MONNA ROSA Mona roza siyah guler ak guller Geyve ’nin gulleri beyaz yatak Kanadı kırık kuş merhamet ister Ah senin yuzunden kana batacak Mona roza siyah guller ak guller Ulur aya karşı kirli cakallar Urkek urkek bakar tavşanlar dağa Mona roza bu gun bende bir hal var Yağmur iğri iğri duşer toprağa Ulur aya karşı kirli cakallar Acma pencereni perdelerini cek Mona roza seni gormemeliyim Bir bakışın olmem icin yetecek Anla mona roza benbir deliyim Acma pencereni perdelerini cek Zeytin ağacları soğut golgesi Bende cıkar guneş aydınlığına Bir nişan yuzuğu bir kapı sesi Seni hatırlatır her zaman bana Zeytin ağacları soğut golgesi Zambaklar en ıssız yerlerde acar Ve vardır her vahşi cicekte gurur Bir mumun ardında bekleyen ruzgar Işıksız ruhumu sallarda durur Zambaklar en ıssız yerlerde acar Ellerin ellerin ve parmakların Bir nar ciceğini eziyor gibi Ellerinden belli olur bir kadın Denizin dibinde geziyor gibi Ellerin ve parmakların Zaman nede cabuk geciyor mona Saat on ikidir sondu lambalar Uyuda turnalar gelsin ruyana Bakma goğe tuhaf tuhaf bu kadar Zaman nede cabuk geciyor mona Akşamları gelir incir kuşları Konarlar bahcemin incirlerine Kiminin rengi ak kiminin sarı Ah beni vursalar bir kuş yerine Akşamları gelir incir kuşları Ki ben mona roza bulurum seni İncir kuşlarının bakışlarında Hayatla doldurur bu boş yelkeni O masum bakışlar su kenarında Kırgın kırgın bakma yuzume roza Henuz dinlemedin benden turkuler Benim aşkım uymaz oyle her saza En guzel şarkıyı bir kurşun soyler Kırgın kırgın bakma yuzume roza Artık inan bana muhacir kızı Dinle ve kabul et itirafımı Bir garip bir soğuk bir mavi sızı Alev alev sardı her yanımı Artık inan bana muhacir kızı Yağmurlardan sonra buyurmuş başak Meyveler sabırla olgunlaşırmış Bir gun gozlerimin ta icine bak Anlarsın oluler nicin yaşarmış Yağmurlardan sonra buyurmuş başak Altın bilezikler o kokulu ten Cevap versin bu kanlı kuş tuyune Bir tuy ki can verir bir gulumsesen Bir tuy ki kapalı geceye gune Altın bilezikler o kokulu ten Mona roza siyah guler ak guller Geyve ’nin gulleri beyaz yatak Kanadı kırık kuş merhamet ister Ah senin yuzunden kana batacak Mona roza siyah guller ak guller MONNA ROSA nicin yazıldı? Belki de mahşeri kalabalığa okunan bu şiirin hangi hislerle yazıldığını tahmin bile edemezsiniz? Bilinen gercekleri arda, arda sıralamak sizleri aydınlatabilir Dilenirse şairimiz hakkında kısaca bilgi vererek konuya girmek istiyorum Şoyle ki; şiirimizin yazarı Sezai Karakoc ilk, ortaokulu ve liseyi Diyarbakır, Gaziantep, KMaraş ’ta tamamladıktan sonra Ankara Universitesi Siyasal bilimler fakultesini kazanır Ve gider, gider ama başına geleceklerden veya başına getireceği olaylardan habersizdir Neden sonra başlar okula dersler devam ederken şairimim gonlunu kaptırır bir muhacir kızına ve işte butun mesele başlar, başlar ki ne başlar Sonu olmayan bir başlangıctır Kısa bir sureden sonra dayanamaz ve kendini o kıza acmaya karar verir Uzun bir tasavvurdan sonra İstediği gibi yapar ve gonlunde biriktirdiği aşkı artık kaldıramaz olmuşturteklifine ret cevabı alma riski yuksek olduğu halde bırakır kendini ucsuz bir ummanaistediği cevabı alamamıştır,bu samimi Anadolu cocuğu kırılmıştır işte o an Lakin bu kırgınlık uzun surmez (cunku uzunu daha başlamamıştır) azimle tekrar deneyecektirlakin istediği gibi hic olmayacaktırVe bu hep boyle surer gider Ta ki gelir ,gelir ve bir yerde tıkanır işte bu tıkandığı yer 4 sınıf olurama o samimi delikanlı hic pes etmemiştirtam dort yıl hep istemiştir onu ,kendinden Ama istediği hic olmamıştırbelkide bir gun olacaktır! Artık okul bitmek uzeredirtam dort yıl gecmiştir Gecmiştir ,ya delmişte gecmiştir kimi sineleri Mezuniyet merasimi duzenlenmektedir Ankara universitesinde oğrenciler 4 yılın yorgunluğunu ,bitirmenin sevinciyle bu merasimde birleştirecektirlakin birleştiremeyenlerde vardır o mahşeri kalabalıkta onlar gercekle yapışmış yureklerini koyacaklardır ortaya İşte burada Sezai Karakoc onların hepsine tercuman olacaktır o mukemmel ve emsalsiz sevgisiyle Bu program da Sezai Karakoc yazdığı şiiriyle yerini almıştırve de işte o beklenen an gelir catar O yılların gercekleri bir şamar gibi patlar ortada ve sesi yankılanır Ankara sokaklarında Sezai Karakoc anons edilir Yazdığı şiiri okumak uzere Ankara siyasalın onu ana baba gunu gibidir herkes ordadır butun hocalar oğrenciler ve hatta misafirler lebalep dolup taşmıştırmerasim alanıSezai Karakoc şoyle bir kalabalığa bakar o buğulu gozlerle ,gonlunde yer alamadığı insanı aramaktadır mahşeri kalabalık icinde ve şiirini okumaya başlar Mona roza siyah guler ak guller Geyve ’nin gulleri beyaz yatak Kanadı kırık kuş merhamet ister Ah senin yuzunden kana batacak Mona roza siyah guller ak guller … Şiir bitene kadar kalabalıktan hic ses gelmez olur, ta ki son kıtayı okuyana dek ve kalabalıkta muthiş bir uğultu patlar Herkes bir birine bir şeyler sormaktadır ama sadece bilinen bir gercek var ki herkes bu şiirden cok etkilenmiştir hele biri var ki gonlunde fırtınalar kopmuştur tam dort yıl sonra gecte olsa anlamıştır ve işte o uğultunun arasından bir kız oğrenci sıyrılır kursuye yaklaşır dort yılı harabeden ve sonrasını da edecek olan kişidir O,O MUAZZEZ AKKAYA ’ dırAğlayarak ve yalvarmalı bir sesiyle ben seni kabul ediyorum der Ama cok gectir artık cunku bu samimi genciz bu ağır aşka dayanacak takati kalmamıştır kursuye donerek şimdi de ben kabul etmiyorum der ne derece yurekten gelerek soylediği tartışılır ama beklide bir intikamdır ,beklide ilk defa gururu aşkının onune gecmiştir delikanlının Ve bir daha Muazzez Akaya ’yı hic kimse gormemiştir cunku o ret cevabının ardında intihar etmiştir ve karakoc da bu şiirin ikincisini yazar (YAZAR HALA HAYATTA VE BEKARDIR) Ve Monna Rosa Peygamber ciceğinin aydınlığında ara Sana doğru uzanan caresiz ellerimi Sırrımı soyluyorum vefakar balıklara: Yalnız onlar tutacak bu dunyada yerimi Koyverip telli pullu saclarını ruzgara, Bir cocuğun ardına duşen heykellerimi Peygamber ciceğinin aydınlığında ara Bir cevre sağ elimden bulanık suya duştu Ve boğazımı sıktı parmaklar ince, uzun Gunahkar toprağıma sacından bir tel duştu; Sana ne olmuş Rosa, bir derde tutulmuşsun Bir ekmek kadar aziz fikirler boyle pişti: Noel ağacları ve manolyalar kahrolsun, Bir cevre sağ elimden bulanık suya duştu Şu şapkayı cıkarıp atıyorum ırmağa; Her şeyim sizin olsun, hep sizin kesik başlar Ruyasında orumcek başlarsa ağlamağa, İcine gul koyduğum tufek olmeye başlar Gunahını sırtına yuklenen kaplumbağa Gibi olum onunde oz benliğim yavaşlar Oyleyse şu şapkayı fırlatayım ırmağa Bu erkekler kokuyu kediler gibi alır Ve kediler her gece surunur yastıklara Denizleri bahtiyar eden gunler kısalır; Satılmayan cicekler, zehirli ve kapkara, Unutulmuş erkekler ve kadınlara kalır Bir geyiğin gozleri duşer eriyen kara Ve erkekler kokuyu kediler gibi alır Ve yalnızlık, sigara kulu kadar yalnızlık! Ve toprağın ruyaya yılan gibi girişi Sana da Monna Rosa, taş bebeği bıraktık Ellerinde kılcıklı balıkların bir dişi Senin hatıran gibi buyuk, yeni, karanlık; Senin hatıran kadar Allah ve şeytan işi Ve yalnızlık, sigara kulu kadar yalnızlık! Bugun yalnız yağmura tahammul edeceğim; Ta boğazıma kadar cıkan deli yağmura Tuyume horozdan cok itimat edeceğim, İtimat edeceğim şu belalı yağmura Ruhumu bayrak yapıp ben teslim edeceğim Asılmış bir adamın iki eli yağmura Bugun yalnız yağmura tahammul edeceğim Bir tren ışığına, guneşe cekmek seni Ve bir şehir yaratmak, ruhundan Gulce diye Parcalanan gemiyi ve yırtılan yelkeni Katıvermek sessizce soylenen bir turkuye Ve sonra bir koşede oldurmek olmeyeni Ve son vermek bitmeyen, bu bitmeyen şarkıya, Bir tren ışığına, guneşe cekmek seni Sana tavuskuşunun icime girdiğini Son, en son soz olarak soylemek istiyorum İcime girdiğini, tuyunu yolduğunu Son, en son soz olarak soylemek istiyorum İcimde tavusların bir bir kaybolduğunu, Bana da bir cift ak kanat kaldığını Son, en son soz olarak soylemek istiyorum Peygamber ciceğinin aydınlığında ara Sana doğru uzanan caresiz ellerimi Sırrımı soyluyorum vefakar balıklara: Yalnız onlar tutacak bu dunyada yerimi Koyverip telli pullu saclarını ruzgara, Bir cocuğun ardına duşen heykellerimi Peygamber ciceğinin aydınlığında ara (1952, Kış, Yılbaşı Gecesi) Sezai Karakoc
imagesellerindenbelliolurbirkadinmonaroza5b0b456e1c817pngimagesellerindenbelliolurbirkadinmonaroza5b0b456f276fcgif
imagesellerindenbelliolurbirkadinmonaroza5b0b456e1c817pngimagesellerindenbelliolurbirkadinmonaroza5b0b456f276fcgif