Elma Kesildiğinde Niçin Kararır? elma, kesilince niçin kararır, sebepleri, niçin kararır, kararma sebebi, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz 1549355940 1549355940 elmakesildigindenicinkararir5c594ba94b16aelmakesildigindenicinkararir5c594ba94b16aelmakesildigindenicinkararir5c594ba94b16a Sevgili melekler, En yardımsever ,her derde derman gıdalardan biri elmadırÖyle ancak uzmanlar her gün bir elma yemenin unutulmaması gerektiğini söylüyorlarBen o kadar sevmem ne eyvah amaAma bazen aklıma gelip te yediğim vakit,bilgisayarın başındayken bir ısırıktan daha sonra dönüp elmaya baktığımda karardığını görür görmez hiç yiyesim gelmiyorNiye kararıyor acaba elma bu kadar tez? Eğer canlılardaki gözenekli olan yapısını biliyorsanız, her hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü görevi yerine getirirler Elmaların ve pateteslerin kesildiklerinde kararmalrı işte bu enzimlerden birinin polifenol oksidaz diye adlandırılanın (biz özet olarak PPO diyeceğiz) yarattığı bir sorundur Bu enzim, yani PPO, havanın oksijeni alıp, elmada yer alan tanin adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya niçin olur Elmayı kestiğiniz ya da kabuğunu soyduğunuz süre, kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür, açılır Buradaki PPOlar havanın oksijeni ile birleşerek tıpkı demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları keser kesmez bir suya hazırlamak ve hava ile ilişkilerini kesmektir, ancak sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler C vitamini kararmayı önleyebilir Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, taninin oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır böylece meyve ve sebze işleyen yerlerde kabuklar soyulduktan ya da dilimleme işlemi yapıldıktan sonradan meyve ve sebzeler limon tuzu içeren suya atılır Bütün enzimlerin ortak özelliği 75 derece sıcaklığın üstünde etkisiz ülkü gelmeleridir Yani ısıtmak da bir çaredir Bu müşteri sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin faaliyetleri durur ve enzimatik esmerleşme denilen bu durum görülmez Şu Anda müjdemizi verelim Meyve işleyicilerini, salata hazırlayıcılarını, ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi bulundu Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren kalıtımsal mühendisleri, meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üstüne de gittiler Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim klonloyarak önlemeyi başardılar