Sıhhat Bakanlığı, yeni olağana ait yedi yeni rehber yayımladı. Buna nazaran açık hava konserlerinde, toplumsal uzaklık korunamayacağı için ayakta dinleyici alınmayacak, katılımcılar/izleyicilerin sanatkarla fotoğraf çektirmesi yasaklanacak. Kurban Bayramı öncesi sığır, manda, koyun, keçiden Kovid-19’un bulaştığını gösteren bir ispat olmadığını açıklayan bakanlık, rehberde, elle pazarlığın yasak olduğunu hatırlattı.
Sıhhat Bakanlığı, olağanlaşma devrinde dalın dikkate alması gereken kurallara yenisini ekledi. Bakanlık, son olarak optisyenlik kurumları, besin sanayi ve üretim tesisleri, besin dışı sanayi ve üretim tesisleri, açık hava konserleri, Kurban Bayramı öncesi hayvan satış noktaları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve park, bahçe, rekreasyon ve mesire alanları ile ilgili kuralların yer aldığı yedi yeni rehber yayımladı. Rehberlerde öne çıkan kuralların kimileri şunlar oldu:
Selfie yasak
Konserlerde, kulise ziyaretçi ya da ikram kabul edilmeyecek, zarurî haller dışında sanatçı ve görevlilerin maske takması sağlanacak. Katılımcılar/izleyicilerin sanatkarla fotoğraf çektirmeleri yasaklanacak, bu durum bilet satışı esnasında ilan edilecek.
Kurban Bayramı ve öncesinde hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak formda denetimli insan girişi sağlanacak. Hayvan satış alanlarına girişlerde ateş ölçümü yapılacak ve beden sıcaklığı 38 derecenin üstünde olanlar alana alınmayacak.
Kapalı alanı/tesisi olan hayvan pazarlarında müşterilerin maskeli olmaları sağlanacak. İnsan kalabalığı olması önlenecek halde orta arası en az 2 metre olan satış üniteleri oluşturulacak. Müşteri ve satıcılar ortasında el teması (tokalaşma) olmayacak. Hayvan kesim yerleri/kesimhanelerde misyon yapacaklara; kasaplara, paklık görevlilerine ve yöneticilere evvelden Kovid-19 konusunda eğitim verilecek. Kısımlar randevu ile yapılacak. Her bölümden sonra aletlerin temizlenmesine dikkat edilecek.
Piknik alanlarında toplumsal uzaklıkları korunmak kaydıyla aile kümeleri maskesiz bulunabilecek, lakin bireyler aile kümesinden ayrıldıkları her aktivitede (yürüyüş, oyun vb.) kesinlikle maske takacak. Piknik alanlarındaki masaların ortasında en az üç metre uzaklık olacak. Bireyler kendilerine ilişkin masa örtülerini kullanacak.
Aykut Yılmaz/Milliyet