekleyin Kapağını kapatıp fırında 25 dakika pişirin Fırında alıp kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın üzerine parmesan peyniri dilimlerini serpiştirip sıcak servis yapın
4 En çok tercih edilenlerden biri: limonlu risotto!
Limonlu Risotto:
500 gr Arborio pirinci 1 soğan 100 ml zeytinyağı 100 gr tereyağı 3 limon Sebze suyu Sebze soyucuyla limonların kabuklarını beyaz kısımlarını almadan soyun Kabukları kibrit çöpü şeklinde doğrayın Üzerine su ilave edip 5 dakika kaynatın Bu işlemi 3 kez tekrarlayın Limonların suyunu sıkıp bir kenarda bekletin Yayvan bir tencereyi ocağa alıp ısıtın İnce doğradığınız soğanı aktarıp soteleyin Daha sonra pirinçleri ilave edin Bir su bardağı sebze suyunu ilave edip, suyu çekince tekrar ilave ederek bu işlemi pirinçler yumuşayıncaya kadar tekrarlayın Bu arada limon kabuklarını ve limon suyunu da ilave edip karıştırın Son olarak tereyağını azar azar azar yedirerek ekleyin Üzerine rendelenmiş limon kabukları ve karabiber ilave edip servis yapın
5 Kuşkonmazlı risotto yanında ufak bir süpriz
Kuşkonmazlı Risotto:
500 gr arborio pirinci 1 orta boy soğan 15 litre sebze suyu 1 su bardağı beyaz şarap 200 gr parmesan peyniri 2 yemek kaşığı tereyağı 34 çay bardağı zeytinyağı 16 yeşil kuşkonmaz Tuz Yenilebilir çiçek Kuşkonmazları zeytinyağının yarısı ile iyice ovun Izgarada kızartın 8 tanesini ikişer cm uzunluğunda kesin Diğer 8 tanesini ise 10 cm uzunluğunda kesin
Zeytinyağını bir tencereye alın İnce kıyılmış soğanı ekleyip soteleyin Pirinçleri ilave edip yaklaşık 56 dakika kısık ateşte kavurun Şarabı ekleyip sürekli aynı yönde karıştırın Şarabı çekince sebze suyunun 14'ünü ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar bekleyin
2 cm kesilmiş kuşkonmazları ekleyin Kalan sebze suyunu da aynı şekilde ekleyerek işlemi tekrarlayın Ocağın altını kapatın Parmesan peyniri ve tereyağını ekleyip hızlıca karıştırın Uzun kesilmiş kuşkonmazlar ve yenilebilir çiçeklerle süsleyip servis yapın
6 Kıpkırmızı, kıpır kıpır pancarlı risotto
Pancarlı Risotto:
1 su bardağı arborio pirinci 1 pancar 1 soğan 2 yemek kaşığı tereyağı Sıcak su 50 gr rendelenmiş parmesan peyniri Tuz KarabiberPancarın kabuğunu soyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın Tencereden alıp blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin Tereyağını tavada eritin üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin Bol suyla yıkadığınız arborio pirincini ekleyip sotelemeye devam edin Ara ara sıcak su ilave edin Suyunu çekmeye başlayınca tekrar su ilave edin Pirinçler pişmeye yakın pancar püresini ekleyin Tuz ve karabiber ilave edin Parmesan peynirinin yarısını ekleyip karıştırın Servis tabağına alıp üzerini parmesan peyniri ile süsleyin
7 Pesto mutfakta en büyük kurtarıcımız! İşte karşınızda pestolu risotto
Pestolu Risotto:
200 gr taze fesleğen 6 diş sarımsak 25 gr dolmalık fıstık 60 cl zeytinyağı 200 gr parmesan peyniri 1 kg Arborio (risotto) pirinci 350 gr kiraz domates 80 cl beyaz şarap Karabiber Balık suyu yada su Fesleğeni yıkayıp mutfak robotuna alınSarımsakları soyup ilave edinTuz, dolmalık fıstık ve parmesan peynirini ekleyip iyice ezin Zeytinyağının yarısını azar azar ilave ederek pesto sos kıvamına gelinceye kadar ezmeye devam edinBir kaseye aktarıp karabiberle tatlandırın
Kalan zeytin yağını geniş bir tavaya alın Kalan sarımsakları ekleyip yumuşayana kadar kavurun Pirincleri ekleyip 1 dakika boyunca şefaf renk alana kadar sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin
Kalan şarabı azar azar ilave ederek bir kaç dakika daha kavurun Sıcak balık suyunu azar azar ekleyip pirinçler diri kıvamda kalacak ve suyu çekecek kadar pişirin Tencereyi ocaktan alıp risottoyu hazırladığınız pesto sos ile karıştırıp sıcakken servis yapın
8 Denizden babası çıksa risottoya koyanlar için gelsin Deniz mahsüllü risotto!
Deniz Mahsüllü Risotto:280 gr risotto pirinci (Arborio tipi) 50 gr ince kıyılmış soğan 50 ml beyaz şarap 40 ml zeytinyağı 400 gr karışık kabuklu deniz mahsulleri, dilediğiniz şekilde 100 gr domates sos veya domates püresi 1 litre balık suyu 13 demet maydanoz 10 gr fesleğen 6 gr tuz 5 gr karabiber Soğanları zeytinyağında kavurduktan sonra, üzerine pirinci ilave edip tekrar kavurun Beyaz şarabı ekleyin Beyaz şarabı çekince kepçe yardımı ile başka kapta kaynatılan balık suyunu azar azar yedirerek risottoyu pişirin Pişmeye yakın karışık deniz mahsullerini ekleyip, 56 dakika daha pişirin Fesleğen, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve zeytinyağını ekleyip akıcı bir risotto kıvamı olana kadar karıştırın Risottoyu çukur veya hafif oval bir tabağa alıp, üzerine fesleğen ve ekstra sızma zeytinyağı ilave ederek servis yapın
9 Bir tutam safran neleri değiştiriyor Safranlı Risotto
Safranlı Risotto:
350 gr Arborio pirinci (veya baldo pirinç) 1 kahve fincanı tereyağı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 2 soğan 1 tatlı kaşığı safran 2 kahve fincanı rendelenmiş parmesan peyniri 2 su bardağı sebze suyu 23 dal maydanoz Tuz Pirinci yıkayıp süzün Soğanları temizleyip ince ince doğrayın Maydanozu yıkayıp incecik kıyın
Zeytinyağını tavada ısıtıp soğanları pembeleştirin Safranı ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika kavurun Pirinci ekleyip karıştırın Sebze suyunu yavaş yavaş ekleyip 15 dakika karıştırmaya ara vermeden pişirin Ateşten alıp parmesan peyniri, tereyağı ve maydanozu ekleyip iyice karıştırın Sıcak olarak servis yapın
10 Risottoların kralı, mantarlı risotto!
Mantarlı Risotto:
Yarım paket risotto pirinci Yarım paket kültür mantarı Yarım kuru soğan 2 diş sarımsak 2~3 dal taze fesleğen 1 kadeh beyaz sek şarap 1 paket rendelenmiş parmesan peyniri 30 gr tereyağı Tavuk suyunu kaynatmaya başlayın
Geniş bir tavada tereyağını eritin Sarımsak ve soğanı ince kıyıp tereyağında kavurun Pirinci ilave edip sürekli karıştırıp 5 dakika kavurun
Mantarları ince doğrayıp ekleyip karıştırın Beyaz şarabı ilave edin Kaynamış tavuk suyundan kepçeyle pirinç demlenene kadar sürekli ekleyip karıştırın Pirinç yumuşayınca ocaktan alın Fesleğenleri ince kıyıp ekleyin ve karıştırın Servis tabağına alıp rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirip servis yapın
11 Yaz kış demeden sebzeleri karıştırın: sebzeli risotto!
Sebzeli Risotto:
125 gr mantar 1 litre tavuk suyu 45 gr tereyağı 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 2 diş sarımsak 1 soğan 1 sap kereviz yaprağı 1 kırmızı biber 425 gr risotto pirinci 1 bardak beyaz şarap 250 gr çeri domates 1 çay kaşığı safran 20 gr rendelenmiş parmesan peyniri Mantarları temizleyip doğrayın Soğanı soyup kıyın Sarımsakları temizleyip ezin Kereviz yaprakları ve biberi ince ince doğrayın Domatesleri bir kenarda hazır tutun
Tavuk suyunu bir tencerede ısıtın Tereyağını zeytinyağı ile birlikte geniş bir tavada eritin Sarımsak, soğan, kereviz yaprağı, biber ve doğranmış mantarları ekleyip yumuşayıncaya kadar soteleyin Karışımın yarısını bir tabağa alın Pirinci tavada kalan sebzelere ilave edin Sebzelerle iyice karışana kadar sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin Şarabı ilave edin ve malzemelerin tamamen çekmesini bekleyip domatesleri ilave edin Tuz, karabiber ve safranı da ekledikten sonra tavuk suyunu bir kepçeyle yavaş yavaş ilave etmeye başlayın 2025 dakika sürekli karıştırıp tavuk suyunu ilave ederek pirincin suyunu çekmesini sağlayın
Tavayı ateşten alıp ayırdığınız sebzeler ve parmesan peynirini ekleyin Sıcak servis yapın
12 Patlıcanı bol risotto ile yola devam
Patlıcanlı Risotto:
23 yemek kaşığı zeytinyağı 200 gr arborio pirinci 1 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 23 yemek kaşığı elma sirkesi 11,5 lt tavuk suyu 2 adet bostan patlıcanı – közlenmiş 2 yemek kaşığı tereyağı ½ su bardağı toz parmesan Tuz Karabiber Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun, doğrayın ve kenara alın
Soğan ve sarımsakları çok ince doğrayın
Tavuk suyunu ısıtın
Bir tencereye zeytinyağını ekleyin, ısınınca soğanı tencereye alın Soğan yumuşayınca sarımsağı ekleyin ve bir tur çevirip pirinci ilave edin
Pirinçleri 23 dakika renkleri iyice parlaklaşıncaya kadar kavurun ama yakmayın
Elma sirkesini ilave edin ve tamamen buharlaştırın Patlıcan, tuz ve karabiberi ilave edin ve karıştırın
Ardından tavuk suyundan 1 kepçe pirince ekleyin Eklediğiniz tavuk suyunu buharlaşıncaya ve tencerede hiç sıvı kalmayıncaya kadar karıştırarak pişirin
Sıvı tamamen buharlaşınca 1 kepçe daha tavuk suyu ekleyin ve yeniden çektirin Bu işlemi pirinçleriniz istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar devam ettirin
Pilavınız sulu kalacak şekilde ocağın üzerinden alın ve tereyağı ve toz parmesanı ekleyip iyice karıştırıp, 10 dakika dinlendirin
13 Renk değiştirmeye hazır mısınız? Mürekkepli Risotto!
Mürekkepli Risotto:
200 gramrisotto pirinci, arborio 1 litrebalık suyu 5 YK beyaz şarap, arzuya göre 1 adetsarımsak 12 adetince kıyılmış kuru soğan 3 mlmürekkep balığı boyası 14 SBzeytinyağı tuz beyaz biber 50 grtoz parmesan peyniri 15 grtereyağı 12 adet kalamar, dilimlenmiş Zeytinyağını bir tencerede ısıtmaya başlayın İçine kıyılmış kuru soğan, sarımsak ve kalamarı ekleyip yüksek ateşte 23 dakika kadar sotelemeye başlayın Beyaz şarabı ekleyip çektirin Kavrulan soğanlara risotto pirincini katıp kavurmaya devam edin Diğer bir tencerede balık suyunu ısıtın Yavaş yavaş 1'er kepçe olmak üzere suyu pirinçlere ekleyin 10 dakika kadar bu işlemi sürdürün Kıvam alan pirinçlere son olarak parmesan peyniri, tuz, toz beyaz biber, mürekkep balığı boyası ve tereyağı katarak malzemeleri bağlayın
onedio
Risotto dediğimiz yemek İtalyanların özellikle nişastasını kullanarak bağladıkları bir pirinç yemeği
Gelin İtalyanlar bizim nişastası aksın diye suyun altında saatlerce yıkadığımız pirinci kendi lehine nasıl çevirmiş görelim
1 Pardon biri armut mu dedi?
Armutlu Risotto:
25 su bardağı pirinç 3 armut 4 su bardağı tavuk suyu 90 gr tereyağı 200 gr labne peyniri Tuz Karabiber Tereyağını bir tencerede eritin Armutların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın Tereyağına ilave edip 10 dakika pişirin
Pişen armutları tencereden çıkarıp bir kaseye alın Ayıklayıp yıkadığınız pirinci armutları pişirdiğiniz yağ ile birlikte 5 dakika kavurun
Diğer tarafta tavuk suyunu ısıtın Isınınca bir kepçe kadarını kavurduğunuz pirince ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin Kalan tavuk suyunu da ekleyerek pişirmeye devam edin Suyunu çekince armutları ilave edin Labne peyniri, tuz ve karabiberi ilave edip hafifçe karıştırı 3 dakika pişirin Sıcak servis yapın
2 Cadılar bayramı erken geldi Balkabaklı risotto!
Balkabaklı Risotto:
400 gr arborio pirinç
300 gr balkabağı
1 soğan
50 gr tereyağı
1 ml sıcak su veya sebze suyu
100 gr parmesan peyniri
Yarım su bardağı beyaz şarap
Tuz
Karabiber
Balkabağını dilimlere ayırıp çekirdeklerini çıkarın Küp şeklinde doğrayın Tencere veya derin bir tavada tereyağının yarısını eritin Yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin Soğan yumuşayınca balkabağını ve yıkadığınız pirinci ilave edip kavurun Pirinç tavaya yapışıncaya kadar karıştırmaya devam edin Beyaz şarabı ekleyip karıştırmaya devam edin Pirinç, suyu çekmeye başlayınca azar azar su ekleyin Önce 1 su bardağı su ekleyip karıştırın Pirincin suyunu çekmesini sağlayın Pirinç suyunu çekince tekrar su ilavesi yapın ve karıştırmaya devam edin Pirinçler diri kıvama gelince kalan tereyağını, tuzu ve parmesan peynirinin yarısını ekleyip karıştırın Ocaktan alıp servis tabaklarına aktarın Üzerine kalan parmesan peynirini serpin Sıcak servis yapın
3 İster acı ister tatlı biberli risotto tam evlere şenlik!
Kırmızı Biberli Risotto:
2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 soğan 300 gr risotto pirinci 600 ml sebze suyu 400 gr domates 200 gr kırmızı kapya biber Kıyılmış maydanoz Parmesan peyniri Fırını 180 dereceye ayarlayın Soğanı küp şeklinde doğrayıp fırına uygun bir tencere içerisinde zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavurun Pirinci ekleyip 12 dakika kavurun Küp doğranmış domates, biber ve sebze suyunu ekleyin Kapağını kapatıp fırında 25 dakika pişirin Fırında alıp kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın üzerine parmesan peyniri dilimlerini serpiştirip sıcak servis yapın
4 En çok tercih edilenlerden biri: limonlu risotto!
Limonlu Risotto:
500 gr Arborio pirinci 1 soğan 100 ml zeytinyağı 100 gr tereyağı 3 limon Sebze suyu Sebze soyucuyla limonların kabuklarını beyaz kısımlarını almadan soyun Kabukları kibrit çöpü şeklinde doğrayın Üzerine su ilave edip 5 dakika kaynatın Bu işlemi 3 kez tekrarlayın Limonların suyunu sıkıp bir kenarda bekletin Yayvan bir tencereyi ocağa alıp ısıtın İnce doğradığınız soğanı aktarıp soteleyin Daha sonra pirinçleri ilave edin Bir su bardağı sebze suyunu ilave edip, suyu çekince tekrar ilave ederek bu işlemi pirinçler yumuşayıncaya kadar tekrarlayın Bu arada limon kabuklarını ve limon suyunu da ilave edip karıştırın Son olarak tereyağını azar azar azar yedirerek ekleyin Üzerine rendelenmiş limon kabukları ve karabiber ilave edip servis yapın
5 Kuşkonmazlı risotto yanında ufak bir süpriz
Kuşkonmazlı Risotto:
500 gr arborio pirinci 1 orta boy soğan 15 litre sebze suyu 1 su bardağı beyaz şarap 200 gr parmesan peyniri 2 yemek kaşığı tereyağı 34 çay bardağı zeytinyağı 16 yeşil kuşkonmaz Tuz Yenilebilir çiçek Kuşkonmazları zeytinyağının yarısı ile iyice ovun Izgarada kızartın 8 tanesini ikişer cm uzunluğunda kesin Diğer 8 tanesini ise 10 cm uzunluğunda kesin
Zeytinyağını bir tencereye alın İnce kıyılmış soğanı ekleyip soteleyin Pirinçleri ilave edip yaklaşık 56 dakika kısık ateşte kavurun Şarabı ekleyip sürekli aynı yönde karıştırın Şarabı çekince sebze suyunun 14'ünü ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar bekleyin
2 cm kesilmiş kuşkonmazları ekleyin Kalan sebze suyunu da aynı şekilde ekleyerek işlemi tekrarlayın Ocağın altını kapatın Parmesan peyniri ve tereyağını ekleyip hızlıca karıştırın Uzun kesilmiş kuşkonmazlar ve yenilebilir çiçeklerle süsleyip servis yapın
6 Kıpkırmızı, kıpır kıpır pancarlı risotto
Pancarlı Risotto:
1 su bardağı arborio pirinci 1 pancar 1 soğan 2 yemek kaşığı tereyağı Sıcak su 50 gr rendelenmiş parmesan peyniri Tuz KarabiberPancarın kabuğunu soyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın Tencereden alıp blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin Tereyağını tavada eritin üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin Bol suyla yıkadığınız arborio pirincini ekleyip sotelemeye devam edin Ara ara sıcak su ilave edin Suyunu çekmeye başlayınca tekrar su ilave edin Pirinçler pişmeye yakın pancar püresini ekleyin Tuz ve karabiber ilave edin Parmesan peynirinin yarısını ekleyip karıştırın Servis tabağına alıp üzerini parmesan peyniri ile süsleyin
7 Pesto mutfakta en büyük kurtarıcımız! İşte karşınızda pestolu risotto
Pestolu Risotto:
200 gr taze fesleğen 6 diş sarımsak 25 gr dolmalık fıstık 60 cl zeytinyağı 200 gr parmesan peyniri 1 kg Arborio (risotto) pirinci 350 gr kiraz domates 80 cl beyaz şarap Karabiber Balık suyu yada su Fesleğeni yıkayıp mutfak robotuna alınSarımsakları soyup ilave edinTuz, dolmalık fıstık ve parmesan peynirini ekleyip iyice ezin Zeytinyağının yarısını azar azar ilave ederek pesto sos kıvamına gelinceye kadar ezmeye devam edinBir kaseye aktarıp karabiberle tatlandırın
Kalan zeytin yağını geniş bir tavaya alın Kalan sarımsakları ekleyip yumuşayana kadar kavurun Pirincleri ekleyip 1 dakika boyunca şefaf renk alana kadar sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin
Kalan şarabı azar azar ilave ederek bir kaç dakika daha kavurun Sıcak balık suyunu azar azar ekleyip pirinçler diri kıvamda kalacak ve suyu çekecek kadar pişirin Tencereyi ocaktan alıp risottoyu hazırladığınız pesto sos ile karıştırıp sıcakken servis yapın
8 Denizden babası çıksa risottoya koyanlar için gelsin Deniz mahsüllü risotto!
Deniz Mahsüllü Risotto:280 gr risotto pirinci (Arborio tipi) 50 gr ince kıyılmış soğan 50 ml beyaz şarap 40 ml zeytinyağı 400 gr karışık kabuklu deniz mahsulleri, dilediğiniz şekilde 100 gr domates sos veya domates püresi 1 litre balık suyu 13 demet maydanoz 10 gr fesleğen 6 gr tuz 5 gr karabiber Soğanları zeytinyağında kavurduktan sonra, üzerine pirinci ilave edip tekrar kavurun Beyaz şarabı ekleyin Beyaz şarabı çekince kepçe yardımı ile başka kapta kaynatılan balık suyunu azar azar yedirerek risottoyu pişirin Pişmeye yakın karışık deniz mahsullerini ekleyip, 56 dakika daha pişirin Fesleğen, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve zeytinyağını ekleyip akıcı bir risotto kıvamı olana kadar karıştırın Risottoyu çukur veya hafif oval bir tabağa alıp, üzerine fesleğen ve ekstra sızma zeytinyağı ilave ederek servis yapın
9 Bir tutam safran neleri değiştiriyor Safranlı Risotto
Safranlı Risotto:
350 gr Arborio pirinci (veya baldo pirinç) 1 kahve fincanı tereyağı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 2 soğan 1 tatlı kaşığı safran 2 kahve fincanı rendelenmiş parmesan peyniri 2 su bardağı sebze suyu 23 dal maydanoz Tuz Pirinci yıkayıp süzün Soğanları temizleyip ince ince doğrayın Maydanozu yıkayıp incecik kıyın
Zeytinyağını tavada ısıtıp soğanları pembeleştirin Safranı ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika kavurun Pirinci ekleyip karıştırın Sebze suyunu yavaş yavaş ekleyip 15 dakika karıştırmaya ara vermeden pişirin Ateşten alıp parmesan peyniri, tereyağı ve maydanozu ekleyip iyice karıştırın Sıcak olarak servis yapın
10 Risottoların kralı, mantarlı risotto!
Mantarlı Risotto:
Yarım paket risotto pirinci Yarım paket kültür mantarı Yarım kuru soğan 2 diş sarımsak 2~3 dal taze fesleğen 1 kadeh beyaz sek şarap 1 paket rendelenmiş parmesan peyniri 30 gr tereyağı Tavuk suyunu kaynatmaya başlayın
Geniş bir tavada tereyağını eritin Sarımsak ve soğanı ince kıyıp tereyağında kavurun Pirinci ilave edip sürekli karıştırıp 5 dakika kavurun
Mantarları ince doğrayıp ekleyip karıştırın Beyaz şarabı ilave edin Kaynamış tavuk suyundan kepçeyle pirinç demlenene kadar sürekli ekleyip karıştırın Pirinç yumuşayınca ocaktan alın Fesleğenleri ince kıyıp ekleyin ve karıştırın Servis tabağına alıp rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirip servis yapın
11 Yaz kış demeden sebzeleri karıştırın: sebzeli risotto!
Sebzeli Risotto:
125 gr mantar 1 litre tavuk suyu 45 gr tereyağı 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 2 diş sarımsak 1 soğan 1 sap kereviz yaprağı 1 kırmızı biber 425 gr risotto pirinci 1 bardak beyaz şarap 250 gr çeri domates 1 çay kaşığı safran 20 gr rendelenmiş parmesan peyniri Mantarları temizleyip doğrayın Soğanı soyup kıyın Sarımsakları temizleyip ezin Kereviz yaprakları ve biberi ince ince doğrayın Domatesleri bir kenarda hazır tutun
Tavuk suyunu bir tencerede ısıtın Tereyağını zeytinyağı ile birlikte geniş bir tavada eritin Sarımsak, soğan, kereviz yaprağı, biber ve doğranmış mantarları ekleyip yumuşayıncaya kadar soteleyin Karışımın yarısını bir tabağa alın Pirinci tavada kalan sebzelere ilave edin Sebzelerle iyice karışana kadar sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin Şarabı ilave edin ve malzemelerin tamamen çekmesini bekleyip domatesleri ilave edin Tuz, karabiber ve safranı da ekledikten sonra tavuk suyunu bir kepçeyle yavaş yavaş ilave etmeye başlayın 2025 dakika sürekli karıştırıp tavuk suyunu ilave ederek pirincin suyunu çekmesini sağlayın
Tavayı ateşten alıp ayırdığınız sebzeler ve parmesan peynirini ekleyin Sıcak servis yapın
12 Patlıcanı bol risotto ile yola devam
Patlıcanlı Risotto:
23 yemek kaşığı zeytinyağı 200 gr arborio pirinci 1 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 23 yemek kaşığı elma sirkesi 11,5 lt tavuk suyu 2 adet bostan patlıcanı – közlenmiş 2 yemek kaşığı tereyağı ½ su bardağı toz parmesan Tuz Karabiber Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun, doğrayın ve kenara alın
Soğan ve sarımsakları çok ince doğrayın
Tavuk suyunu ısıtın
Bir tencereye zeytinyağını ekleyin, ısınınca soğanı tencereye alın Soğan yumuşayınca sarımsağı ekleyin ve bir tur çevirip pirinci ilave edin
Pirinçleri 23 dakika renkleri iyice parlaklaşıncaya kadar kavurun ama yakmayın
Elma sirkesini ilave edin ve tamamen buharlaştırın Patlıcan, tuz ve karabiberi ilave edin ve karıştırın
Ardından tavuk suyundan 1 kepçe pirince ekleyin Eklediğiniz tavuk suyunu buharlaşıncaya ve tencerede hiç sıvı kalmayıncaya kadar karıştırarak pişirin
Sıvı tamamen buharlaşınca 1 kepçe daha tavuk suyu ekleyin ve yeniden çektirin Bu işlemi pirinçleriniz istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar devam ettirin
Pilavınız sulu kalacak şekilde ocağın üzerinden alın ve tereyağı ve toz parmesanı ekleyip iyice karıştırıp, 10 dakika dinlendirin
13 Renk değiştirmeye hazır mısınız? Mürekkepli Risotto!
Mürekkepli Risotto:
200 gramrisotto pirinci, arborio 1 litrebalık suyu 5 YK beyaz şarap, arzuya göre 1 adetsarımsak 12 adetince kıyılmış kuru soğan 3 mlmürekkep balığı boyası 14 SBzeytinyağı tuz beyaz biber 50 grtoz parmesan peyniri 15 grtereyağı 12 adet kalamar, dilimlenmiş Zeytinyağını bir tencerede ısıtmaya başlayın İçine kıyılmış kuru soğan, sarımsak ve kalamarı ekleyip yüksek ateşte 23 dakika kadar sotelemeye başlayın Beyaz şarabı ekleyip çektirin Kavrulan soğanlara risotto pirincini katıp kavurmaya devam edin Diğer bir tencerede balık suyunu ısıtın Yavaş yavaş 1'er kepçe olmak üzere suyu pirinçlere ekleyin 10 dakika kadar bu işlemi sürdürün Kıvam alan pirinçlere son olarak parmesan peyniri, tuz, toz beyaz biber, mürekkep balığı boyası ve tereyağı katarak malzemeleri bağlayın
onedio