Sirke içeriğinde bulunan asetik asit, nişasta emilimini yüzde 40 bloke ederek vücut sisteminden lif üzere geçip atılmasını sağlar. Karbonhidrat kaynaklarıyla birlikte tüketildiğinde kan şekerinin ani yükseliş ve düşüşünü azaltarak açlık buhranlarını önler. Bilhassa Tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini düşürücü tesiri olduğu düşünülmektedir.
ZARARLI BAKTERİLERİ ÖLDÜRÜR.
Sirke, bakteriler dahil olmak üzere patojenleri öldürmeye yardımcı olabilir.
Klasik olarak tırnak mantarını, bitleri, siğilleri ve kulak enfeksiyonlarını temizlemek ve dezenfekte etmek için kullanılır.
Çağdaş tıbbın temsilcilerinden olan Hipokrat, iki bin yıl evvel yara ariliği için sirke kullanırdı.
Sirke tıpkı hengamda azık esirgeyici olarak da kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar sirkenin bakterilerin (E.coli gibi) azık unsurlarında büyümesini ve bozulmasını engellediğini göstermektedir.
KİLO VERMEYE VE KARIN YAĞLARINI AZALTMAYA YARDIMCIDIR.
Yapılan çalışmalarda kişilerin yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte sirke aldıklarında, doygunluk hissinin arttığı ve günün geri kalanında 200-275 daha az kalori tükettikleri görülmüştür. Nizamlı tasarrufta bel etrafının incelmesine neden olduğu görülmüştür.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR VE KALP SIHHATINI GELİŞTİRİR
Kalp illeti şu anda yerkürenin en yaygın erken vefat nedenlerinden biridir.
Yapılan çalışmalara nazaran kalp illetlerinin sirke tüketimi ile geliştirilebilir olduğu yanındadır, ama çalışmaların birçok hayvanlar üzerinde yapılmıştır.
Hayvanlar üzerinden yapılan çalışmalarda, elma sirkesinin öteki birtakım kalp illeti risk faktörleri ile birlikte kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir.
Harvard’ta kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada, salata hergün sirke ekleyen bayanların kalp illeti riskinin azaldığı görülmüştür.
KANSERE KARŞI HAMI TESIRI OLABİLİR.
Mutlaklığı tam olarak kanıtlanmamış ve umumide hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar ve gözlemler sonucu elma sirkesinin kanser hücrelerini öldürdüğünü ve tümörleri küçülttüğünü göstermiştir.