Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Elma kesilince neden kararıyor ?

Hoş geldin! erol2007 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Elma kesilince neden kararıyor ?
0
90

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Elma kesilince neden kararıyor ? elma kesilince neden kararır elma niçin sararır esmerleşmek için ne yapılmalı Acaba elma kesilince neden kararıyor ??? Hadi daima beraber öğrenelim 1549348456 1549348456 elmakesilincenedenkarariyor5c592e6d527daelmakesilincenedenkarariyor5c592e6d527daelmakesilincenedenkarariyor5c592e6d527da Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde öbür tonlarda renk değişimleri oluşur Elma armut ayva patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir Eğer canlılardaki hücreli yapısını biliyorsanız her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir Enzimler hücrenin yaşaması için zorunlu her türlü görevi yerine getirirler Elmaların veya patateslerin kesildiklerinde kararmaları işte bu enzimlerden birinin ‘polifenol oksidaz’ diye adlandırılanın (biz kısaca PPO diyeceğiz) yarattığı bir sorundur Bu enzim yani PPO havanın oksijenini alıp elmada bulunan ‘tanin’ adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya niçin olur Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür açılır Buradaki PPO’lar havanın oksijeni ile birleşerek tıpkı demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları keser kesmez suya hazırlamak ve hava ile ilişkilerini kesmektir fakat sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler C vitamini kararmayı önleyebilir Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz içindeki C vitamini taninin oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır bu nedenle meyve ve sebze işleyen yerlerde kabuklar soyulduktan veya dilimleme işlemi yapıldıktan sonra meyve ve sebzeler limon tuzu taşıyan suya atılır Tüm enzimlerin iki taraflı özelliği 75 derece sıcaklığın üzerinde etkisiz ışık halkası gelmeleridir Yani ısıtmak da bir çaredir Bu tip sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin faaliyetleri durur ve ‘enzimatik esmerleşme’ denilen bu durum görülmez Acilen müjdemizi verelim Meyve işleyicilerini salata hazırlayıcılarını ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi bulundu Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren kalıtımsal mühendisleri meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üzerine de gittiler Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim klonloyarak önlemeyi başardılar Pratik Olarak uygulandığında büyük bir idareli avantaj da sağlayacak bu araştırma sonuçları kesildiklerinde aynı esmerleşmeyi bildiren ağaçlara da uygulanacak ve bu nedenle kağıt üretimindeki bir sorun daha ortadan kalkacaktır Bileşimlerinde okside olabilecek enzim bulunmayan turunçgillerde yani portakal limon ve mandalinada esmerleşme olayı görülmez  
 
858,506Konular
983,048Mesajlar
33,111Kullanıcılar
SefaisyouSon üye
Üst Alt