iltasyazilim
FD Üye
Dünyanın en pahalı tatlısı
Ayşe Önal
Yemek; şık giyinme, konforlu lüks evler edinme, pahalı tatiller yapma, maceracı seyahatlere çıkmak gibi müreffeh yaşama şansı elde etmiş insanların tercihleri arasında hiç sözü edilmeyen, çoğu zaman da görünmeyen bir maliyettir New York’taki Serendipity restoranı bu geleneği bozdu Dünyanın en pahalı tatlısını yaptı Porsiyonu 25 bin dolardan satışa çıkarılan tatlıyı henüz satın alan biri çıkmadı
Bu tatlı; süt, krema ve kakao gibi son derece yaygın, herkesin satın alabildiği basit ürünlerden hazırlanıyor; ama içine dünyanın en pahalı ve nadir bulunan truf çikolatası ve 24 ayar altın parçacıkları katılınca fiyatı birdenbire katlanıyor
Biz dünyanın en pahalı tatlısını müşteri beklemek üzere restoranın vitrininde bırakalım ve dünyanın en ucuz tatlısının hangisi olduğunu öğrenelim Sütlaç: Süt, pirinç ve şeker gibi tatlının en basit malzemelerinden elde edilen sütlaç, dünyanın en ucuz tatlısı kabul ediliyor Gurmeler, Hindistan kökenli sütlacın Türk versiyonunun fazla tatlı olduğundan şikâyetçiler Hindistan’da püre olarak yapılan ve Diwali bayramı tatlısı olan sütlaç, bizde akşam yemeği tatlısı Japonlar, Çinliler ve Endonezyalılar sütlacın benzerlerini mutfaklarında bulunduruyorlar Ama bizim hazırladığımız haliyle sütlaç Batı mutfağında yer edinemedi
Fakat bizdeki meyve tatlılarının üstüne daha iyi meyve tatlısı yapan bir mutfak yok
Batı mutfağında en çok kullanılan tatlı malzemesi elma… Bizde elma daha çok taze ve kurutulmuş meyve veya hoşaf olarak kullanılıyordu Ancak bir çığ gibi büyüyen mahalle kafelerinde Levanten tariflerinden geliştirilmiş elmalı kurabiyeler ve elmalı tartlar yaygınlaşınca elma tatlıları hayatımıza girdi
Dünyada yaygın bir tatlı olan, elma biçimli elma tatlısı tarifi ile devam edelim Bu tarifin orijinali sadece elma püresi ile doldurulmuş elmadır Ceviz ve fıstık kaplaması ile süslemek bana aittir
Elma biçimli, fıstık kaplanmış elma tatlısı
Yapılışı: Yeşil elmaları soyup temizleyin Yarım ay biçiminde doğrayın ve derin tencereye atın İçine sirkeyi döküp kısık ateşte on dakika kadar haşlanmasını bekleyin Elmalar suyunu salıp çekince ateşi söndürün Toz şekeri ekleyip karıştırıp kapağını kapatın Şeker eriyip elmalarla karışınca hepsini birlikte miksere koyup çekin Tencereye tereyağını koyup eritin, püre haline gelmiş elmaları da ekleyip bir taşım daha kaynatın, söndürün İç cevizi, tarçını ekleyin Karıştırıp ağzını kapatın Soğumaya bırakın
Beş adet Amasya elmasını şeklini bozmadan içini oyarak ve tohum kısmını elmayı kırmadan dikkatlice keserek dolmalık gibi hazırlayıp bir kenarda bekletin İçinden çıkan elmaları hazırladığınız elma püresinin içine atın Yeterince soğumuş olan püreden kaşıkla alarak elmaların içini sıkıca doldurun Hatta biraz taşmaları iyi olur
İki adet yaprak jelâtini bir bardak kaynar suda eritin İçine dövülmüş Antep fıstıklarını atıp ılınmaya bırakın Fazla soğumadan doldurulmuş elmaları jelâtinli fıstığa iyice bulayın Elmaları fırına sürüp orta ısıda yirmi dakika pişirin Çıkardığınızda üstlerine birer nane yaprağı koyarsanız dalından yeni koparmış gibi görüneceklerdir
Arzu ederseniz her bir elmanın üstüne elmalar sıcakken birer kaşık çiğ kaymak koyabilirsiniz Eriyerek çok hoş bir görüntü verecektir Eğer kaymaktan hoşlanmıyorsanız birer top dondurma koyabilirsiniz Afiyet olsun Elma biçimli, fıstık kaplanmış elma tatlısı
MALZEME:
Beş adet iri, sert Amasya elması
Üç adet yeşil ekşi elma
1 su bardağı toz şeker
Bir kahve fincanı beyaz tatlı sirke
Bir kaşık tereyağı
Üç kaşık dövülmüş Antep fıstığı
Üç kaşık dövülmüş iç ceviz
İki tabaka meyve jelatini
Ayşe Önal
Yemek; şık giyinme, konforlu lüks evler edinme, pahalı tatiller yapma, maceracı seyahatlere çıkmak gibi müreffeh yaşama şansı elde etmiş insanların tercihleri arasında hiç sözü edilmeyen, çoğu zaman da görünmeyen bir maliyettir New York’taki Serendipity restoranı bu geleneği bozdu Dünyanın en pahalı tatlısını yaptı Porsiyonu 25 bin dolardan satışa çıkarılan tatlıyı henüz satın alan biri çıkmadı
Bu tatlı; süt, krema ve kakao gibi son derece yaygın, herkesin satın alabildiği basit ürünlerden hazırlanıyor; ama içine dünyanın en pahalı ve nadir bulunan truf çikolatası ve 24 ayar altın parçacıkları katılınca fiyatı birdenbire katlanıyor
Biz dünyanın en pahalı tatlısını müşteri beklemek üzere restoranın vitrininde bırakalım ve dünyanın en ucuz tatlısının hangisi olduğunu öğrenelim Sütlaç: Süt, pirinç ve şeker gibi tatlının en basit malzemelerinden elde edilen sütlaç, dünyanın en ucuz tatlısı kabul ediliyor Gurmeler, Hindistan kökenli sütlacın Türk versiyonunun fazla tatlı olduğundan şikâyetçiler Hindistan’da püre olarak yapılan ve Diwali bayramı tatlısı olan sütlaç, bizde akşam yemeği tatlısı Japonlar, Çinliler ve Endonezyalılar sütlacın benzerlerini mutfaklarında bulunduruyorlar Ama bizim hazırladığımız haliyle sütlaç Batı mutfağında yer edinemedi
Fakat bizdeki meyve tatlılarının üstüne daha iyi meyve tatlısı yapan bir mutfak yok
Batı mutfağında en çok kullanılan tatlı malzemesi elma… Bizde elma daha çok taze ve kurutulmuş meyve veya hoşaf olarak kullanılıyordu Ancak bir çığ gibi büyüyen mahalle kafelerinde Levanten tariflerinden geliştirilmiş elmalı kurabiyeler ve elmalı tartlar yaygınlaşınca elma tatlıları hayatımıza girdi
Dünyada yaygın bir tatlı olan, elma biçimli elma tatlısı tarifi ile devam edelim Bu tarifin orijinali sadece elma püresi ile doldurulmuş elmadır Ceviz ve fıstık kaplaması ile süslemek bana aittir
Elma biçimli, fıstık kaplanmış elma tatlısı
Yapılışı: Yeşil elmaları soyup temizleyin Yarım ay biçiminde doğrayın ve derin tencereye atın İçine sirkeyi döküp kısık ateşte on dakika kadar haşlanmasını bekleyin Elmalar suyunu salıp çekince ateşi söndürün Toz şekeri ekleyip karıştırıp kapağını kapatın Şeker eriyip elmalarla karışınca hepsini birlikte miksere koyup çekin Tencereye tereyağını koyup eritin, püre haline gelmiş elmaları da ekleyip bir taşım daha kaynatın, söndürün İç cevizi, tarçını ekleyin Karıştırıp ağzını kapatın Soğumaya bırakın
Beş adet Amasya elmasını şeklini bozmadan içini oyarak ve tohum kısmını elmayı kırmadan dikkatlice keserek dolmalık gibi hazırlayıp bir kenarda bekletin İçinden çıkan elmaları hazırladığınız elma püresinin içine atın Yeterince soğumuş olan püreden kaşıkla alarak elmaların içini sıkıca doldurun Hatta biraz taşmaları iyi olur
İki adet yaprak jelâtini bir bardak kaynar suda eritin İçine dövülmüş Antep fıstıklarını atıp ılınmaya bırakın Fazla soğumadan doldurulmuş elmaları jelâtinli fıstığa iyice bulayın Elmaları fırına sürüp orta ısıda yirmi dakika pişirin Çıkardığınızda üstlerine birer nane yaprağı koyarsanız dalından yeni koparmış gibi görüneceklerdir
Arzu ederseniz her bir elmanın üstüne elmalar sıcakken birer kaşık çiğ kaymak koyabilirsiniz Eriyerek çok hoş bir görüntü verecektir Eğer kaymaktan hoşlanmıyorsanız birer top dondurma koyabilirsiniz Afiyet olsun Elma biçimli, fıstık kaplanmış elma tatlısı
MALZEME:
Beş adet iri, sert Amasya elması
Üç adet yeşil ekşi elma
1 su bardağı toz şeker
Bir kahve fincanı beyaz tatlı sirke
Bir kaşık tereyağı
Üç kaşık dövülmüş Antep fıstığı
Üç kaşık dövülmüş iç ceviz
İki tabaka meyve jelatini